Przepis na racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami to przysmak który królował u wielu mam, cioć i babć, dlatego dla wielu osób jest to smak, jaki pamiętają z dzieciństwa. Drożdżowe racuchy to proste placki wykonane z mąki, drożdży, jajek i mleka. Idealne powinny być puszyste i pulchne. Dodatek owoców np. jabłek czy bananów nadaje im wilgotności i wyjątkowego smaku.

\ \

Racuchy wyjdą puszyste jeśli wykonamy je ze świeżych drożdży. Niezbędne jest wykonanie zaczynu – dopiero gdy drożdże zaczną pracować, można zabrać się za ciasto na placki. Ciasto powinno mieć odpowiednią konsystencję – gdy będzie zbyt gęste, racuchy mogą wyjść za twarde. Jabłka, które dodajemy do ciasta możemy oprószyć cynamonem – będą bardziej aromatyczne. Przed smażeniem racuchy koniecznie muszą urosnąć – warto odstawić ciasto nawet na około godzinę. Problematyczne może być nakładanie ciasta na rozgrzany tłuszcz, jest ono bowiem bardzo lepiące, a poza tym trzeba z nim postępować delikatnie, aby nie uszkodzić bąbelków powietrza. Nasze babcie miały na to sposób i nakładały racuszki łyżką maczaną w wodzie. Racuchy smaży się na rumiano z obu stron. Puszyste racuchy z jabłkami to danie na słodko, dlatego powinno podawać się je posypane cukrem pudrem.

Opublikowano: 30-01-2013, Kategoria: Danie główne, Desery, Kolacja, Obiad, Przekąska, Przepisy, Śniadanie, Komentarze: 0 Tagi: cukier, jabłka, mąka, mleko, olej, proszek do pieczenia, Tłusty Czwartek Zobacz więcej
precelia
precelia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wyspasmaku.blog.pl
Puszyste racuchy z jabłkami

Puszyste racuchy z jabłkami 4748

Mój synek bardzo często domaga się placuszków, tym razem padło na racuchy z jabłkami :) Składniki: 1 jajko, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1 duże Zobacz więcej
Pychota! Pierwszy raz robiłam racuchy na drożdżach! Już długo za mną chodziły placki z jabłkami. Dołączam się więc do akcji #jedzjablka i wrzucam przepis na cudne racuchy! W smaku nieco przypominają Zobacz więcej
Racuszki chodziły już za mną bardzo długo. Pamiętam moje pierwsze podejście do racuchów parę ładnych lat temu, oczywiście próba okazała się nieudana. Problem leżał w zbyt gęstym cieście, racuchy Zobacz więcej
Zdecydowanie smak dzieciństwa. Mama smażyła je specjalnie dla mnie. Chwytałam ciepłe racuszki i posypywałam przesiewanym przez małe sitko cukrem pudrem, co przy okazji sprawiało mi niemałą frajdę. Pod Zobacz więcej
Racuchy z jabłkami na kwaśnym mleku Racuchy z jabłkami na kwaśnym mleku Racuchy robi się szybko i są bardzo smaczne. Te należą do moich ulubionych, choć racuchy z sera też są pyszne i w sumie trudno Zobacz więcej
Te racuchy sprawdzą się na śniadanie, kolację, podwieczorek, a nawet deser. Ich przygotowanie to tylko chwilka. Myślę, że wszystkie potrzebne składniki na pewno znajdziecie w swojej kuchni. Zobacz więcej
. Racuchy z jabłkami to słodkie danie, które koniecznie trzeba chociaż raz zrobić jesienią. Pięknie pachną i smakują dzieciństwem. Ten przepis wymaga nieco cierpliwości, ale warto poczekać, aż Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I love cooking
Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami 1730

Bo nie zawsze musi być mięsny obiad :) Pyszne placuszki z kawałkami jabłek, posypane cukrem pudrem. Nieco zdrowsze bo z jogurtem naturalnym. Racuchy z jabłkami Składniki na ok. 4 osoby Jogurt Zobacz więcej
Gdyby nie to, że lekko się ochłodziło pewnie nie usmażyłabym tych racuchów. Nie wyobrażam sobie stania przy rozgrzanej patelni gdy temperatura powietrza przekracza 25 stopni.Takie racuszki chodziły za Zobacz więcej
BlogSiK
BlogSiK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smacznie i Kolorowo
Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami 1947

Racuchy z jabłkami kojarzą mi się z moim dzieciństwem:) Kwaśne jabłka, cynamon i cukier puder - niebo w gębie:) Zaletą racuchów przygotowanych na bazie kefiru jest to, że takie ciasto nie potrzebuje Zobacz więcej
Dzisiaj bardzo smaczne i puszyste racuchy. Są bez dodatku drożdży, więc robi się je szybko. Ciasto z tego przepisu wychodzi dość gęste, tak ma być. U nas racuchy z dodatkiem jabłka, ale już mnie kusi Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zajadam.pl
Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami 1471

Racuchy z jabłkami to dla większości z nas piękne wspomnienie dzieciństwa. Wspomnienie tak dobre, że niezależnie od wieku z niekrytą przyjemnością zajadamy się pulchnymi, chrupiącymi placuszkami z Zobacz więcej
Pokombinowałam z mąką pełnoziarnistą, tak jak prosiliście. I wersja z jabłuszkiem też jest. Jedyna różnica w przepisie, to propozycja mniejszej ilości mąki, bo jest cięższa od białej. Sypałam, aż do Zobacz więcej
Gdybymmiała powiedzieć zczym mi się kojarzą racuchy topowiedziałabym, żeoczywiście zciastem drożdżowym, zjabłkami, smażone nadużej ilości oleju iposypane grubą warstwą cukru pudru. Dawno ich nie Zobacz więcej
Anika1
Anika1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami 513

Racuchy z jabłkami Racuchy bardzo lubię, czy to serowe czy też z jabłkami. Robię kilka rodzajów tych pysznych placuszków i trudno powiedzieć, które są najsmaczniejsze. Wszystkie bez wyjątku znikają Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami 747

« Mus czekoladowy bez jajek Racuchy z jabłkami Na co dzień i na Tłusty Czwartek, który dziś mamy oprócz pączków i faworków uwielbiam też racuchy z jabłkami. I o ile by wyszły pączki trochę wprawy Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami 778

Moja racuchy wyszły puszyste i bardzo smaczne. Za przepis dziękuje Babeczkom. Ja robiłam z połowy oryginalnego przepisu, wyszło około 15 szt. Składniki: * 1 szklanka mąki * 1 łyżeczka proszku do Zobacz więcej
Uwielbiam naleśniki i wszelkiego rodzaju placuszki, tortille i inne takie. Do grona moich ulubieńców mogę z całą stanowczością zaliczyć również racuchy. Są szybkie w przygotowaniu (co prawda trzeba Zobacz więcej
Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami... Słodkie, puszyste, pyszne! Z dodatkiem soczystych jabłek. Oprószone cukrem pudrem! Smaczne wspomnienie z dzieciństwa. Pycha! Składniki: 500 Zobacz więcej