quinoa z warzywami

Lekkie danie wegetariańskie z komosą ryżową i pieczonymi warzywami to szybki pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Składniki: 100 g komosy ryżowej (quinoa) bakłażan marchewka kabaczek pomidorki koktajlowe Zobacz więcej
1 łyżka oleju kokosowego sól, pieprz Komosę ryżową przelać wrzątkiem. Zalać szklanką wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Papryki pokroić w paski, cukinię w półplasterki. Na Zobacz więcej
Doskonałe połączenie quinoa z pieczoną dynią hokkaido, cukinią, bakłażanem oraz pomidorami, podane z serem feta i orzeszkami piniowymi. Dynię można zastąpić inną ulubioną bądź użyć batata, w Zobacz więcej
Komosa ryżowa na obiad lub kolację z fasolką szparagową i pomidorami do obiadu w miejsce ryżu lub samodzielne danie na kolację. Czas: 30 min Składniki: 1 szklanka quinoa ( komosy ryżowej) 2 garście Zobacz więcej
Pyszna sałatka z komosą ryżową. Quinoa należy do tzw. superfoods ze względu na swoje wartości odżywcze. Na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera Zobacz więcej
Quinoa - superfood - w roli głównej. Z dodatkiem sezonowych warzyw przygotujesz z jej udziałem lekki, pożywny posiłek, obfitujący w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Ta zdrowa i smaczna Zobacz więcej
Kasza quinoa (komosa ryżowa) ceniona jest ze względu na ogromną zawartość bezglutenowego białka. Jej ziarna bogate są w żelazo, fosfor, potas, cynk, witaminę E i witaminy z grupy B. Kasza quinoa Zobacz więcej
W jesienne, chłodne i mokre dni, mam ochotę na pożywne dania na ciepło. Z resztą chyba większość tak ma, nie jestem jakimś wyjątkiem- przynajmniej w tym przypadku ;) Ostatnio chodzi za mną quinoa. Zobacz więcej
Niedawno otrzymałam od Bei cudowny prezent - paczkę quinoa czyli komosy ryżowej. Nigdy wcześniej jej nie próbowałam. Postanowiłam przygotować z niej sałatkę, tak troszkę na swój sposób, ale Zobacz więcej
Na wstępie zaznaczę, że komosę ryżową (quinoa) można zastąpić tańszą kaszą jaglaną albo pęczakiem. Można też raz na jakiś czas pozwolić sobie na rozpustę, zwłaszcza że quinoa to bardzo zdrowa kasza. Zobacz więcej
Quinoa nazywana też komosą ryżową jest prawdopodobnie najzdrowszym ziarnem jakie znamy. Posiada duże ilości pełnowartościowego białka, dzięki czemu jest świetnym pożywieniem dla wegan i wegetarian. Zobacz więcej
Do sporządzenia tego konkretnego dania skłoniła mnie..tęsknota. Za przyjaciółką, która przeprowadziła się do Peru i komosę ryżową będzie zajadać często i zawsze. Ja , przyznam się szczerze, nie jadłam Zobacz więcej
Quinoa z warzywami | Kuchenne Wariacje Skip to content Top Menu Strona główna O nas Przepisy Na każdą okazję Dania jednogarnkowe Kasza i ryż Makarony Naleśniki, omlety i placki Pierogi i kluski Zobacz więcej
Quinoa z tuńczykiem iwarzywami W tajemniczych okolicznościach zniknął mi dziś z lodówki główny składnik planowanego obiadu, dlatego przyrządziłam obiad z „żelaznych zapasów” – wyszedł bardzo smaczny, Zobacz więcej
Quinoa, czyli owoce komosy ryżowej, to popularny u nas ostatnio zamiennik różnego rodzaju kasz i ryżu. Uprawiana jest głównie w Ameryce Południowej. Jest to roślina bogata w skrobię, ale nie jest ona Zobacz więcej
A co to takiego ta QUINOA? Rok 2013 został oficjalnie uznany przez ONZ rokiem quinoa. Warto więc dowiedzieć się, co to takiego, z czym to się je i... spróbować! W wielkim skrócie - to bardzo delikatna Zobacz więcej
Kolejny pomysł na to, jak wykorzystać kaszę na obiad. Tym razem głównym składnikiem dania jest quinoa. Nie mogło też obyć się bez mojego ulubionego brokuła :) Składniki: 100 g komosy ryżowej Zobacz więcej
Pierwotny pomysł zaczerpnięty z ugotuj.to, został zmodyfikowany nieco przeze mnie i zmieniony na wegańską wersję :) Składniki (ok.6szt.): 2 większe bulwy fenkuła 100g. quinoa 1 łyżka Zobacz więcej
byśmy narzekali. No dobrze, może dopiero po kilku dniach. Mam wrażenie, że to najczęściej latem faszerujemy warzywa na różne sposoby. Taka ich obfitość... Postanowiłam spróbowaćz fenkułem. Efekt był Zobacz więcej
Przedwczoraj w ciasteczkach był amarantus w postaci poppingu. Wspominałem przy tej okazji, że drugim obok amarantusa, głównym pożywieniem Inków była quinoa - komosa ryżowa. Tak samo jak amarantus Zobacz więcej