rillette

Rillette to francuska pasta do pieczywa robiona drobiu w połączeniu także boczkiem. Ostatnio śledzę bardzo intensywnie ten blog i postanowiłam przygotować pastę z makreli wędzonej. Jeśli lubicie Zobacz więcej
Mops w kuchni » Blog Archive » Mięso z szyi indyka à la rillette Mops w kuchni …codzienne pichcenie i marudzenie… Krem z brokułów z prażonymi płatkami migdałów 08 gru Mięso z szyi indyka à la rillette Zobacz więcej
Jestem wToskanii, jeszcze się na dobre nie zadomowiłem, nie rozkręciłem, ale myślę sobie, że wypadałoby połączyć moją codzienną kuchnię (główniefrancuską)z czymś z Włoch. Tak na dobry początek. Jakiś Zobacz więcej
Jestem wToskanii, jeszcze się na dobre nie zadomowiłem, nie rozkręciłem, ale myślę sobie, że wypadałoby połączyć moją codzienną kuchnię (główniefrancuską)z czymś z Włoch. Tak na dobry początek. Jakiś Zobacz więcej
Jestem wToskanii, jeszcze się na dobre nie zadomowiłem, nie rozkręciłem, ale myślę sobie, że wypadałoby połączyć moją codzienną kuchnię (główniefrancuską)z czymś z Włoch. Tak na dobry początek. Jakiś Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Rillette z kaczki

Rillette z kaczki 95

0
godzin. Wyjąć kaczkę lekko przestudzić. Zdjąć skórę. Obrać z kości. Rozdrobnić mięso, wymieszać z wytopionym tłuszczem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia. Świetny dodatek do Zobacz więcej
Z pewnością smaczne, szkoda, że ja nie mogę takich cudów jeść, bo mi serce wysiądzie :( Mi lekarz kazał ograniczyć tłuszcze do olejów roślinnych i to najlepiej rzepakowego, bo ma najlepszy skład Zobacz więcej
cytryny pokrojona w małą kostkę lub skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżka dymki, drobno posiekanej 1 łyżka zielonej pietruszki, drobno posiekanej sok z cytryny sól i pieprz szklanki oliwy z oliwek Zobacz więcej
Confit z kaczki jest starym sposobem przygotowywania i przechowywania mięsa, pochodzącym z południowo-zachodniej Francji. W Polsce, w dawnych czasach, też powszechnie wykorzystywano ten sposób Zobacz więcej
Rozpoczął się czas pikników i spotkań na świeżym powietrzu, a nie ma nic milszego niż wspólny posiłek z przyjaciółmi pod chmurką:-) Dzisiejsza propozycja to francuski klasyk czyli rillette w wersji Zobacz więcej
, autor książek i publikacjio Kuchni Staropolskiej.Menu: Kacze "rillette" z kwaśną kapustąi razowym żytnim chlebem na zakwasie Rosół złocisty z królikaz orkiszowym makaronem Karp w sosie piernikowymz Zobacz więcej
Wędzona makrela jest bardzo popularną i smaczną rybą.Dla mnie jest to dobra alternatywa dla wędzonego węgorza,którego uwielbiam,ale nie powinnam jeść,bo jest to podobno gatunek zagrożony wyginięciem. Zobacz więcej
Dzisiaj przedstawiam moją spécialité de la maison - pierogi z kaczki. Jeżeli macie w domu gotowe confit z kaczki – jeden z moich pierwszych wpisów na blogu – to te pierogi można zrobić bardzo krótkim Zobacz więcej
W tej potrawie gwiazdą jest nadzienie z kaczki. Doprawiłam je inaczej niż rillette. Tym razem użyłam żurawiny, cynamonu i pomarańczy. Zawsze w lodówce mam przynajmniej jeden słoik nóg kaczki Zobacz więcej
Agni
Agni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rozkoszne Smaki
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 855

0
Od kilku lat propagowana jest w Polsce akcja Gęsina na św. Marcina. W tym roku postanowiłam zaopatrzyć się w owego ptaka i powalczyć z nim :) I tak też uczyniłam, ale o efektach - w następnym wpisie. Zobacz więcej
w Warszawie 1910 i 1926, Nakładem Księgarni Polskiej B. Połonieckiego we Lwowie, s. 405-406. ** nie wyrzucaj, można ich użyć do przygotowania pysznego smalcu *** nie wylewaj, bo przyda się do Zobacz więcej
. W Sarthe i Touraine zwykle przed początkiem zimyzaczynał się sezon przygotowywania mięs. Prawie każda rodzina zabijała prosiaka, którego hodowała, by zapewnić sobie jedzenie w czasie, kiedy natura Zobacz więcej
Mops w kuchni » Blog Archive » Krokiety orzechowo-ziemniaczane na kapuście ze śliwkami Mops w kuchni …codzienne pichcenie i marudzenie… Mięso z szyi indyka à la rillette 09 gru Krokiety Zobacz więcej
i wanilią i puree selerowym z mleczkiem kokosowym. Dla rybożerców: sandacz w kruszonce z boczku z genialnym arancini z pieczarkami i niezłym sosem z pieczonej papryki z anyżem. Sprawdzi się w Zobacz więcej
król kolacji, po którego będziemy wracać nie raz tej zimy. Ale nie było czasu na zbyt długie kontemplowanie smaku tatara, gdyż nagle na stole pojawił się sandacz. Bardzo nam smakował, lecz nasze Zobacz więcej