receptura

Cztery żółtka rozbić z pół łyżki klarowanego masła, kwaterką mąki, trochą soli i rozprowadzić pół kwaterką mleka zbieranego, bo z dobrego mleka są naleśniki łykowate, lepiej więc używać mleko zbierane Zobacz więcej
Rozpoczynając na blogu serię przepisów Wielkanocnych z dawnych lat, pomimo iż prym w wypiekach niepodzielnie wiodły i wówczas lekkie jak puchbaby, sumienie bymnie z całą pewnością na śmierć zagryzło Zobacz więcej
Dzisiaj od dawna obiecana przeze mnie formuła na tworzenie ciast i słodkości bez pieczenia. Te słodkości dominują w moim domu od jakiegoś czasu. Są bezglutenowe, bez jajek, nabiału, na surowo (lub z Zobacz więcej
Na wielkanocnym stole obok jajek i szynki króluje biała kiełbasa. U nas bywa domowa, bez zbędnych dodatków, tylko mięso i naturalne przyprawy, taka jest najlepsza. Nie ma dla nas odpowiedniej białej Zobacz więcej
Wiecie co powiem na początku? obłędnie pyszny ptak upiekł się tą metodą. Jadłam już pysznie upieczonych kurczaków wiele ale ten bije na głowę w przedbiegach wszystkie wcześniejsze. Kurczak jest Zobacz więcej
SKŁADNIKI: 4 pomidory świeże najlepiej mięsiste (lub inne z małą ilością wody i pestek) 1 czerwona słodka papryka konserwowa 1/2 czerwonej lub białej cebuli drobno posiekanej kilka listków świeżej Zobacz więcej
Ekologiczny SZAMPON i ODŻYWKA firmy White Agafia to kosmetyk w 100% wegański i roślinny. Nie testowany na zwierzętach! Wyróżnia się pięknym zapachem :-) Co jednak najważniejsze odżywi i doda blask Zobacz więcej
Tradycję należy pielęgnować, gdyż bez niej stajemy się trochę przezroczyści inijacy... Kultura jest tym, co nas kreuje i kształtuje. Uważam, że niezależnie od pochodzenia, tradycje w każdej kulturze Zobacz więcej
Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne, tradycyjne rogale, po które sięgamy zazwyczaj raz do roku. 11. listopada, Narodowe Święto Niepodległości, ale również, w okolicznych obszarach Wielkopolski, Zobacz więcej
Wyraczynka
Wyraczynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia z wyrakiem
Receptura na Las Mariborski

Receptura na Las Mariborski 182

"Stara powieść mówi, że Las Mariborski wytwarzały kiedyś driady z Brokilionu. Przepis dotarł w końcu do Kaer Morhen, gdzie zaczęli produkować go wiedźmini po nieznacznym zmodyfikowaniu składu". Kiedy Zobacz więcej
Milu
Milu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
makeittasty.pl
Nalewka z wiśni wg receptury babci

Nalewka z wiśni wg receptury babci 7549

Kolejny sposób, by zatrzymać lato, jego smaki i aromaty. Tym razem będą potrzebne wiśnie… Dziś przepis na nalewkę z wiśni, czyli wiśniówkę. Przygotowanie zajmuje ok. 6-9 tygodni, ale warto czekać, Zobacz więcej
Nie ma piękniejszego ptaka nad jaskółkę, zwiastuna wiosny i odnowy życia. Nawet posępni magowie-renegaci opracowujący receptury docenili urodę tego ptaka, nazywając jego imieniem eliksir, który Zobacz więcej
julu$
julu$ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sprinkle! sprinkle!
74. trochę receptur

74. trochę receptur 67

Z dnia na dzień coraz cieplej! Już czuć oddech wiosny. Wczoraj byłam na spacerze w parku i zauważyłam, że na drzewach już zaczyna pojawiać się zieleń. Cudownie. :) bananowy wypiek z białkową pianką Zobacz więcej
Lato to idealny czas na słoikowe przetwory. A do wyboru tego tyle,że czasu na przetworzenie brak. Czereśnie, morele, wisienki, porzeczki, jagody, borówki, truskawki, maliny... a gdzie jeszcze Zobacz więcej
Tak... babcia to zazwyczaj specjalistka w tej dziedzinie... tzn. w dziedzinie rozpieszczania wnucząt słodkościami :) Jej receptury - wielokrotnie sprawdzone, ulepszone, zmodyfikowane... a umiejętności Zobacz więcej
Starodawne receptury: Dereniówka czyli nalewka z derenia | Małe Kulinaria Menu stron START O MNIE KONTAKT Strona startowa » NAPOJE » Starodawne receptury: Dereniówka czyli nalewka z derenia Zobacz więcej
Dziś- Smalec Smalec Jest wytapiany najczęściej ze słoniny wieprzowej. Przeznaczony do bezpośredniego spożycia często wzbogacany jest o odrobinę soli, kawałki rozdrobnionej kiełbasy i cebuli lub Zobacz więcej
5 kg ogórków, 5 l przegotowanej i ostudzonej wody, sól (1 czubata łyżka / 1 l wody). Dodatki na 1 słoik: 2 kwiaty kopru, korzeń chrzanu (5 cm), 3 duże ząbki czosnku, 1 liść wiśni, 1 liść dębu, 1 liść Zobacz więcej
Na blogu pojawi się nowy cykl: Starodawne receptury”. Będę to stare receptury na domowe syropy, nalewki, konfitury, które można stosować nie tylko przy różnego rodzajudolegliwościach, ale także takie, Zobacz więcej
Ogórkowych smakoszy z grubsza można podzielić na trzy frakcje: na zwolenników ogórków małosolnych, zwolenników kiszonych i zwolenników konserwowych. My osobiście kiszone stawiamy na samym końcu. Zobacz więcej