rak

Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Raki

Raki 707

1
30 żywych raków, 2-3 gałązki kopru z baldachem, 2 łyżki soli gruboziarnistej, 1 łyżeczka cukru, Raki wyszorować, opłukać. Należy je trzymać za korpus. Około 5 litrów wody zagotować, dodać sól, cukier Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Raki po staropolsku

Raki po staropolsku 263

1
Raki, kiedyś na dworach zajadali się nimi królowie a potem skorupiaki zapomniane. Ja zakupiłam mrożone w pewnym markecie i dzięki temu mogłam popróbować jak onegdaj jadano. Zapraszam, kupujcie raki bo Zobacz więcej
Kraftskiva to wielka rakowa uczta. Szwedzkie święto odbywa się pod koniec lata, w sierpniu, ponieważ pod koniec sierpnia był szczyt sezonu połowów raków. Za sprawą IKEA i my mamy możliwość Zobacz więcej
Petros
Petros Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Inwazja Smaku
Raki (rakia) z Albanii

Raki (rakia) z Albanii 127

0
Raki produkowana jest poprzez destylację sfermentowanych owoców, najczęściej winogron, rzadziej śliwek. W Albanii pije się ją z małych kieliszków zwanych "teke" co oznacza pojedynczy strzał, a w Zobacz więcej
Raki coraz rzadziej pojawiają się na polskich stołach a szkoda ponieważ mają bardzo pyszne i delikatne mięso. Gotowanie żywych skorupiaków nie wchodziło w rachubę dlatego do przygotowania dania użyłem Zobacz więcej
SAŁATKA Z RAKÓW. autor: Karolina Stawska-Cielecka Zabytkowa restauracja w piwnicy pod starą kamienicą…Bal sylwestrowy. Panie w pięknych sukniach balowych, Panowie pod krawatem. W powietrzu unosi się Zobacz więcej
Składniki: 1 kg mrożonych raków (ok. 30sztuk) 2 pęczki kopru sok z 1 cytryny łyżka soli Przygotowanie: Raki mrożone przeważniesą już oczyszczone, więc nie musimy ich myć. Zagotowujemy wodę w dużym Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Oneginetatopa
Ryby i raki

Ryby i raki 126

0
Rak - trudny do zjedzenia (dla mnie) fot. D.Szymborska Klasycznie to by było jajeczko, sałatka warzywna…..potem mazurki, baby. A na moim talerzu: raki, wędzone ryby (karmazyn, makrela, troć, łosoś) – Zobacz więcej
Ta sałatka mnie zaskoczyła! Lubczyk - za którym tak naprawdę nie przepadam - nic a nic mi nie przeszkadza, raki smakują wybornie, całość jest mocno słona, idealnie doprawiona, kwaskowata. Pyszne, po Zobacz więcej
Generalnie nie jestem zupożerna. Chyba, że zupakremżerna. Zupę rybną jednak lubię bardzo, bo jest intensywnie kwaskowa. No i czasami dostanie się do niej jakąś niespodziankę, jak na przykład raki Zobacz więcej
Smaki wigilii są dla każdego nieco inne, zależą od regionu i domowej tradycji. Jednak na wigilijnym stole powinna zagościć zupa. Jako pierwsze danie można podać barszcz, zupę rybną, fasolową lub Zobacz więcej
Danie to zaserwowała kiedyś moja mama zaciekawiając wszystkich mówiąc że zrobiła "raki". Jak się okazało pod tą nazwą kryją się parówki pokrojone w taki sposób, by po usmażeniu przypominały Zobacz więcej
Dzisiaj proponuję wam pyszną, lekką i szybką sałatkę z rakami w lekkim jogurtowym sosie. Już nie mogę doczekać się wiosny i lata, a ta sałatka bardzo kojarzy mi się z latem, może dlatego, że najlepiej Zobacz więcej
żuławski smak uznano zupę rybna z rakami. Jurorzy docenili jej związek z regionem i wykorzystanie miejscowych raków rzecznych. Gremium dłużej zabawiło przy degustacji wątróbek z żuławskich gęsi z Zobacz więcej
, czyli paleniu. Choć w ostatnich latach świadomość Polaków na temat szkodliwości palenia tytoniu znacznie się zwiększyła, to i tak papierosy są w Polsce jedną z czołowych przyczyn zachorowań na raka. Zobacz więcej
na powszechnie stosowane antybiotyki. Cały świat farmaceutyczny wytrzeszczył oczy, kiedy odkryto niesamowite działanie przeciwnowotworowe tej pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej rośliny. Zobacz więcej
500 g makaronu pappardelle. Świeżego. 150 g ogonów raków 150 g obranych krewetek szafran 1 kieliszek białego wytrawnego wina kilka listków świeżej mięty kilka listków natki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka Zobacz więcej
Przyrządzaniu raków towarzyszy dźwięk przypominający piszczenie. Nie są to jednak odgłosy bólu wydawane przez skorupiaki, a efekt przedzierania się przez ich pękający pancerz pary wodnej. Układ Zobacz więcej
Tradycyjne polskie danie z raków, które obecnie są trudno dostępne z uwagi na stan wód w Polsce. Składniki 20-24 raki 2 pęczki koperku 40 g masła 250 ml śmietany 20 g bułki tartej 200 ml białego Zobacz więcej