ribolita

ZOBACZ TAKŻE:

Smakołyki Angeli na FacebookuPolish/English/Italiano Składniki dla 4 osób/ Ingredients (serves 4)/ Ingredienti per 4 persone: 150 g fasoli np. kolorowej/ 5 oz small beans/ 150 g di fagioli (borlotti, Zobacz więcej
siankoo
siankoo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
EVERYDAY FLAVOURS
RIBOLLITA.

RIBOLLITA. 110

Nastała jesień, a ja wciskam się pod koc kiedy tylko mogę i odganiam przeziębienie naparem z imbiru. No i gotuje zupy na rozgrzewkę. I choć ribollita raczej nie powinna kojarzyć się z jesienią lecz z Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Ribollita

Ribollita 274

Nastała jesień. Robi się coraz zimniej, ciemniej, coraz bardziej ponuro. Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Nadchodzi zima. Musimy zapomnieć o lekkich sałatkach, ciastach z owocami i galaretką, Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Ribollita

Ribollita 487

Ribollita to zupa charakterystyczna dla rejonu Toskanii. Choć jej nazwa budzi skojarzenia z rybą, jest to zupa w stu procentach warzywna ;) I choć poszczególne przepisy różnią się niektórymi Zobacz więcej
kryzysowy kucharz
kryzysowy kucharz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kryzysowa Książka Kucharska
Ribollita

Ribollita 35

Filmik z poprzedniego postu rozpoczął serię przepisów ze starym chlebem, dlatego ciągniemy dalej ten temat. Może niektórym trudno w to uwierzyć, ale są kraje, w których chleb i ziemniaki używane są Zobacz więcej
ST.G
ST.G Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ogrodnik w podróży
Ribbolita , toskańska zupa

Ribbolita , toskańska zupa 56

Ribollita , toskańska zupa Ribollita , to toskańska zupa z czarniej kapusty ( Nero di toscan precoce ) , można ją zastąpić jarmużem ,mają praktycznie identyczny smak i fakturę . Jest to zupa ,która w Zobacz więcej
Ribollita to bardzo gęstazupa chlebowa, której korzenie sięgają toskańskich ziem. Jak wszystko co pyszne i proste we Włoszechzupa wywodzi się z biedniejszych regionów, gdzie chłopii pasterze Zobacz więcej
joannas1976
joannas1976 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchennecudajoanny
Milanesa Neapolitana

Milanesa Neapolitana 32

Skład: 2 filety z kurczaka 2 jajka 3 łyżki mleka 1 łyżeczka natki kolendry (może być suszona) 2 ząbki czosnku sól, pieprz bułka tarta Sos: 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, Zobacz więcej
Ribollita ta włoska zupa z fasoli z dodatkiem wielu innych warzyw. Podobno z tym daniem jest jak z naszą tradycyjną sałatką jarzynową - w każdym domu smakuje inaczej, bo każdy dodaje do niej swoje Zobacz więcej
pitu pitu
pitu pitu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pitu pitu slow food
coś jakby Ribollita

coś jakby Ribollita 73

Coś jakby bo to nie do końca to, czego szukałam, a właściwie nie ja, a koleżanka która przywiozła ze sobą to kulinarne wspomnienie i rzuciła mi wyzwanie:) Dodatkowo prezentuję wam wersję oszukaną, z Zobacz więcej
Pamiętam dokładnie, kiedy jadłam ją pierwszy raz. Było to w czasie jednego z naszych wypadów do Toskanii. Tamto popołudnie spędzaliśmy w Sienie. Wygłodzeni błąkaliśmy się wąskimi uliczkami w Zobacz więcej
Pamiętam smak ribollity, którą jadłam na wakacjach w Toskanii. Choć letnia aura niekoniecznie sprzyja jedzeniu treściwych zup, ja bardzo chciałam spróbować tego klasycznego dania regionu. Usiadłam Zobacz więcej
adams
adams Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ITALIA W GĘBIE
RIBOLLITA - minestra di pane

RIBOLLITA - minestra di pane 116

RIBOLLITA - minestra di pane RIBOLLITA czyli ponownie ugotowana. MINESTRA DI PANE czyli zupa z chleba jako że czerstwy chleb podsmażano razem z warzywami. Najlepsza na drugi dzień. Wywodzi sie z Zobacz więcej
Zupa neapolitańska | Przepisane.pl - przepisy kuchni polskiej, śląskiej i świata Zupa neapolitańska – Przepisane.pl – przepisy kuchni polskiej, śląskiej i świata O stronie Wszystkie przepisy Mięso Zobacz więcej
B.B
B.B Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MAD TEA PARTY
RIBOLLITA. Jesienna zupa na bogato.

RIBOLLITA. Jesienna zupa na bogato. 96

Dni są cieplejsze i zimniejsze na przemian. Jednego świeci słońce, drugi jest spowity chmurami, z których pada lodowaty, rzadki deszcz. Mam wrażenie, że to samo dzieje się w moim sercu. Tak bardzo bym Zobacz więcej
Nat
Nat Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eat.Read.
"Średniowieczna" ribollita

"Średniowieczna" ribollita 611

"Ribollita" znaczy po włosku "ugotowana ponownie". Potrawa ta podobno (podkreślam "podobno", bo nie sprawdziłam dokładnie źródeł, a jako osoba niby-naukowo-zajmująca-się-średniowieczem nie chciałabym Zobacz więcej
Sycąca, rozgrzewajaca, gesta zupa z warzyw i fasoli to idealne danie na chłodne, zimowe dni. Zupa ta nazywana również chlebową to tradycyjne danie kuchni toskańskiej. Dużo warzyw, pożwna fasola i Zobacz więcej
Ta zupa mnie zauroczyła. Podobnie jak sama Toskania. Chce się jej więcej i więcej. I rzeczywiście ciągle się do niej wraca. Przynajmniej ja tak mialam. Ważne, aby nie rezygnować z żadnego składnika, z Zobacz więcej
agness3
agness3 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Codziennik Kulinarny
Kurczak po neapolitańsku

Kurczak po neapolitańsku 31

Choć pogoda za oknem dalej nie rozpieszcza, zatęskniło mi się za grillowanym mięskiem z kurczaka. Odkurzyłam więc patelnię grillową i usmażyłam kurczaka po neapolitańsku – piersi z kurczaka w Zobacz więcej
Kuchnia włoska. Składniki 6 szt ziemniaków średniej wielkości 2 ząbki czosnku natka pietruszki 4 łyżki oliwy świeżo mielony pieprz 100 g filetów anchois w oleju łyżka kaparów jabłuszka kaparów do Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: