relisz

Przepis zaadaptowany z książki "200 jams & preserves" Hamlyn autorstwa Sary Lewis. Relisz to pikantny, słodko–kwaśny sos i z angielskiego relish oznacza "delektować się", "smakować". Można Zobacz więcej
Fajna nazwa, prawda? :) Chakalaka to tradycyjny, warzywny relisz pochodzący z Południowej Afryki. Najczęściej podaje się go razem z pap (kleikiem kukurydzianym) do grillowanych mięs lub gulaszów. Ja Zobacz więcej
Relisz z pomidorów i pieczonejpapryki Pikantny i odświeżający relisz z pomidorów i pieczonej, słodkiej papryki. Doskonale się sprawdza jako dodatek do mięs i potraw z ziemniaków. wersja do druku Zobacz więcej
Pyszne warzywne pierożki samosa. Do ich przygotowania użyłam gotowego ciasto do wont tonów, ale można zrobić ciasto samemu. Do podania proponuję relisz pomidorów i chilli. Inspiracja z książki Na Zobacz więcej
bądź lenistwem w tej dziedzinie i......zapełniłam kilka słoików. Na razie mocno tam pomidorowy bo w spiżarni moszczą się już ketchupy i przeciery z pieczonych malinówek, suszone koktajlówki z Zobacz więcej
szybki i łatwy do zrobienia. Przepis na relisz od Hugh z River Cottage, natomiast z rilettes improwizowałam. Następnym razem kupię tonę smalcu, mięso będę konfitować (konfitowanie - pochodząca z Zobacz więcej
Podsmażamy posiekany imbir, cebulkę, papryczki chilli (świeże lub suszone), dymkę i rodzynki. Dodajemy cukier, odrobinę soli, goździki, szczyptę cynamonu, i ocet balsamiczny. Dokładne proporcje nie są Zobacz więcej
plaszka
plaszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
płaszkowo
curry madras z wieprzowiną

curry madras z wieprzowiną 279

0
! Smaki łagodzą ryż i relisz pomidorowy. Mięso jest kruche i rozpływające się w ustach. Sos pyszny. Kuchnia indyjska coraz bardziej mnie zaskakuje. Spróbujcie sami. Polecam! Składniki (4 porcje): 1 kg Zobacz więcej
(mieszanka oregano, sezamu, tymianku, mięty) 2 łyżeczki sosu sojowego pieprz oliwa z oliwek sok z połowy cytryny relisz 1 pigwa pokrojona w kostkę 1/3 szklanki octu winnego 1/2 szklanki cukru 2 łyżki Zobacz więcej
, ale nie za długo co sprawiło, że kotlet był bardzo smaczny. Na nim delikatnie roztopił się ser który był bardzo smaczny całość dopełniała nie za duża nie za mała w sam raz. Na specjalne uznanie Zobacz więcej
i próbuję odtworzyć. Po wyprawie do Irlandii w taki sposób "przyczepił się" do mnie Ballymaloe Country Relish - kultowy irlandzki sos /dodatek do kanapek, serów i wędlin. Mocno pomidorowy, korzenny, Zobacz więcej
, zapraszam tu i tu, ale ja trochę zmieniłam przepisy. 1 porcja 1 kawałek fileta z łososia (ok. 125-150 g) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 cm startego korzenia imbiru 1 łyżka miodu Zobacz więcej
Obiecywałam i obiecywałam, a ciągle nic z tego nie wychodziło. W końcu (po raz kolejny) ugotowałam moje jesienne curry i stwierdziwszy, że naprawdę jest proste i pyszne, postanowiłam wrzucić je na Zobacz więcej
. Do tego hummus powstały ze zmiksowania upieczonego kalafiora w przyprawach z ciecierzycą i pastą tahini. Ciekawym uzupełnieniem jest tzw. relisz cebulowy, czyli zeszklona do miękkości cebulka. Zobacz więcej
i, zawinięte w folię aluminiową, odgrzewam w kombiwarze, wtedy nie stają się suche), ryż (ryżu "po indyjsku" nie trzeba mieszać, więc wystarczy zniknąć na chwilę w kuchni i włączyć go, a potem Zobacz więcej