rilletes

Rilletes, to pochodzące z Francji smarowidło do pieczywa. Pierwotnie przygotowane z wieprzowiny, drobno pokrojonej i długo gotowanej w tłuszczu. Finalnie otrzymywano produkt przypominający miękki Zobacz więcej
. W odróżnieniu od rilletes mięsnego, dzisiejsze rilettes z łososia można przygotować w 10 minut i od razu konsumować, do czego serdecznie zachęcam. Składniki (1 słoik): 300g łososia wędzonego na Zobacz więcej
Przygotowanie smarowidła z kaczki wymaga sporo czasu ( mizajęłoto prawie cały dzień, ale ze względu na kilka przerw) i także niemało pracy, ale uwierzcie mi warto. O rilletes dowiedziałem się całkiem Zobacz więcej
jest mnóstwo. Ja w tym roku obiecałam sobie dodać konfitowane nóżki do rilletes i choć raz zrobić prawdziwe langwedockie cassoulet! Konfitowana kaczka (filet i udka) 4 kacze udka 2 piersi z kaczki 2 Zobacz więcej
schłodzić w lodówce. Trzymać w naczynkach przykrytych folią spożywczą, maksymalnie przez tydzień. Podawaćrilletes np. na ciepłych grzankach, z rzodkiewkami i marynowanymi cebulkami. Smacznego! Uwagi Zobacz więcej
2-3 minut z każdej strony. Dodatkowo można pomóc sobie obręczą i wykładać ciasto do środka foremki, aby przyszłe bliny były bardziej okrągłe. Serwujemy z wędzonym łososiem, kawiorem i kwaśną śmietaną Zobacz więcej
problemu. Ostrożnie próbujemy, i ew. dosypujemy do smaku soli lub pieprzu. Gotowe! Mięso przekładamy do słoików. Słoiki pasteryzujemy 5 minut, po czym studzimy stawiając na zakrętkach. Otwarty słoik Zobacz więcej
borgia
borgia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Świat od kuchni
Rillettes wieprzowe

Rillettes wieprzowe 390

0
tylko. Zostało wspomnienie. To rilletes aksamitne nie będzie - nie ze względu na zamianę kaczki na świniaka. To już tylko kwestia metody - mięso rozpada się samo podczas duszenia, i tylko pomagamy mu Zobacz więcej
wszyscy zaczęli jeść je z rilletes, czyli pastą z pieczonego i wędzonego łososia. I tak już zostało. Bliny w takiej odsłonie walczyły o miano najlepszej wigilijnej potrawy, razem z pierogami i Zobacz więcej
Ale czytając kartę ulegliśmy pokusie i zjedliśmy fantastyczny pasztet z foie gras, rilletes z kaczki (dla głodnych mocnych wrażeń: podane w małym słoiczku zalanym warstwą kaczego smalcu), a na danie Zobacz więcej
Aaricia
Aaricia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Foodnotes
Gęsina i powolny weekend

Gęsina i powolny weekend 49

1
dokuczliwego przeziębienia poddały się tej jesiennej aurze. Wieczorem, kiedy już spały, wrzuciłam do moździerza przyprawy i utłukłam je na drobny proszek. Korzenny aromat przypomniał mi święta i Zobacz więcej
przewodnie właścicieli Patelni: „Jedzenie na poziomie restauracyjnym w cenach street food’u”. Świetne miejsce, do którego chcę wracać jak najczęściej, a przy najbliższej okazji z chęcią zamówię Zobacz więcej
Rillettes z kaczki. Czyli gdzieś pomiędzy smalczykiem a pasztetem. - Trawka Cytrynowa Trawka Cytrynowa | O jedzeniu ze smakiem Strona główna Indeks przepisów O nas Kontakt WSPÓŁPRACA Rillettes z Zobacz więcej
borgia
borgia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Świat od kuchni
Rillettes z kaczki

Rillettes z kaczki 313

1
przy obgryzaniu kości. Nie mówię tego bez kozery… łapczywość bywa bolesna. Gotowe rilletes cieszy długi czas. Albo nam się wydaje, że będzie cieszyło, bo wystarczy jeden Młody, aby znikało w mgnieniu Zobacz więcej