Przepis na reinhart

Powiązane przepisy:

Ten chleb musiał zapewne mnie nieźle zachwycić gdy to dobry rok temu Liska opublikowała go w swojej Pracowni Wypieków. Wrzuciłam go wówczas do zakładki "chleby do upieczenia"....i w końcu doczekał się Zobacz więcej
marcinh
marcinh Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grahamka, weka i kajzerka
Poolish

Poolish 501

Zaczyn poolish powstał w Polsce i wyemigrował przez Austrię do Francji. Poolish został wybrany przez francuskich piekarzy do wypiekania symbolu chleba francuskiego - bagietki. Poolish jest mieszaniną Zobacz więcej
marcinh
marcinh Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grahamka, weka i kajzerka
Pâte fermentée

Pâte fermentée 86

Składniki na 160 g Pâte fermentée: 100 g mąki pszennej 64 g wody letniej 1 g drożdży świeżych (lub 0,3 g drożdży instant) 1 g soli Wymieszaj dokładnie składniki i zagnieć do uzyskania kształtu kuli o Zobacz więcej
pistachio-lo
pistachio-lo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pistachio-lo
Bajgle

Bajgle 81

Uwielbiam bajgle. Mam sentyment do robionych z nich kanapek z pastą z tuńczyka i selera naciowego. Moje pierwsze w życiu bajgle jadłam właśnie z takim dodatkiem. Od czasu do czasu piekę ich większą Zobacz więcej
Jak na chleb na drożdżach, to zdecydowanie jeden z moich faworytów:) Pierwszy raz od dłuższego czasu nie musiałam się specjalnie martwić o wygląd...rolowanie, formiwanie, nacinanie....o wszystkim tym Zobacz więcej
Co innego pieczywo żytnie. Na mące razowej, albo jeszcze z dodatkiem otrąb. Same drożdże mogą sobie nie poradzić, zakwas też należy wzmocnić. Nie jest to trudne ani pracochłonne. Nawet nie Zobacz więcej
29 września, w przeddzień święta św. Michała Archanioła, w zachodniej Szkocji każda rodzina piekła Struan Michael. Chleb, w którym znajdowały się różne ziarna zebrane w ciągu roku. Celtycki zwyczaj Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
Struan

Struan 29

W majowej piekarni Amber, przy współudziale Marcina króluje Struan. Struan to, chleb pochodzący z zachodniej Szkocji, pieczony w przeddzień święta świętego Michała Archanioła - strażnika żniwiarzy. Zobacz więcej
marcincupial
marcincupial Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Alternatywna
Grecki chleb.

Grecki chleb. 126

Nie ma takiej potrawy, ani produktu, który byłby tak bardzo związany z naszym życiem jak pieczywo. Chleb towarzyszy nam na co dzień, ale dopiero od święta pokazuje swoją zaskakującą twarz. Każda Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
słodki chleb z cynamonem

słodki chleb z cynamonem 55

Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta, Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży, Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta. Gdy wedle Zobacz więcej
cookingmarta
cookingmarta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
My Kitchen Without
Chocolate nut cookies

Chocolate nut cookies 20

Chocolate nut cookies | My kitchen without My kitchen without Naturally sweet and without wheat My kitchen without Naturally sweet and without wheat My kitchen without site navigation Skip to content Zobacz więcej
Ostatnio mam ochotę na przeróżne pasty. Może dlatego, że świeci słońce i myślę z przyjemnością o wiosennych piknikach, które są przede mną. W sumie nie ważne są powody. Wystarczy kilka chwil, żeby Zobacz więcej
marcincupial
marcincupial Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Alternatywna
Tradycyjne bajgle.

Tradycyjne bajgle. 125

Przepis na tradycyjne, gotowane bajgle, pochodzi z książki Peter'a Reinhart. Są to klasyczne bajgle, o zbitym cieście. Spędziłem kilka lal mieszkając w Krakowie i od obwarzanków jestem uzależniony. Te Zobacz więcej
Patrycja
Patrycja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Trufla
French bread. World Bread Day 2011.

French bread. World Bread Day 2011. 184

Na tegoroczny Międzynarodowy Dzień Chleba wybrałam przepis na pieczywo, które może przygotować każdy, nie potrzeba do niego zakwasu a jedynie mąki, odrobiny drożdży i trochę cierpliwości. Zobacz więcej
A dlaczego pomidory??? Pomidory nie bez przyczyny zostały przez Francuzów nazwane „jabłkami miłości”. Dzięki zawartości niezliczonej ilości niezbędnych dla zdrowia składników podnoszą ogólną sprawność Zobacz więcej
O tej książce po raz pierwszy pisałam na blogu we wrześniu 2007 roku (tutaj). Przez te sześć lat zdążyłam ją 'przerobić' od A do Z. To jedna z tych pozycji, których właściwie nigdy nie odłożyłam na Zobacz więcej
Struan to podobno chleb pochodzący z zachodniej Szkocji. W przeddzień święta św. Michała Archanioła (29 września - Feast of Saint Michael The Archangel) miał tam miejsce cudowny zwyczaj. Każda rodzina Zobacz więcej
Bardzo lubię wyjazdy, ale chyba jeszcze bardziej powroty. Cudownie jest znowu znaleźć we własnym domu, poczuć zapach Świąt rozchodzący się na około. Ostatnio marzyła mi się zimowa aura. Miałam ją w Zobacz więcej
Bagietki wg. Petera Reinharta Kulinarny aforyzm: Możesz to poczuć albo wyczuć, ale nigdy nie opiszesz rozkosznego stanu wytchnienia, jaki daje herbata. Cesarz Chien Lung Wciąż piekę z wypożyczonej z Zobacz więcej
Ruinart Champagne – szampańska opowieść Uwaga Ruinart uzależnia. Gdy raz wypijemy kieliszek TEGO szampana, nie będą nas już kusić żadne prosecco ani cavy…. Ruinart uwodzi. Otwieramy pudełko, butelka Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: