richelieu

ZOBACZ TAKŻE:

Apetyczna zapiekanka na słodko z gruszkami. W chłodne jesienne dni wspaniale nadaję się na ciepły podwieczorek. Przygotowanie jej jest banalnie proste. Można ją serwować również na zimno. Składniki 1 Zobacz więcej
Pierwszy przepis na croissanty pojawił się w 1839 roku i pochodził ze znanej piekarni przy rue Richelieu w Paryżu. Aż po dziś dzień te pyszne, chrupiące rogaliki pozostały symbolem znanych na całym Zobacz więcej
garnka z zaschniętymi resztkami owsianki – bleee. Wygrał rogalik. Croissant to rogalik, tradycyjnie powinien być bez nadzienia. Mam nadzieję, że August Zanga z Paryża, który w 1839 zaczął je wypiekać Zobacz więcej
Anna Małek
Anna Małek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Majonez

Majonez 232

1
04 wrz 2013 Awokado i krewetki dla mnie, to wspomnienie wakacji:) Przepyszna przystawka, niezwykle prosta, a jednocześnie bardzo elegancka. Podstawą jest dojrzały owoc Czytaj dalej “Awokado i krewetki Zobacz więcej
Richelieu w Paryżu. Znanych jest wiele legend dotyczących chrupiących rogalików. Najpopularniejsza odnosi się do natury księżyca, który jest też symbolem imperium otomańskiego. Co wspólnego mają Zobacz więcej
dawny_basik
dawny_basik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mozaika życia
Paryż cz.2

Paryż cz.2 101

0
Fontaine i Colbert, a chrzczeni byli Markiza do Pompadour i Kardynał Richelieu. Sklepy dla kucharzy znajdują się w sąsiedztwie tego kościoła; jeden od frontu, a dwa na tyłach w niewielkiej Zobacz więcej
Croissant (wg. Wikipedii) – pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Augusta Zobacz więcej
Anna Małek
Anna Małek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Majonez domowy

Majonez domowy 82

0
11 mar 2013 Majonez domowy Majonez, jeden z najpopularniejszych sosów na świecie! Za wynalazcę obecnych proporcji majonezu uważa się księcia Richelieu (lub raczej jego kucharza). Skomponował sos w Zobacz więcej
czegoś prawdopodobnego; przynajmniej w oczach osób, które nie znają mnie aż tak dobrze. Jako dziecko haftowałam; zaczęłam nawet komplet serwetek dla Mamy słynnym haftem richelieu, ale poddałam się po Zobacz więcej
Zawijańce, przekładańce i wycinanki kurpiowskie to nie jest moja mocna strona. Niby talentów manualnych nie jestem całkowicie pozbawiona, czego dobitnie dowodzą obrusiki i serweteczki pieczołowicie Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
croissanty

croissanty 124

0
Croissant według źródła to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Augusta Zobacz więcej
wplyw na jakosc uzytych produktow.A poza tym smak i satysfakcja-bezcenne. A zastanawiales sie nad nazwa- dlaczego majonez,dlaczego nie po prostu zimny sos jajeczny.Majonez moglby nazywac sie calkiej Zobacz więcej
na – było nie było – te same sprawy. Tylko ludzie miałkiego umysłu powiedzą, że nie warto czytać książek o tym samym. W domu mam przynajmniej pięć tzw. „kuchni węgierskich” i w każdej znajduję coś Zobacz więcej
polskich korzeniach, z których tylko możemy być dumni. Panie i Panowie, przed wami Madame Croissant, brawa! August Zang / fot. Wikipedia Pierwszy udokumentowany przepis na croissanty pochodzi z 1839 Zobacz więcej
austriackiego rogalika Kipferl została ochrzczona nazwą croissant ze względu na jego półksiężycowy kształt. Narodziny austriackiego rogalika można datować z pewną dokładnością - jest nim 1839 rok. Zobacz więcej
Zang otworzył przy ulicy rue de Richelieu w ParyżuBoulangerie Viennoise, zaprowadzając tym samym nową modę. Przepis na ślimaczki z rodzynkami (escargots aux raisins lub pains aux raisins) Zobacz więcej
Richelieu w ParyżuBoulangerie Viennoise, zaprowadzając tym samym nową modę. Przepis na ślimaczki z rodzynkami (escargots aux raisins lub pains aux raisins) zaczerpnęliśmy z książki Christophe’a Zobacz więcej
z wyjaśnieniami. Otóż, będąc kilkuletnią dziewczynką, z zapałem wyszywałam serwetki. Znacznie słów haft richelieu nie jest mi obce, a kolorowe muliny do dziś przyprawiają mnie o lekki zawrót głowy. Zobacz więcej
Marek&Beata
Marek&Beata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z niejednego garnka
Zupa gaskońska

Zupa gaskońska 132

0
autorem, u którego można znaleźć smakowite opisy jest Aleksander Dumas. Każdy, kto czytał przygody trzech muszkieterów, pamięta zapewne, że – oprócz pojedynkowania się z gwardzistami kardynała Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: