requeijao

ZOBACZ TAKŻE:

Queijada, czyli co? Tak w skrócie to mały portugalski sernik. Zależnie od regionu ma różne formy: z Sintry, Evory, czy Madery. Mi najlepiej znana jest ostatnia wersja, w końcu właśnie tam mieszkałam. Zobacz więcej
Dziś bułeczki bez drożdży, bez zakwasu i bez proszku do pieczenia, a sody też tu nie ma. W Brazylii są bardzo popularną przekąską. Co tutaj jest spulchniaczem? parzone ciasto z mąki z tapioki. Warte Zobacz więcej
annazona
annazona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ania kontra dania
queijadas

queijadas 107

Gdzie zjeść (ser) w Lizbonie? Deszcz jest dobry, bo może zaprowadzić w takie miejsca, jak to. W Lizbonie deszcz pada znienacka, nie z chmur. Wiosną i jesienią prognoza nie ma większego znaczenia. Zobacz więcej
Piekłem jużwcześniejte bułeczki, wyszły mi wtedy bardzo smaczne ale niezbyt piękne. Ciasto było zdecydowanie za rzadkie i bułeczki były płaskie. Spróbowałem je upiec ponownie korzystając z innego Zobacz więcej
Bodajże z miesiąc temu była w Biedronce kolejna akcja tematyczna i z tej okazji do ich oferty trafił niedojrzewający ser queijo fresco. W gazetce była informacja, że zazwyczaj jest on jadany przez Zobacz więcej
plaszka
plaszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
płaszkowo
Arequipa, u stóp wulkanu El Misti

Arequipa, u stóp wulkanu El Misti 12

Jesteśmy w Arequipa. Drugie co do wielkości miasto w Peru, prawie milion mieszkańców, średnia wysokość, na jakiej leży to... 2335 m n.p.m. Nazywane Ciudad Blanca, gdyż zbudowane zostało z jasnej Zobacz więcej
Pão de queijo to małe serowe bułeczki, popularna w Brazylii przekąska. Robi się je z mąki z tapioki, bez dodatku środków spulchniających, takich jak drożdże czy proszek do pieczenia. Z zewnątrz Zobacz więcej
La destination incontournable des prochaines semaines, surtout pour les passionnées de foot ... Et pourquoi pas à cette occasion n'est pas ce laisser tenter et découvrir quelques spécialités culinaire Zobacz więcej
La destination incontournable des prochaines semaines, surtout pour les passionnées de foot ... Et pourquoi pas à cette occasion n'est pas ce laisser tenter et découvrir quelques spécialités culinaire Zobacz więcej
Juz jestem z powrotem:)Wakacje to dla mnie intensywny czas ,bowiem spedzam go z dziecmi i mam malo czasu na pasje np.pieczenie;)I hiszpanskie upaly tez daja sie we znaki.Piekarnik omijam szerokim Zobacz więcej
Jeden z wrześniowych wieczorów spędziłam w La Vinotheque Wine Bar & Store Gdy w grę wchodzi świetne wino, pyszne jedzenie, a do tego wyborne towarzystwo, w tym moich Dziewcząt ;-) , mogę śmiało Zobacz więcej
Dopiero co pisałam o brazylijskich bułeczkach drożdżowych z batatami, a tu kolejne: brazylijskie bułeczki serowe. Zupełnie inne, wytrawne, wyraziste w smaku, bez zakwasu i bez drożdży i bez żadnych Zobacz więcej
Pão de queijo to tradycyjne, brazylijskie bułki o charakterystycznym, serowym smaku. Popularne są także w Argentynie , gdzie sprzedawane są wprost z ulicznych stoisk. Najczęściej spożywane są jako Zobacz więcej
Po raz pierwszy próbowaliśmy je w kawiarni serwującej brazylijskie przystawki. Do kawiarni jak to w życiu bywa trafiliśmy przypadkiem. Za to pierwszy kąsek a raczej pochłonięcie całej kuleczki było na Zobacz więcej
Jakiś czas temu miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w kolacji degustacyjnej wLa Vinotheque Wine Bar & Storemieszczącej się budynku hotelu Hilton przy ulicy Grzybowskiej 61 w Warszawie. Chociaż Zobacz więcej
W poprzedni piątek miałam przyjemność spotkania się z kilkunastoma blogerkami kulinarnymi. Spotkanie to odbyło się przy winie i dobrym jedzeniu w restauracji La Vinotheque Wine Bar & Store, gdzie Zobacz więcej
Dzisiaj czas na przepis na feijão tropeiro, co w wiernym tłumaczeniu z portugalskiego na polski znaczy fasola poganiaczy. Korzenie tej potrawy sięgają czasów jeszcze XIX wieku. Brazylia tego okresu to Zobacz więcej
W ubiegłym tygodniu, razem z kilkunastoma blogerkami zostałyśmy zaproszone na kolację do La Vinotheque Wine Bar, który mieści się w pasażu przy Hotelu Hilton w Warszawie. To był wspaniały, radosny i Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: