rillette

Rillette to francuska pasta do pieczywa robiona drobiu w połączeniu także boczkiem. Ostatnio śledzę bardzo intensywnie ten blog i postanowiłam przygotować pastę z makreli wędzonej. Jeśli lubicie Zobacz więcej
Mops w kuchni » Blog Archive » Mięso z szyi indyka à la rillette Mops w kuchni …codzienne pichcenie i marudzenie… Krem z brokułów z prażonymi płatkami migdałów 08 gru Mięso z szyi indyka à la rillette Zobacz więcej
Jestem wToskanii, jeszcze się na dobre nie zadomowiłem, nie rozkręciłem, ale myślę sobie, że wypadałoby połączyć moją codzienną kuchnię (główniefrancuską)z czymś z Włoch. Tak na dobry początek. Jakiś Zobacz więcej
Jestem wToskanii, jeszcze się na dobre nie zadomowiłem, nie rozkręciłem, ale myślę sobie, że wypadałoby połączyć moją codzienną kuchnię (główniefrancuską)z czymś z Włoch. Tak na dobry początek. Jakiś Zobacz więcej
gr sera koziego 15 oliwek czarnych greckich gałązka tymianku oliwa extra v. sól/pieprz Rillette to smarowidło o podobnym zastosowaniu jak nasz polski smalec, z tąróżnicą,że ma większą ilość mięsa. W Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Rillette z kaczki

Rillette z kaczki 95

0
kaczka, łyżka listków tymianku, sól, pieprz czarny świeżo mielony, 2 ząbki rozgniecionego czosnku, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper. Natrzeć wymieszanymi przyprawami. Zobacz więcej
Z pewnością smaczne, szkoda, że ja nie mogę takich cudów jeść, bo mi serce wysiądzie :( Mi lekarz kazał ograniczyć tłuszcze do olejów roślinnych i to najlepiej rzepakowego, bo ma najlepszy skład Zobacz więcej
Wiele lat temu gościł w Trojmieście mój były kolega z Paryża, z którym pracowaliśmy dla francuskiej korporacji. Przyjechał tutaj na ślub swojego kuzyna wraz ze swoją żoną, mamą i babcią. Pochodzili ze Zobacz więcej
kaczki poprawia się w trakcie przechowywania. Przed podaniem wyjmujemy nogi ze smalcu, oskrobujemy z resztek tłuszczu i przyrządzamy, np. pieczemy. Można z kaczki przygotować tzw. rillette (czytaj: Zobacz więcej
Rozpoczął się czas pikników i spotkań na świeżym powietrzu, a nie ma nic milszego niż wspólny posiłek z przyjaciółmi pod chmurką:-) Dzisiejsza propozycja to francuski klasyk czyli rillette w wersji Zobacz więcej
, autor książek i publikacjio Kuchni Staropolskiej.Menu: Kacze "rillette" z kwaśną kapustąi razowym żytnim chlebem na zakwasie Rosół złocisty z królikaz orkiszowym makaronem Karp w sosie piernikowymz Zobacz więcej
Belgii,makrelę wędzoną je się na kolacje,jako pastę(rillette)na chlebie,w wielu smacznych sałatkach,lub jako przekąskę z napojami. Moja,ostatnio ulubiona kompozycja,którą akurat wczoraj jadłam na Zobacz więcej
. Nadzienie do pierogów robi się tak jak moje rillette de canard (też jeden z pierwszych wpisów) tyle, że z minimalną ilością smalcu. Polecam Wam zrobienie i confit, i rillette, no i oczywiście Zobacz więcej
W tej potrawie gwiazdą jest nadzienie z kaczki. Doprawiłam je inaczej niż rillette. Tym razem użyłam żurawiny, cynamonu i pomarańczy. Zawsze w lodówce mam przynajmniej jeden słoik nóg kaczki Zobacz więcej
Agni
Agni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rozkoszne Smaki
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 848

0
Od kilku lat propagowana jest w Polsce akcja Gęsina na św. Marcina. W tym roku postanowiłam zaopatrzyć się w owego ptaka i powalczyć z nim :) I tak też uczyniłam, ale o efektach - w następnym wpisie. Zobacz więcej
z kasztanami do indyka: Pół funta wieprzowiny od karku, ćwierć funta cielęciny, ćwierć funta słoniny, przepuścić przez maszynkę, dodawszy pół namoczonej w mleku bułki, jedno całe jajo, szczyptę Zobacz więcej
startą skórką pomarańczową, listkami tymianku i pieprzem. Gotowe. Z powyższych składników wyszły nam cztery słoiczki. Podajcie z chlebem lub grzanką z bagietki. Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym, Zobacz więcej
) Marzec 2011 (24) Luty 2011 (7) Styczeń 2011 (16) Grudzień 2010 (15) Listopad 2010 (25) Październik 2010 (1) Sierpień 2010 (7) Lipiec 2010 (13) Kwiecień 2010 (1) Polecam blogi Codzienne gotowanie Zobacz więcej
. Mięsożercy mogą też sięgnąć po bardzo fajnyrillette z kurczaka. Robotę w tej potrawie robi marynowana w cytrusach czerwona cebula. Z kolei mało ciekawy ziemniaczany fondant podkręca na szczęście Zobacz więcej
) przy drinku lub piwie. Typ Śliwki: podpłomyk z musem z wątróbki Typ Tosi: podpłomyk z pastą z buraka Kolejnym daniem na stole okazało się rillette, zwykle kojarzone raczej z kaczką lub wieprzowiną, Zobacz więcej