ravioli szpinakowe z farszem z ricotty

{{headerMessage}}
Kiedy porządkowałam swoje przepisy, natknęłam się na wycięty z gazety przepis na szpinakowe ravioli. Wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam wg niego zrobić te pierożki. Od tej pory często je Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(15 sztuk wielkości dłoni bez palców): ciasto: 1 jajko 1 żółtko 100g mrożonego, siekanego szpinaku 300g mąki pszennej szczypta soli farsz: 200g serka ricotta około 3 łyżeczki pesto z bazylii (do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jakiś czas temu miałam przyjemność spróbować świeżych makaronów z firmy Ciao Bella. Przygotowuje się je zaledwie w 3 minuty i są naprawdę smaczne. Przyrządzenie całości obiadu zajęło mi mniej niż 10 Zobacz więcej
Dżemdżus
Dżemdżus Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dżemdżus
Morze szpinaku, ser i pierogi

Morze szpinaku, ser i pierogi 91

0
{{headerMessage}}
ważności tylko kilka dni). Tak oto, niejako z własnej woli, wyprodukowałam ravioli ze szpinakiem i ricottą. Do oryginalnego ciasta na ravioli dodaje się jajko, moje pierogi zostały ochrzczone tym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
są zadowalające zapominam o tym ile musiałam się narobić. Przepis na ciasto pochodzi z książki Jamiego Olivera "Włoska wyprawa Jamiego". Natomiast farsz szpinakowy podejrzałam tutaj. Składniki na Zobacz więcej
Krys
Krys Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia u Krysi
Kopytka - przepis niezawodny

Kopytka - przepis niezawodny 286

2
{{headerMessage}}
Na kopytka nie trzeba specjalnie nikogo namawiać. Z pewnością jest wielu amatorów tych klusek, które wyśmienicie sprawdzają się w roli zamiennika jeśli znudzą się nam ziemniaki. Ale czasami zdarza Zobacz więcej
Krys
Krys Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia u Krysi
Kluski leniwe w trzech kolorach

Kluski leniwe w trzech kolorach 103

0
{{headerMessage}}
ziołami. Wyszło i smacznie i kolorowo. Te moje leniwe zrobiłam w wersji raczej wytrawnej. Ale można barwić ciasto również sokami i zrobić leniwe na słodko polewając masłem z bułką tartą. Każdy Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajkorada
Ravioli świąteczne

Ravioli świąteczne 183

3
{{headerMessage}}
650) 2 jajka szczypta soli Szpinak rozmrozić i poddusić przez około 10 minut (w przypadku świeżego - chwilę obgotować i dokładnie odcedzić). Ostudzony szpinak zmiksować i wymieszać z pozostałymi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ravioli ze szpinakiem i ricottą Kolejne podejście do małych pierożków, czyli ravioli. Tym razem w nowym kształcie (to za sprawą nowego urządzenia do wycinania) i z nowym farszem - ricottą zmieszaną ze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
naleśniki i polałam sosem. Podałam jeszcze ciepłe. Ale nawet, kiedy przestygną znajdą amatorów, bo są bardzo smaczne również na zimno. Zjedzcie i niech Wam smakują. SMACZNEGO! Krys Zobacz również: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z krewetkami i chorizo. Wszystko pysznie się udało i muszę przygotowywać się do wielkiego finału BlogerChef:) Relacja z tego cudownego weekendu już wkrótce. Dzisiaj zapraszam Was na ravioli Zobacz więcej
{{headerMessage}}
czosnkiem (w oryginale jest ser ricotta, ale my jakoś nie przepadamy za tym typem sera) sól, pieprz, masło, tarty parmezan Szpinak udusić na masełku, doprawić czosnkiem, solę i pieprzem. Po Zobacz więcej
primi-piatti
primi-piatti Obserwuj blogaObserwujesz bloga
primipiatti blog kulinarny
(bez tytułu)

(bez tytułu) 42

2
{{headerMessage}}
przepis. Ravioli szpinakowe z ricottą i masłem szałwiowym: - 150g świeżego szpinaku - 2 szklanki mąki - 1 łyżeczka soli Farsz: - 1 opakowanie ricotty - 1 jajko - 4 łyżki tartego parmezanu lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
to codziennie:). Bazylia wynagrodziła mizaangażowanie i wykiełkowała już po kilku dniach,potem wypełzło spod ziemi oreganoi mięta, następnie pojawiła się skąpo nieśmiała szałwia a na końcu bardzo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
gazety truskawki Ravioli szpinakowe Kochani, Na wstępie chciałam Was przeprosić za tak długą przerwę w pisaniu. Jedna bardzo miła wiadomość, spowodowała u mnie wariacje żołądkowo - smakowo - zapac Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mąkę i jajka (włoskie ravioli różnią się tym od naszych pierogów, że zazwyczaj nie dodaje się wody, dzięki czemu, po ugotowaniu mają inny smak), tylko jeśli trzeba, gdy ciasto jest zbyt suche, dodaje Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mówiąc prosto gnudi to takie kluski z ricotty, choć Włosi mówią o nich "nagie", bo gnudi to w zasadzie farsz do ravioli tylko pozbawiony makaronu. Gnudi (lub malfatti w Sienie) pochodzą z Toskanii, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W maju królują na stołach warzywa sezonowe! Postanowiłam, więc kolejny raz je wykorzystać! Tym razem użyłam młodych listków szczawiu i młodych listków botwinki (wszystko z mojego ogródka!). Wszystko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z flądry z zielonymi szparagami, szpinakiem i sosem bazyliowo-pomarańczowym - Filety z dorsza zapiekane ze szpinakiem, zielonymi szparagami i serkiem cheddar Gaga93 (Blueberry's cooking): - Salmon Zobacz więcej