rilletes

Rilletes, to pochodzące z Francji smarowidło do pieczywa. Pierwotnie przygotowane z wieprzowiny, drobno pokrojonej i długo gotowanej w tłuszczu. Finalnie otrzymywano produkt przypominający miękki Zobacz więcej
. W odróżnieniu od rilletes mięsnego, dzisiejsze rilettes z łososia można przygotować w 10 minut i od razu konsumować, do czego serdecznie zachęcam. Składniki (1 słoik): 300g łososia wędzonego na Zobacz więcej
Przygotowanie smarowidła z kaczki wymaga sporo czasu ( mizajęłoto prawie cały dzień, ale ze względu na kilka przerw) i także niemało pracy, ale uwierzcie mi warto. O rilletes dowiedziałem się całkiem Zobacz więcej
Confit de canard, konfitowana kaczka to jeden z najsmaczniejszych sposobów na kacze mięso jakie do tej pory poznałam. Uwielbiam tradycyjnie pieczoną kaczkę z pomarańczami albo z jabłkami i żurawiną, Zobacz więcej
schłodzić w lodówce. Trzymać w naczynkach przykrytych folią spożywczą, maksymalnie przez tydzień. Podawaćrilletes np. na ciepłych grzankach, z rzodkiewkami i marynowanymi cebulkami. Smacznego! Uwagi Zobacz więcej
2-3 minut z każdej strony. Dodatkowo można pomóc sobie obręczą i wykładać ciasto do środka foremki, aby przyszłe bliny były bardziej okrągłe. Serwujemy z wędzonym łososiem, kawiorem i kwaśną śmietaną Zobacz więcej
w ówczesnych bezlodówkowych czasach, świetne było także na podróż. W domach dumnie stawiano je przed honorowymi gośćmi jako symbol zamożności. Obecnie również warto je przygotować, by móc cieszyć się Zobacz więcej
borgia
borgia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Świat od kuchni
Rillettes wieprzowe

Rillettes wieprzowe 399

0
tylko. Zostało wspomnienie. To rilletes aksamitne nie będzie - nie ze względu na zamianę kaczki na świniaka. To już tylko kwestia metody - mięso rozpada się samo podczas duszenia, i tylko pomagamy mu Zobacz więcej
wszyscy zaczęli jeść je z rilletes, czyli pastą z pieczonego i wędzonego łososia. I tak już zostało. Bliny w takiej odsłonie walczyły o miano najlepszej wigilijnej potrawy, razem z pierogami i Zobacz więcej
! Na deser polecilibyśmy mus z marakui z kremem z mascarpone. Carewicz jadł creme brulee, ale niestety średnio udany. Do tego wybór naprawdę fajnych win węgierskich w przystępnej cenie. Jako, że Zobacz więcej
Aaricia
Aaricia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Foodnotes
Gęsina i powolny weekend

Gęsina i powolny weekend 50

1
dokuczliwego przeziębienia poddały się tej jesiennej aurze. Wieczorem, kiedy już spały, wrzuciłam do moździerza przyprawy i utłukłam je na drobny proszek. Korzenny aromat przypomniał mi święta i Zobacz więcej
jedzeniem. Bardzo dobrym pomysłem jest dołączenie szczypiorku, a całość idealnie komponuje się z delikatnym dipem jogurtowym. Buzia mocno mi się uśmiechała podczas jedzenia od początku do końca. Z Zobacz więcej
, Grzegorza Łapanowskiego. Mąż próbował wspaniały tatar (na który mamy przepis od Grzegorza i na pewno będziemy chętni się nim podzielić), śledzia z sałatką z ziemniaków, pieczonego selera i chrzanu Zobacz więcej
borgia
borgia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Świat od kuchni
Rillettes z kaczki

Rillettes z kaczki 323

1
Rillettes z kaczki - - Świat od kuchni - bloog.pl Jest 1143338 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga Świat od kuchni O moim bloogu Ten blog jest kontynuacją mojej kilkuletniej Zobacz więcej