raki

Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Raki

Raki 1020

1
{{headerMessage}}
30 żywych raków, 2-3 gałązki kopru z baldachem, 2 łyżki soli gruboziarnistej, 1 łyżeczka cukru, Raki wyszorować, opłukać. Należy je trzymać za korpus. Około 5 litrów wody zagotować, dodać sól, cukier Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Raki po staropolsku

Raki po staropolsku 667

1
{{headerMessage}}
Raki, kiedyś na dworach zajadali się nimi królowie a potem skorupiaki zapomniane. Ja zakupiłam mrożone w pewnym markecie i dzięki temu mogłam popróbować jak onegdaj jadano. Zapraszam, kupujcie raki bo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kraftskiva to wielka rakowa uczta. Szwedzkie święto odbywa się pod koniec lata, w sierpniu, ponieważ pod koniec sierpnia był szczyt sezonu połowów raków. Za sprawą IKEA i my mamy możliwość Zobacz więcej
Petros
Petros Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Inwazja Smaku
Raki (rakia) z Albanii

Raki (rakia) z Albanii 138

0
{{headerMessage}}
Raki produkowana jest poprzez destylację sfermentowanych owoców, najczęściej winogron, rzadziej śliwek. W Albanii pije się ją z małych kieliszków zwanych "teke" co oznacza pojedynczy strzał, a w Zobacz więcej
cookzoom
cookzoom Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CookZoom - Fotografia ze smakiem
RAKI W WINIE

RAKI W WINIE 322

0
{{headerMessage}}
Raki coraz rzadziej pojawiają się na polskich stołach a szkoda ponieważ mają bardzo pyszne i delikatne mięso. Gotowanie żywych skorupiaków nie wchodziło w rachubę dlatego do przygotowania dania użyłem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
SAŁATKA Z RAKÓW. autor: Karolina Stawska-Cielecka Zabytkowa restauracja w piwnicy pod starą kamienicą…Bal sylwestrowy. Panie w pięknych sukniach balowych, Panowie pod krawatem. W powietrzu unosi się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: 1 kg mrożonych raków (ok. 30sztuk) 2 pęczki kopru sok z 1 cytryny łyżka soli Przygotowanie: Raki mrożone przeważniesą już oczyszczone, więc nie musimy ich myć. Zagotowujemy wodę w dużym Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Oneginetatopa
Ryby i raki

Ryby i raki 187

0
{{headerMessage}}
Rak - trudny do zjedzenia (dla mnie) fot. D.Szymborska Klasycznie to by było jajeczko, sałatka warzywna…..potem mazurki, baby. A na moim talerzu: raki, wędzone ryby (karmazyn, makrela, troć, łosoś) – Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ta sałatka mnie zaskoczyła! Lubczyk - za którym tak naprawdę nie przepadam - nic a nic mi nie przeszkadza, raki smakują wybornie, całość jest mocno słona, idealnie doprawiona, kwaskowata. Pyszne, po Zobacz więcej
alunek
alunek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Życie zamknięte w smaku
Zupa rybna z rakami

Zupa rybna z rakami 349

0
{{headerMessage}}
Generalnie nie jestem zupożerna. Chyba, że zupakremżerna. Zupę rybną jednak lubię bardzo, bo jest intensywnie kwaskowa. No i czasami dostanie się do niej jakąś niespodziankę, jak na przykład raki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Smaki wigilii są dla każdego nieco inne, zależą od regionu i domowej tradycji. Jednak na wigilijnym stole powinna zagościć zupa. Jako pierwsze danie można podać barszcz, zupę rybną, fasolową lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Danie to zaserwowała kiedyś moja mama zaciekawiając wszystkich mówiąc że zrobiła "raki". Jak się okazało pod tą nazwą kryją się parówki pokrojone w taki sposób, by po usmażeniu przypominały Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj proponuję wam pyszną, lekką i szybką sałatkę z rakami w lekkim jogurtowym sosie. Już nie mogę doczekać się wiosny i lata, a ta sałatka bardzo kojarzy mi się z latem, może dlatego, że najlepiej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
żuławski smak uznano zupę rybna z rakami. Jurorzy docenili jej związek z regionem i wykorzystanie miejscowych raków rzecznych. Gremium dłużej zabawiło przy degustacji wątróbek z żuławskich gęsi z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
500 g makaronu pappardelle. Świeżego. 150 g ogonów raków 150 g obranych krewetek szafran 1 kieliszek białego wytrawnego wina kilka listków świeżej mięty kilka listków natki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przyrządzaniu raków towarzyszy dźwięk przypominający piszczenie. Nie są to jednak odgłosy bólu wydawane przez skorupiaki, a efekt przedzierania się przez ich pękający pancerz pary wodnej. Układ Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tradycyjne polskie danie z raków, które obecnie są trudno dostępne z uwagi na stan wód w Polsce. Składniki 20-24 raki 2 pęczki koperku 40 g masła 250 ml śmietany 20 g bułki tartej 200 ml białego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Proste składniki, szybkie przygotowanie, a w roli głównej raki. W Polsce trudno było o owoce morza jakie jadano w krajach śródziemnomorskich. Transport był zbyt powolny, aby takie świeże rarytasy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wołowego – 2 żółtka – 50 g masła – 1 łyżka bułki tartej – gałka muszkatołowa – sól i pieprz Dodatkowo: – 2 kromki chleba Surowe raki wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy przez 10 minut. Wyławiamy i Zobacz więcej