richelieu

ZOBACZ TAKŻE:

Apetyczna zapiekanka na słodko z gruszkami. W chłodne jesienne dni wspaniale nadaję się na ciepły podwieczorek. Przygotowanie jej jest banalnie proste. Można ją serwować również na zimno. Składniki 1 Zobacz więcej
Pierwszy przepis na croissanty pojawił się w 1839 roku i pochodził ze znanej piekarni przy rue Richelieu w Paryżu. Aż po dziś dzień te pyszne, chrupiące rogaliki pozostały symbolem znanych na całym Zobacz więcej
garnka z zaschniętymi resztkami owsianki – bleee. Wygrał rogalik. Croissant to rogalik, tradycyjnie powinien być bez nadzienia. Mam nadzieję, że August Zanga z Paryża, który w 1839 zaczął je wypiekać Zobacz więcej
Anna Małek
Anna Małek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Majonez

Majonez 249

1
04 wrz 2013 Awokado i krewetki dla mnie, to wspomnienie wakacji:) Przepyszna przystawka, niezwykle prosta, a jednocześnie bardzo elegancka. Podstawą jest dojrzały owoc Czytaj dalej “Awokado i krewetki Zobacz więcej
Chrupiący rogalik popity aromatyczną kawą… Smakiem słynnego francuskiego śniadania raczą się tysiące smakoszy na całym świecie. Tradycyjny powinien być bez nadzienia, jednak piekarnie od dawna Zobacz więcej
dawny_basik
dawny_basik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mozaika życia
Paryż cz.2

Paryż cz.2 106

0
Fontaine i Colbert, a chrzczeni byli Markiza do Pompadour i Kardynał Richelieu. Sklepy dla kucharzy znajdują się w sąsiedztwie tego kościoła; jeden od frontu, a dwa na tyłach w niewielkiej Zobacz więcej
się sobotnim programem Pani Ewy Wachowicz, która właśnie przygotowała takie rogaliki. Do nich przyrządzała szybką konfiturę wiśniową, a ja od razu pomyślałam o konfiturze pomarańczowej ETERNO! Zobacz więcej
Anna Małek
Anna Małek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Majonez domowy

Majonez domowy 82

0
11 mar 2013 Majonez domowy Majonez, jeden z najpopularniejszych sosów na świecie! Za wynalazcę obecnych proporcji majonezu uważa się księcia Richelieu (lub raczej jego kucharza). Skomponował sos w Zobacz więcej
czegoś prawdopodobnego; przynajmniej w oczach osób, które nie znają mnie aż tak dobrze. Jako dziecko haftowałam; zaczęłam nawet komplet serwetek dla Mamy słynnym haftem richelieu, ale poddałam się po Zobacz więcej
Zawijańce, przekładańce i wycinanki kurpiowskie to nie jest moja mocna strona. Niby talentów manualnych nie jestem całkowicie pozbawiona, czego dobitnie dowodzą obrusiki i serweteczki pieczołowicie Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
croissanty

croissanty 124

0
Croissant według źródła to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Augusta Zobacz więcej
wplyw na jakosc uzytych produktow.A poza tym smak i satysfakcja-bezcenne. A zastanawiales sie nad nazwa- dlaczego majonez,dlaczego nie po prostu zimny sos jajeczny.Majonez moglby nazywac sie calkiej Zobacz więcej
na – było nie było – te same sprawy. Tylko ludzie miałkiego umysłu powiedzą, że nie warto czytać książek o tym samym. W domu mam przynajmniej pięć tzw. „kuchni węgierskich” i w każdej znajduję coś Zobacz więcej
polskich korzeniach, z których tylko możemy być dumni. Panie i Panowie, przed wami Madame Croissant, brawa! August Zang / fot. Wikipedia Pierwszy udokumentowany przepis na croissanty pochodzi z 1839 Zobacz więcej
austriackiego rogalika Kipferl została ochrzczona nazwą croissant ze względu na jego półksiężycowy kształt. Narodziny austriackiego rogalika można datować z pewną dokładnością - jest nim 1839 rok. Zobacz więcej
Zang otworzył przy ulicy rue de Richelieu w ParyżuBoulangerie Viennoise, zaprowadzając tym samym nową modę. Przepis na ślimaczki z rodzynkami (escargots aux raisins lub pains aux raisins) Zobacz więcej
Richelieu w ParyżuBoulangerie Viennoise, zaprowadzając tym samym nową modę. Przepis na ślimaczki z rodzynkami (escargots aux raisins lub pains aux raisins) zaczerpnęliśmy z książki Christophe’a Zobacz więcej
z wyjaśnieniami. Otóż, będąc kilkuletnią dziewczynką, z zapałem wyszywałam serwetki. Znacznie słów haft richelieu nie jest mi obce, a kolorowe muliny do dziś przyprawiają mnie o lekki zawrót głowy. Zobacz więcej
Marek&Beata
Marek&Beata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z niejednego garnka
Zupa gaskońska

Zupa gaskońska 134

0
niektórych jest bardzo mało, wystarczy zjeść odpowiednio dużo mięsa (np. cały udziec bizona), aby organizm mógł normalnie funkcjonować. Tą mięsną obsesję można Karolowi Mayowi wybaczyć, biorąc pod Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: