richelieu

ZOBACZ TAKŻE:

{{headerMessage}}
Apetyczna zapiekanka na słodko z gruszkami. W chłodne jesienne dni wspaniale nadaję się na ciepły podwieczorek. Przygotowanie jej jest banalnie proste. Można ją serwować również na zimno. Składniki 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pierwszy przepis na croissanty pojawił się w 1839 roku i pochodził ze znanej piekarni przy rue Richelieu w Paryżu. Aż po dziś dzień te pyszne, chrupiące rogaliki pozostały symbolem znanych na całym Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Oneginetatopa
Croissant z domowym dżemem

Croissant z domowym dżemem 39

0
{{headerMessage}}
garnka z zaschniętymi resztkami owsianki – bleee. Wygrał rogalik. Croissant to rogalik, tradycyjnie powinien być bez nadzienia. Mam nadzieję, że August Zanga z Paryża, który w 1839 zaczął je wypiekać Zobacz więcej
Anna Małek
Anna Małek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Majonez

Majonez 253

1
{{headerMessage}}
04 wrz 2013 Awokado i krewetki dla mnie, to wspomnienie wakacji:) Przepyszna przystawka, niezwykle prosta, a jednocześnie bardzo elegancka. Podstawą jest dojrzały owoc Czytaj dalej “Awokado i krewetki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Richelieu w Paryżu. Znanych jest wiele legend dotyczących chrupiących rogalików. Najpopularniejsza odnosi się do natury księżyca, który jest też symbolem imperium otomańskiego. Co wspólnego mają Zobacz więcej
dawny_basik
dawny_basik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mozaika życia
Paryż cz.2

Paryż cz.2 107

0
{{headerMessage}}
Fontaine i Colbert, a chrzczeni byli Markiza do Pompadour i Kardynał Richelieu. Sklepy dla kucharzy znajdują się w sąsiedztwie tego kościoła; jeden od frontu, a dwa na tyłach w niewielkiej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
rogalików. Według niektórych przekazów, croissanty wynaleziono na krótko po zakończeniu oblężenia Wiednia w 1683 roku. Podobno to polski szlachcic, szpieg i dyplomata Jerzy Franciszek Kulczycki, Zobacz więcej
Anna Małek
Anna Małek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Majonez domowy

Majonez domowy 82

0
{{headerMessage}}
11 mar 2013 Majonez domowy Majonez, jeden z najpopularniejszych sosów na świecie! Za wynalazcę obecnych proporcji majonezu uważa się księcia Richelieu (lub raczej jego kucharza). Skomponował sos w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
czegoś prawdopodobnego; przynajmniej w oczach osób, które nie znają mnie aż tak dobrze. Jako dziecko haftowałam; zaczęłam nawet komplet serwetek dla Mamy słynnym haftem richelieu, ale poddałam się po Zobacz więcej
jobszarny
jobszarny Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepisy na domowy ser i chleb
Croissanty

Croissanty 25

0
{{headerMessage}}
Jak podaje Wikipedia:Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Zobacz więcej
centka
centka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cooking & eating
Ręczne robótki po estońsku

Ręczne robótki po estońsku 262

0
{{headerMessage}}
Zawijańce, przekładańce i wycinanki kurpiowskie to nie jest moja mocna strona. Niby talentów manualnych nie jestem całkowicie pozbawiona, czego dobitnie dowodzą obrusiki i serweteczki pieczołowicie Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
croissanty

croissanty 124

0
{{headerMessage}}
tych rogalików. Według niektórych przekazów, croissanty wynaleziono na krótko po zakończeniu oblężenia Wiednia w 1683 roku. Podobno to polski szlachcic, szpieg i dyplomata Jerzy Franciszek Kulczycki, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wplyw na jakosc uzytych produktow.A poza tym smak i satysfakcja-bezcenne. A zastanawiales sie nad nazwa- dlaczego majonez,dlaczego nie po prostu zimny sos jajeczny.Majonez moglby nazywac sie calkiej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na – było nie było – te same sprawy. Tylko ludzie miałkiego umysłu powiedzą, że nie warto czytać książek o tym samym. W domu mam przynajmniej pięć tzw. „kuchni węgierskich” i w każdej znajduję coś Zobacz więcej
{{headerMessage}}
polskich korzeniach, z których tylko możemy być dumni. Panie i Panowie, przed wami Madame Croissant, brawa! August Zang / fot. Wikipedia Pierwszy udokumentowany przepis na croissanty pochodzi z 1839 Zobacz więcej
Kalejdoskop Renaty
Kalejdoskop Renaty Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kalejdoskop Renaty
Croissants

Croissants 42

0
{{headerMessage}}
Dziś chciałabym Wam zaproponować przepis na słynne francuskie croissanty. Wspaniałe chrupiące rogaliki z ciasta francuskiego w kształcie półksiężyca, na ogół spożywane na śniadanie z filiżanką kawy. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zang otworzył przy ulicy rue de Richelieu w ParyżuBoulangerie Viennoise, zaprowadzając tym samym nową modę. Przepis na ślimaczki z rodzynkami (escargots aux raisins lub pains aux raisins) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Richelieu w ParyżuBoulangerie Viennoise, zaprowadzając tym samym nową modę. Przepis na ślimaczki z rodzynkami (escargots aux raisins lub pains aux raisins) zaczerpnęliśmy z książki Christophe’a Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z wyjaśnieniami. Otóż, będąc kilkuletnią dziewczynką, z zapałem wyszywałam serwetki. Znacznie słów haft richelieu nie jest mi obce, a kolorowe muliny do dziś przyprawiają mnie o lekki zawrót głowy. Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: