Przepis na rak gotowany

Przyrządzaniu raków towarzyszy dźwięk przypominający piszczenie. Nie są to jednak odgłosy bólu wydawane przez skorupiaki, a efekt przedzierania się przez ich pękający pancerz pary wodnej. Układ Zobacz więcej
Wizytówka polskiej kuchni Zupa rakowa, dziś nieco zapomniana, przez lata była wizytówką polskiej kuchni wykwintnej. Raki zresztą w ogóle były składnikiem bardzo popularnym, nie tylko w kuchni bogatej, Zobacz więcej
Obce chwalicie swego nie znacie! Raki - zapomniany polski rarytas. Były one jednym z przysmaków kuchni staropolskiej. Ze względu jednak na zanieczyszczenie wód rzek/jezior (na które raki są bardzo Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Raki

Raki 1296

30 żywych raków, 2-3 gałązki kopru z baldachem, 2 łyżki soli gruboziarnistej, 1 łyżeczka cukru, Raki wyszorować, opłukać. Należy je trzymać za korpus. Około 5 litrów wody zagotować, dodać sól, cukier Zobacz więcej
cookzoom
cookzoom Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CookZoom - Fotografia ze smakiem
RAKI W WINIE

RAKI W WINIE 385

Raki coraz rzadziej pojawiają się na polskich stołach a szkoda ponieważ mają bardzo pyszne i delikatne mięso. Gotowanie żywych skorupiaków nie wchodziło w rachubę dlatego do przygotowania dania użyłem Zobacz więcej
Danie to zaserwowała kiedyś moja mama zaciekawiając wszystkich mówiąc że zrobiła "raki". Jak się okazało pod tą nazwą kryją się parówki pokrojone w taki sposób, by po usmażeniu przypominały Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oneginetatopa
Ryby i raki

Ryby i raki 216

Rak - trudny do zjedzenia (dla mnie) fot. D.Szymborska Klasycznie to by było jajeczko, sałatka warzywna…..potem mazurki, baby. A na moim talerzu: raki, wędzone ryby (karmazyn, makrela, troć, łosoś) – Zobacz więcej
Ostatnio mam kłopot z krewetkami. Myślę, że ich jakość się bardzo pogorszyła. Często słyszy się o złych warunkach, w jakich są produkowane, że są pełne chemii i że mogą uczulać. Dużo zdrowszą opcją na Zobacz więcej
Być może ciężko w to uwierzyć, ale jeszcze kilkadziesiąt lat temu Dolny Śląsk był pełen raków, a przygotowana z nich zupa nie była niczym wyjątkowym. Dzisiaj ten pomarańczowo-szary bulion jest Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oneginetatopa
Raki – instrukcja obsługi

Raki – instrukcja obsługi 106

Gotowanie w czasie warsztatów daje możliwość, jak mówią szefowie kuchni "pracowania na nowych produktach" fot. D.Szymborska Zacznę od tego, że nie jestem w stanie i nie zamierzam wrzucać żyjącego Zobacz więcej
Przepis na raki według Grzegorza Russaka - Codogara.plPrzepisy kulinarne – Codogara.pl Szukaj przepisu Główna Przepisy Pory dnia śniadanie lunch obiad podwieczorek kolacja Specjalne okazje Boże Zobacz więcej
Przekąski na zimno, Przepisy Sylwestrowe, Przepisy z ryb i owoców morza, Sałatki Sałatka z wędzonego łososia i raków 2013/01/08 , Gosia Lubie ryby, również pasty rybne. Dzisiaj zrobiłam sałatkę czy Zobacz więcej
Ta sałatka mnie zaskoczyła! Lubczyk - za którym tak naprawdę nie przepadam - nic a nic mi nie przeszkadza, raki smakują wybornie, całość jest mocno słona, idealnie doprawiona, kwaskowata. Pyszne, po Zobacz więcej
Tradycyjne polskie danie z raków, które obecnie są trudno dostępne z uwagi na stan wód w Polsce. Składniki 20-24 raki 2 pęczki koperku 40 g masła 250 ml śmietany 20 g bułki tartej 200 ml białego Zobacz więcej
Deska wędzonych ryb i raków | Heavenly Tasty Cooking Home Kontakt Współpraca Polityka prywatności Sklep Video Przepisy Home Blog Desery Ciasta Desery z czereśniami Muffiny Torty See all Desery Briwats Zobacz więcej
Smaki wigilii są dla każdego nieco inne, zależą od regionu i domowej tradycji. Jednak na wigilijnym stole powinna zagościć zupa. Jako pierwsze danie można podać barszcz, zupę rybną, fasolową lub Zobacz więcej
Odrobina ekstrawagancji z okazji Nowego Roku - papardelle z rakami w szafranowym, śmietanowym sosie. Prawdziwa poezja smaku. Tak wspaniałe składniki jak raki nie potrzebują wielu wymyślnych kompanów i Zobacz więcej
slodkokwasny
slodkokwasny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SlodkoKwasnyCom
Raki po chińsku na ostro

Raki po chińsku na ostro 275

Tak się zazwyczaj składało, że na ostre krwistoczerwone raczki trafialiśmy zawsze tuż po imprezie, wtedy smakowały nam najbardziej, właściwie zawsze były kontynuacją imprezy, bo muszą być suto popite Zobacz więcej
Dzisiaj trochę inny wpis, bo bez konkretnego przepisu.Chciałam Wam tylko pokazać nasz ostatni norweski obiad.Mieliśmy wtedy zjeść coś innego, ale w sklepiew oko wpadłynam raki w zalewie koperkowej.W Zobacz więcej