ratafia tutti frutti

Ratafię tutti frutti robimy przez całe wakacje, stopniowo dodając nowe owoce. Przez całą jesień leżakuje, w zimie możemy zapakować na prezent, albo wypić :) SKŁADNIKI: ok.2 kg owoców : poziomki, Zobacz więcej
hiszpańskie albo chińskie, ale lada dzień będą nasze. W ubiegłym roku zrobiłam ratafię według przepisu z blogu Smaki i aromaty. Wyszła pyszna, więc podaję przepis. Ratafia Tutti-Frutti owoce Zobacz więcej
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
RATAFIA - to nic innego jak wieloowocowa nalewka pochodzenia francuskiego robiona przez cały sezon letni w owoców dojrzewających w danym momencie. Generalnie nie ma jednego, żelaznego przepisu na ten Zobacz więcej
Ratafia jest słodką nalewką wieloowocową. Przygotowuje się ją przez cały sezon letni, począwszy od maja lub czerwca aż do września/października. Czyli od momentu jak pojawią się pierwsze owoce, do Zobacz więcej
Ratafia to jedna z moich ulubionych nalewek. Jaj największa zaletą jest to, że do jej przygotowania możemy użyć dowolnych owoców wg posiadania i gustu. W bardzo prosty sposób możemy też modyfikować Zobacz więcej
Dzień dobry! Zachęcona przez inne blogerki postanowiłam przygotować w tym roku ratafię. W końcu mamy teraz takie bogactwo sezonowych owoców, że nie można tego nie wykorzystać. Ratafia to nalewka Zobacz więcej
ratafia zastępuje się określeniem „tutti frutti”, co oznacza z włoskiego „wszystkie owoce”. Owoce dodajemy od czerwca do połowy września. Ratafia ma niezliczoną ilość smaków, kolorów i aromatów. Zobacz więcej
kass
kass Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaki i aromaty
Pora  nastawić ratafię

Pora nastawić ratafię 1039

1
Jeśli macie ochotę na przygotowanie wspaniałej nalewki ratafii tutti frutti, to właśnie jest najlepsza pora aby ją nastawić. Nalewka powstaje przez kilka miesięcy, do której w miarę dojrzewania, Zobacz więcej
na nalewkę skandynawską podobną do gloggu, którą przygotowuje się przez całe lato – niestety potem zaginął w czeluściach moich archiwów i przez długi czas zastanawiałam się jak zrobić coś podobnego. Zobacz więcej