ratafia tutti frutti

Ratafię tutti frutti robimy przez całe wakacje, stopniowo dodając nowe owoce. Przez całą jesień leżakuje, w zimie możemy zapakować na prezent, albo wypić :) SKŁADNIKI: ok.2 kg owoców : poziomki, Zobacz więcej
hiszpańskie albo chińskie, ale lada dzień będą nasze. W ubiegłym roku zrobiłam ratafię według przepisu z blogu Smaki i aromaty. Wyszła pyszna, więc podaję przepis. Ratafia Tutti-Frutti owoce Zobacz więcej
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
Ratafia jest słodką nalewką wieloowocową. Przygotowuje się ją przez cały sezon letni, począwszy od maja lub czerwca aż do września/października. Czyli od momentu jak pojawią się pierwsze owoce, do Zobacz więcej
RATAFIA - to nic innego jak wieloowocowa nalewka pochodzenia francuskiego robiona przez cały sezon letni w owoców dojrzewających w danym momencie. Generalnie nie ma jednego, żelaznego przepisu na ten Zobacz więcej
Ratafia to jedna z moich ulubionych nalewek. Jaj największa zaletą jest to, że do jej przygotowania możemy użyć dowolnych owoców wg posiadania i gustu. W bardzo prosty sposób możemy też modyfikować Zobacz więcej
Dzień dobry! Zachęcona przez inne blogerki postanowiłam przygotować w tym roku ratafię. W końcu mamy teraz takie bogactwo sezonowych owoców, że nie można tego nie wykorzystać. Ratafia to nalewka Zobacz więcej
Książka kucharska - Nalewki i napoje niedziela, 19 maja 2013 18:51 Powoli zbliża się pora na ratafię. Nazwa pochodzi od toastu, wygłaszanego przez Kreolów francuskiego pochodzenia. Gdy umawiano się, Zobacz więcej
kass
kass Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaki i aromaty
Pora  nastawić ratafię

Pora nastawić ratafię 1056

1
Jeśli macie ochotę na przygotowanie wspaniałej nalewki ratafii tutti frutti, to właśnie jest najlepsza pora aby ją nastawić. Nalewka powstaje przez kilka miesięcy, do której w miarę dojrzewania, Zobacz więcej
na nalewkę skandynawską podobną do gloggu, którą przygotowuje się przez całe lato – niestety potem zaginął w czeluściach moich archiwów i przez długi czas zastanawiałam się jak zrobić coś podobnego. Zobacz więcej