Przepis na rilletes

borgia
borgia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Świat od kuchni
Rillettes wieprzowe

Rillettes wieprzowe 425

Cóż to takiego tajemniczego owe rillettes? No cóż... prawdę powiedziawszy to ciężko mi przetłumaczyć dosłownie, bo to coś pośredniego pomiędzy smalcem a pasztetem. Bardzo mięsne wydanie smarowidła. I Zobacz więcej
Klasyczne francuskie rilettes, to rodzaj pasztetu przygotowywanego z mięsa, na przykład wieprzowego, z kaczki lub gęsi. Mięso piecze się powoli w dużej ilości smalcu (np. gęsiego), co trwa nawet 3 Zobacz więcej
Rilletes, to pochodzące z Francji smarowidło do pieczywa. Pierwotnie przygotowane z wieprzowiny, drobno pokrojonej i długo gotowanej w tłuszczu. Finalnie otrzymywano produkt przypominający miękki Zobacz więcej
Pierwsze pisemne wzmianki o rillettes można znaleść w książce kucharskiej z 1480 roku z Touraine we Francji. Rabelais, pisarz i filozof, nazwał je "brązową konfiturą", podkreślając także długotrwałośc Zobacz więcej
Pyszny dodatek do chleba.Jak zwykle wolnowar nie zawiódł i spisał sięświetnie.Tak jak i wiele innych przepisow z wolnowaru, i ten można bez problemu zrobić metodą tradycyjną. Polecam! Przepis zksiążki Zobacz więcej
Rillettes z kaczki. Czyli gdzieś pomiędzy smalczykiem a pasztetem. - Trawka Cytrynowa Trawka Cytrynowa | O jedzeniu ze smakiem Strona główna Indeks przepisów O nas Kontakt WSPÓŁPRACA Rillettes z Zobacz więcej
Przygotowanie smarowidła z kaczki wymaga sporo czasu ( mizajęłoto prawie cały dzień, ale ze względu na kilka przerw) i także niemało pracy, ale uwierzcie mi warto. O rilletes dowiedziałem się całkiem Zobacz więcej
burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
burczymiwbrzuchu
Bliny na zakwasie

Bliny na zakwasie 86

Bliny na pewno nie są typowo wigilijną potrawą, ale świetnie się sprawdzają w świątecznym menu. Pszenno-gryczane placuszki doskonale smakują z moją ulubioną pastą z wędzonego i pieczonego łososia, a Zobacz więcej
Confit de canard, konfitowana kaczka to jeden z najsmaczniejszych sposobów na kacze mięso jakie do tej pory poznałam. Uwielbiam tradycyjnie pieczoną kaczkę z pomarańczami albo z jabłkami i żurawiną, Zobacz więcej
borgia
borgia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Świat od kuchni
Rillettes z kaczki

Rillettes z kaczki 356

Rillettes z kaczki - - Świat od kuchni - bloog.pl Jest 1143338 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga Świat od kuchni O moim bloogu Ten blog jest kontynuacją mojej kilkuletniej Zobacz więcej
Udaliśmy się z Carewiczem na spontaniczny weekend do Budapesztu, który straszliwie lubimy :) Włóczyliśmy się rowerowo po wszelkich możliwych zakamarkach, moczyliśmy członki w łaźniach z wodami Zobacz więcej
Bliny są doskonałym przykładem tego jak z brzydkiego kaczątka można przemienić się w urodziwego łabędzia. Według Marka Łebkowskiego, na początku XIX wieku bliny zaliczane były do "potraw ludu", Zobacz więcej
Aaricia
Aaricia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Foodnotes
Gęsina i powolny weekend

Gęsina i powolny weekend 53

Czasami zbieg nieoczekiwanych okoliczności uziemia nas i zatrzymuje. Znalazłam się w takiej sytuacji w ten weekend. Zanim się zaczął udało mi się wyjść na szybkie zakupy i zgromadzić zapasy. Pośród Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wiem co jem
Rillettes z gęsi

Rillettes z gęsi 1427

„Ten wyśmienity specjał francuskiej kuchni to doskonałe smarowidło do chleba, coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa: wieprzowiny, królika, gęsi lub kaczki a Zobacz więcej
DwieChochelki
DwieChochelki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dwie Chochelki
Rillettes

Rillettes 402

Ostrzegam: dzisiaj tłusto. Pójdę pod prąd sugerowanym przez media trendom, bo jak co roku nie mam postanowień, także odnośnie diety (dobre chęci mam cały rok), a w dodatku ostatnio sobie przypomniałam Zobacz więcej
Zima to dobra pora na rillettes, pyszne smarowidło do chleba, sycące i aromatyczne. Pokazywałam już kiedyś klasyczną wersję- dziś będzie „odchudzona ” i zdrowsza , co nie znaczy, że nie mniej Zobacz więcej
Robiąc kaczkę konfitowaną, przygotowane w ten sposób udka wykorzystaliśmy do zrobienia rillettes, czyli francuskiego smalcu. Pomysł na to smarowidło do pieczywa poznaliśmy, uczestnicząc w warsztatach Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Rillettes

Rillettes 473

Od już bardzo dawna mnie kusiło, chodziło za mną... Wreszcie się uzbroiłam w cierpliwość (jest wskazana, gdyż mięso gotuje się 4 godziny), ponad kilogram świeżego mięsa (łopatki, boczku i słoninki), Zobacz więcej
Czas typowych fast foodów sprzed lat z hamburgerami „z Biedronki”, minął już chyba – na szczęście – bezpowrotnie. Nadszedłnatomiast okres, w którymbudki z szybkim jedzeniem prowadzone są przez ludzi Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Rillettes z kaczki

Rillettes z kaczki 96

Rillettes to rodzaj tłustego, francuskiego smarowidła do pieczywa. Najczęściej wyrabia się go z mięsa kaczki, ale tak naprawdę spotkałam się także z przepisami na rillettes z gęsi, wieprzowiny i Zobacz więcej