razowe ze śliwkami

Bułeczki zrobiłam z mąki z pełnego przemiału, a ponieważ jest ciężka i posiada mniej glutenu niż mąką biała (za to więcej wartości odżywczych) bułeczki nie wyrosną nam nadmuchane jak baloniki, będą Zobacz więcej
deserowo
deserowo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
deserowo
Ciasto razowe ze śliwkami

Ciasto razowe ze śliwkami 483

0
Ciasto razowe ze śliwkami Ciasto bardzo proste i smaczne. Mąka razowa nadaje mu ciekawą strukturę i piękny kolor, co jest też zasługą cukru. Zamiast śliwek można użyć także innych owoców. Ciasto długo Zobacz więcej
Kokoszkolandowe desery wrześniowe chcąc nie chcąc zamieniły się w desery śliwkowe. Modnie minimalistyczne kuszą swoją bezwstydną purpurą. Jak wszystko, śliwki też mają swoje miejsce. A najapetyczniej Zobacz więcej
Dawno u nas nie było słodyczy, a przecież to kwintesencja życiowej przyjemności:) Nadrabiam więc niezwłocznie propozycją czerpiącą z tego, co obecnie najlepsze – soczystych śliwek. Rozgrzane mocą Zobacz więcej
mg Witamina E 0.4 mg Potas 115 mg Miedź 100µg Składniki na ciasto (24 średnie pierogi): 2 szklanki mąki razowej (mieszana pszenna, żytnia, orkiszowa)150-200 ml letniej wody Zobacz więcej
Oto moja wariacja na temat drożdżowego z Borysowszczyzny . Od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem poeksperymentowania z mąką razową, więc gdy w końcu ją nabyłam drożdżowe poszło na pierwszy ogień. Zobacz więcej
zufik
zufik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zufikowo
Razowe knedle ze śliwkami

Razowe knedle ze śliwkami 270

0
Nie wiem dlaczego jeszcze nie ma knedli ze śliwkami na blogu, to jedno z moich ukochanych dańz dzieciństwa. Nie wyszły może takie jak mojej Babci (jej nikt nie dorówna), ale wyszły niezłe! Śliwki Zobacz więcej
Składniki (na około 15 babeczek): 300 g mąki żytniej razowej typ 2000, 2 łyżeczki sody, 140 g brązowego cukru trzcinowego, 3 średnie jajka, 200 ml jogurtu naturalnego, 0,5 szklanki mleka, 10-12 Zobacz więcej
Pyszne ciasto ucierane ze śliwkami to idealna propozycja na wykorzystanie pierwszych śliwek :) Ciasto pomimo wykorzystania mąki razowej jest bardzo lekkie i puszyste. Oczywiście mąkę można zamienić na Zobacz więcej
Wędzone śliwki kupiłam jeszcze w grudniu, na targu w Katowicach. Pierożki natomiast miałam w planie zrobić jeszcze przed świętami. Niestety, jak to zawsze bywa – zabrakło czasu. Później całkowicie o Zobacz więcej
Przed świętami moja teściowa przywiozła z południa pyszne, wędzone śliwki. Aż trudno opisać jak pyszne były w smaku. Miękkie, słodkie, ale z wyraźnym aromatem wędzonki. Najpierw zabraliśmy się za Zobacz więcej
Bardzo prosta tarta, z dużą ilością śliwek węgierek. Uwielbiamy śliwki i jemy je pod różnymi postaciami. W tarcie śliwki nie są niczym "związane", więc mogą spadać ze spodu, ale to nam w niczym nie Zobacz więcej
Przepis na chlebek znalazłam w książeczce dołączonej do mojej maszyny do chleba. Od siebie dorzuciłam suszone śliwki, bo lubię tego typu dodatki w razowym pieczywie. Chlebek wyrabiał automat, na końcu Zobacz więcej
Długo zbierałam się do upieczenia tego chleba, aż w końcu doczekał się on nawet dwóch wersji. Ta jest całkowicie na zakwasie i powstała wczoraj. Niedługo pojawi się także wersja mieszana - na zakwasie Zobacz więcej
Najszybsze ciasto świata ! Śliwki pod żytnio - razową kruszonką z otrębami. Pierwszy raz robiłam kruszonkę z mąki żytniej razowej i powiem Wam, że efekt zaskoczył nas wszystkich w domu, zwłaszcza Zobacz więcej
Moim zdaniem ta wersja chleba z suszoną śliwką jest nieco lepsza, bardziej miękki środek, delikatniejszy. Ale to tylko moje zdanie, więc proponuje po prostu wypróbować. Z wyglądu jest podobny do Zobacz więcej
Dziś coś dla wielbicieli ciasteczek amarantusowych - kolejny pomysł na użycie fantastycznego i niezwykle zdrowego poppingu z amarantusa, który nadaje wypiekom niesamowitą lekkość i puszystość. Ciasto Zobacz więcej
autor przepisu Viola Dziś przedstawiam Wam prosty, słodki sposób na deser :) 100 g śmietanki 160 g czekoladowego serka philadelphia 6 dużych śliwek - umyć, przekroić na pół, usunąć pestki 12 szt Zobacz więcej
Dziś klasyka sezonu w wersji dietetycznej - ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonkąna bazie mąki razowej i miodu. Niczym nieustępuje tradycyjnej wersji na białej mące. Różnica w smaku jest subtelna i Zobacz więcej