quische

Ola Wilczek
Ola Wilczek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wilczy apetyt
Quische lorraine

Quische lorraine 53

Quische lorraine to tradycyjny placek pochodzący z Lotaryngii. Według oryginalnego przepisu nie powinien zawierać cebuli i sera, a tylko boczek zalany masą jajeczno-śmietanową. Jednak receptura poszła Zobacz więcej
Quische z kurkami i trzema rodzajami sera | Wariacje Grety :) Przejdź do wpisów Makarony Miary i porady Zupy Przystawki Dania główne Ciasta i torty Wariacje Grety :) Pomysły na smaczne dania… Zobacz więcej
Moja faza na wszelkiego rodzaju tarty nadal trwa! Tę przygotowałam na szybko w sobotni wieczór, coby mieć czym buzię zapełnić podczas oglądania "X-factora". Następnym razem napcham ją solidnie Zobacz więcej
e mail : krenc.paula@gmail.com Zastrzegam korzystania z moich zdjęć, bez mojej wiedzy. Proszę o podawanie źródła przepisu, jeśli umieszczacie mój przepis na swoim blogu. Zobacz więcej
Kuchnia niemiecka na pewno nie należy do tych najbardziej rozchwytywanych. Trochę pomijana, lekko wyśmiewana, i dla nas, sąsiadów, prawie w ogóle nieznana… A przecież jest tak bardzo podobna do Zobacz więcej
twarezak
twarezak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nasze Drinki
Squished Smurf

Squished Smurf 125

Squished Smurf - Nasze Drinki Strona główna Wyszukiwarka drinków Popularne przepisy Drinki z białym winem z czerwonym winem z ginem z likierem z malibu z piwem z rumem z tequilą z wermutem z whisky z Zobacz więcej
majaskorupska
majaskorupska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Maja Skorupska
quiche z porami

quiche z porami 24

Por to cudowne warzywo, szczególnie cenione przez Francuzów. Zupa porowa, według Francuzek, ma cudowne właściwości oczyszczające i odchudzające. Z kolei klasyczna tarta francuska na kruchym spodzie, Zobacz więcej
Kulinarne pyszności Molki: Cukrowe animacje 14 pięknych tortów z ręcznie modelowanymi figurkami Carlos Lischetti Kulinarne pyszności Molki Kulinaria i fotografia.Twój blog kulinarny.Twoja inspiracja w Zobacz więcej
MonikaSmakoszka
MonikaSmakoszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Różne smaki w kuchni
Pischinger

Pischinger 14

Wspaniały smak, który przypomina mi czasy dzieciństwa , gdzie wielkim rarytasem był torcik wedlowski :) Pamiętacie ten smak ? Przepis znalazłam w świetnej książeczce " Ciasta i desery czekoladowe". Zobacz więcej
Jestem pewna, żekażdy zWas jadł kiedyś pischingera (wafla przełożonego dowolną masą). Umnie przygotowuje się go naróżne przyjęcia rodzinne, lecz zwykle zmasy długo gotowanej ito moja mama jest Zobacz więcej
Ciekawa nazwa tych bułek nawiązuje do ich kształtu. Pokochałam je podczas naszych wizyt w Szwabii. Na 8 sztuk: 500 g maki orkiszowej ciemnej 500 g maki pszennej chlebowej 42 g świeżych drożdży 1 Zobacz więcej
iwonaqchenne
iwonaqchenne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity blog kulinarny
Pischinger

Pischinger 51

Pischinger to nie wymysł epoki PRL-u i kulinarnych zmagań gospodyń w czasach, kiedy jedyną możliwością było przygotowanie „czegoś z niczego”. Historia tego deseru sięga końca XIX wieku, a jego ojcem Zobacz więcej
justa_kitchen
justa_kitchen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
justa kitchen
bayerische fest

bayerische fest 116

Wczoraj był przepis na precle. Bawarskie. Jako taka zapowiedź - dzisiejszego ucztowania w stylu niemieckim. Tradycyjna kapusta po bawarsku, biała kiełbasa i pieczone pyry. Można zauważyć wiele Zobacz więcej
Z quichem i tartą jest jak z prostokątem i kwadratem. Każdy quiche może być tartą, ale nie każda tarta może być quischem. Przede wszystkim quische musi być wytrawny, nie może być słodki, a na końcowe Zobacz więcej
Sari
Sari Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
hejslodkiezycie
Ñoquis

Ñoquis 6

Mieszkam w Hiszpani blisko 20 lat.Mam grubasny zeszyt przepisow i pelno kartek z zapiskami prawie w kazdej szufladzie.Pomysl zebrania wszystkich w jedna calosc dal mi mój brat.Od jakiegos czasu Zobacz więcej
niewiemco
niewiemco Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Spożywczy
Schwäbische Spätzle

Schwäbische Spätzle 139

Schwäbische Spätzle to pewien rodzaj makaronu, jeśli tak można to nazwać, pochodzący z krainy geograficznej nazywanej Szwabią (Schwartzwald + Jura szwabska). Makaron wykonuje się tylko z mąki pszennej Zobacz więcej
piattodelgiorno
piattodelgiorno Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PIATTO DEL GIORNO
RUSISCHE ZUPFKUCHEN

RUSISCHE ZUPFKUCHEN 116

Tak nazywa sieten "sernik" na kruchym, kakaowym spodzie. Ciasto upieklam wieczorem, rano udalo! mi sie uratowac jeden jedyny kawalek, aby zrobic zdjecie. Przepis na blaszke o wymiarach 24/32 cm. Zobacz więcej
Bawarska obazda to nic innego, jak przepyszna pasta do pieczywa robiona z cebuli i camemberta. Ta pasta jest tradycyjnym składnikiem bawarskiego śniadania, które notabene uwielbiam! A co jeszcze Zobacz więcej
Miałam dość długą przerwę w blogowaniu... Najpierw byłam chora, potem przebywałam za zachodnią granicą, a po powrocieherbata wylała się na laptopa... i niedawno go odzyskałam :D Bayerische Zobacz więcej
Jednym z kulinarnych symboli Berlina jest ... Precel! A od berlińskiego precla tak blisko przecież do krakowskiego obwarzanka, tak sądzę. To kolejny ciekawy zbieg okoliczności w moim przypadku, bo z Zobacz więcej