Przepis na relisz

victoria
victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Picantecooking
Pomidorowy relisz z jabłkami

Pomidorowy relisz z jabłkami 109

Przepis zaadaptowany z książki "200 jams & preserves" Hamlyn autorstwa Sary Lewis. Relisz to pikantny, słodko–kwaśny sos i z angielskiego relish oznacza "delektować się", "smakować". Można Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Chakalaka (warzywny relisz)

Chakalaka (warzywny relisz) 905

Fajna nazwa, prawda? :) Chakalaka to tradycyjny, warzywny relisz pochodzący z Południowej Afryki. Najczęściej podaje się go razem z pap (kleikiem kukurydzianym) do grillowanych mięs lub gulaszów. Ja Zobacz więcej
Relisz z pomidorów i pieczonejpapryki Pikantny i odświeżający relisz z pomidorów i pieczonej, słodkiej papryki. Doskonale się sprawdza jako dodatek do mięs i potraw z ziemniaków. wersja do druku Zobacz więcej
Pyszne warzywne pierożki samosa. Do ich przygotowania użyłam gotowego ciasto do wont tonów, ale można zrobić ciasto samemu. Do podania proponuję relisz pomidorów i chilli. Inspiracja z książki Na Zobacz więcej
Jesienne urządzanie spiżarni, o ile przyjemne z założenia, jakoś mi nie wychodzi. Mimo szczerych chęci marynowania buraków, kiszenia cytryn, robienia owocowych dżemów i wytrawnych chutneyów, często Zobacz więcej
Co robi normalny człowiek, który ma na kolacji kogoś, kto uwielbia jedzenie, ekscytuje się nim, celebruje każdy kęs, uważa się (i całkiem słusznie) za smakosza? Pewnie większość normalnych ludzi Zobacz więcej
Podsmażamy posiekany imbir, cebulkę, papryczki chilli (świeże lub suszone), dymkę i rodzynki. Dodajemy cukier, odrobinę soli, goździki, szczyptę cynamonu, i ocet balsamiczny. Dokładne proporcje nie są Zobacz więcej
plaszka
plaszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
płaszkowo
curry madras z wieprzowiną

curry madras z wieprzowiną 301

Kulinarna wycieczka do Indii... Wczorajsze nocne dyskusje o (nie)jedzeniu mięsa toczyły się już po zakupieniu karkówki... A danie zainspirowane przepisem z Niezrównanej kuchni azjatyckiej było już Zobacz więcej
jak dorosnę, chciałabym być marthą stewart. może bez epizodu z więzieniem, ale zdecydowanie z epizodem z torebką birkin hermesa :-) no dobra, już jestem dorosła, więc z tych marzeń pewnie niewiele Zobacz więcej
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym to wyjątkowe danie. Dlaczego? Dlatego, że jest wyjątkowo sycące, wyjątkowo dobre i co Zobacz więcej
Często wracamy do domu późno i koszmarnie głodni. Dziś przepis mega szybki, właśnie na takie czasy kiedy chcemy zjeść coś porządnego i gorącego. Żadnej gównianej mrożonej pizzy czy kanapek z serem. Zobacz więcej
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym to wyjątkowe danie. Dlaczego? Dlatego, że jest wyjątkowo sycące, wyjątkowo dobre i co Zobacz więcej
Jedną z najpiękniejszych stron podróżowania jest kolekcjonowanie smaków. Odwiedzając jakąś nieznaną mi wcześniej część świata, zawsze staram się złapać jak najwięcej smaków, zapachów i kolorów Zobacz więcej
Robicie przetwory domowe w zaciszu własnej kuchni ? Ja robię i tą tradycję i wiedzę na ten temat przekazała mi moja babcia i mama, które także robią przetwory domowe i to w dużych ilościach. Zobacz więcej
Eley
Eley Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nienajgorsze Rady
Obiad w indyjskim stylu

Obiad w indyjskim stylu 69

Obiecywałam i obiecywałam, a ciągle nic z tego nie wychodziło. W końcu (po raz kolejny) ugotowałam moje jesienne curry i stwierdziwszy, że naprawdę jest proste i pyszne, postanowiłam wrzucić je na Zobacz więcej
Szczawnica jest piękna na wiosnę. Wyszło słoneczko więc postanowiłem wziąć Aparat i zrobić kilka zdjęć. Zawędrowałem na Plac Dietla. Nad placem królują zabytkowe zabytkowe budynki starego Uzdrowiska. Zobacz więcej
Witajcie :-) Dziś mam dla Was recenzję książki "Wielka księga słoików" autorką jest Jennifer MacKenzie. Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Laurum. Pozycja jak najbardziej na czasie, bo sezon na Zobacz więcej
W Polsce nikomu nie trzeba tłumaczyć pożytków z fermentacji. Tu wszyscy jesteśmy fermencistkami. Ten sposób konserwowania żywności był z nami od zawsze jako sposób na niemarnowanie żywności w czasie, Zobacz więcej
Di gotuje
Di gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Di gotuje
Wielka księga słoików - recenzja

Wielka księga słoików - recenzja 16

"Wielka księga słoików" to książka Jennifer MacKenzie, którą możecie nabyć na stronie Wydawnictwa Laurum. Szukacie ciekawych receptur bądź inspiracji na domowe pyszności zamknięte w słoikach? Zobacz więcej
Relish to inaczej gęsty sos z gotowanych, marynowanych warzyw lub owoców lub ich wspólne połączenie. Pochodzi z Indii, obecnie jest popularny na całym świecie w wielu odmianach. Używany najczęściej Zobacz więcej