rak gotowany

Składniki: 1 kg mrożonych raków (ok. 30sztuk) 2 pęczki kopru sok z 1 cytryny łyżka soli Przygotowanie: Raki mrożone przeważniesą już oczyszczone, więc nie musimy ich myć. Zagotowujemy wodę w dużym Zobacz więcej
Przyrządzaniu raków towarzyszy dźwięk przypominający piszczenie. Nie są to jednak odgłosy bólu wydawane przez skorupiaki, a efekt przedzierania się przez ich pękający pancerz pary wodnej. Układ Zobacz więcej
Wizytówka polskiej kuchni Zupa rakowa, dziś nieco zapomniana, przez lata była wizytówką polskiej kuchni wykwintnej. Raki zresztą w ogóle były składnikiem bardzo popularnym, nie tylko w kuchni bogatej, Zobacz więcej
Obce chwalicie swego nie znacie! Raki - zapomniany polski rarytas. Były one jednym z przysmaków kuchni staropolskiej. Ze względu jednak na zanieczyszczenie wód rzek/jezior (na które raki są bardzo Zobacz więcej
. Meze, sałatka jogurtowa z buraczków 2 gotowane buraczki szklanka jogurtu ząbek czosnku sól pieprz (jeśli jogurt nie jest kwaśny dodajemy kilka kropel soku z cytryny) Buraczki ścieramy na tarce Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Tarta z dynią

Tarta z dynią 840

0
Robię ją dosyć często. Uwielbiam tarty i uwielbiam dynie. Im więcej składników tym lepiej. A tak naprawdę jest to sycące warzywne danie, które zaspokoi apetyt nawet największego głodomorka. Składniki Zobacz więcej
Przyznam, że będąc w Gruzji nie jadłam takiej sałatki i nie spotkałam się tam z żadną inną, aniżeli pomidory i ogórki wymieszane razem w misce ;) Niemniej gotowane buraczki z dodatkiem chrupiących Zobacz więcej
Kopytka sa idealnym dodatkiem do dań mięsnych. Z sosami tworzą też pyszne samodzielne danie. Można je robić na słodko i słono. Pasują niemal do wszystkiego i wszystkim smakują. Jest to ulubiony Zobacz więcej
Świetny pomysł na przygotowanie ryby na ciepło . To zdrowa ryba u nas ciągle niedoceniana. Norwegowie jak nikt inny znają się na śledziach, zaczerpnęłam więc ich pomysł na przygotowanie tej bałtyckiej Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Oneginetatopa
Ryby i raki

Ryby i raki 126

0
Rak - trudny do zjedzenia (dla mnie) fot. D.Szymborska Klasycznie to by było jajeczko, sałatka warzywna…..potem mazurki, baby. A na moim talerzu: raki, wędzone ryby (karmazyn, makrela, troć, łosoś) – Zobacz więcej
ale świetnie sprawdzi się także makaron orzo :) Mięso z raka z powodzeniem możecie zastąpić gotowanymi krewetkami :) Polecam Wam tą sałatkę - jest na prawdę pyszna :) Jak widzicie nawet syn chciał Zobacz więcej
ale świetnie sprawdzi się także makaron orzo :) Mięso z raka z powodzeniem możecie zastąpić gotowanymi krewetkami :) Polecam Wam tą sałatkę - jest na prawdę pyszna :) Jak widzicie nawet syn chciał Zobacz więcej
Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotnie dlatego powinniśmy spożywać je często. Chronią przed rakiem,wrzodami żołądka,anemią,korzystnie wpływają na wzrok,regulują poziom cukru we krwi. Zobacz więcej
Przepyszne danie o interesujacym smaku. Do "zagaszenia" potrawy zamiast raki (slynnej greckiej wodki z winogron), ktora mysle nie jest w Polsce latwodostepnym alkoholem mozemy uzyc ouzo lub wytrawne Zobacz więcej
z całym szacunkiem do przepisów Ojca Grande nie uważam aby gotowanie mleka było dobrym pomysłem ani też dodawanie cukru ,to pierwsze zabija dobroczynne bakterie mleka surowego a to drugie czyli cukier Zobacz więcej
500 g makaronu pappardelle. Świeżego. 150 g ogonów raków 150 g obranych krewetek szafran 1 kieliszek białego wytrawnego wina kilka listków świeżej mięty kilka listków natki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka Zobacz więcej
Przepis na szybki, pyszny i bardzo zdrowy deser: SKŁADNIKI ok. 200 g niesiarkowanych suszonych śliwek 1 duży lub 2 małe średnio lub bardzo dojrzałe banany sok z 1/4 cytryny 1 łyżka melasy (lub miodu) Zobacz więcej
Mój dzisiejszy wpis dodaję do akcji Różowy Tydzień 2013 15 października obchodzony jest Europejski Dzień Walki z Rakiem Piersi. Pamiętajmy, że zdrowie i życie mamy tylko jedno, dlategonależy o nie Zobacz więcej