rillettes

mirosix
mirosix Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Rillettes

Rillettes 199

0
Kulinarny aforyzm : A przeto kto chce bogaty być/Oplwawszy ręce, trzeba-ć robić!/Orz rolą, kopaj korzenie,/Nie troszcz się o dobre mienie. Biernat z Lublina Od dawna chciałam spróbować rillettes, a Zobacz więcej
DwieChochelki
DwieChochelki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dwie Chochelki
Rillettes

Rillettes 370

0
Ostrzegam: dzisiaj tłusto. Pójdę pod prąd sugerowanym przez media trendom, bo jak co roku nie mam postanowień, także odnośnie diety (dobre chęci mam cały rok), a w dodatku ostatnio sobie przypomniałam Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Rillettes

Rillettes 414

1
zwiększyć w zależności od nastroju, jednak do samego rillettes wystarczy jedna). Kroiłam, gotowałam, mieszałam... aż w końcu się udało! Pyszne mięsne "smarowidło", w sam raz do kanapek. Rillettes Zobacz więcej
KasiekK
KasiekK Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magiel Kuchenny
Łososiowe rillettes

Łososiowe rillettes 120

1
Rillettes to nic innego jak pyszna pasta do smarowania pieczywa. Kiedy kilka lat temu nasza koleżanka po powrocie z Francji poczęstowała nas tym smarowidłem, wiedziałam, że i u nas będzie często Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
łososiowe rillettes

łososiowe rillettes 108

1
Rillettes to smarowidło podobne do pasztetu, którym smaruje się grzanki lub chleb. Przyrządzałam już pyszne rillettes wieprzowe teraz czas na rybę. Łososiowe rillettes to dobry sposób na urozmaicenie Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
rillettes wieprzowe

rillettes wieprzowe 251

0
ognia i pozostawić całość do wystudzenia. Wyjąć woreczek z przyprawami. Przy pomocy dwóch widelców porozdzielać mięso na maleńkie włókienka. Przełożyć do miski, doprawić do smaku solą, pieprzem, Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
wieprzowe rillettes

wieprzowe rillettes 317

1
Rillettes to rustykalne smarowidło do chleba, przypominające pasztet. Mięso podczas długiego pieczenia w tłuszczu zaczyna się rozpadać, dzięki temu można z niego przygotować pastę o kremowej Zobacz więcej
Rillettesto smarowidło do chleba, przypominające pasztet, ale o bardziej rustykalnej konsystencji. Klasyczne są właśnie z wieprzowiny, ale można je przygotować z kaczki, gęsi, królika lub zająca, a Zobacz więcej
aniamat
aniamat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coolandminty
RILLETTES WIEPRZOWE

RILLETTES WIEPRZOWE 435

2
Kawałki karkówki i chudego boczku dłuuuugo gotowane w niskiej temperaturze, w białym winie z dodatkiem czosnku, cebuli, ziaren kolendry i wielu innych przypraw zamieniają się w pyszne smarowidło do Zobacz więcej
Wyśmienite smarowidło do kanapek. Podane na małych grzaneczkach może służyć jako przystawka czy przekąska. Z pikantnymi dodatkami (jak u mnie) stanowi świetną bazę pożywnego śniadania czy lunchu. Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Alzacji
 Rillettes wieprzowy

Rillettes wieprzowy 207

0
Rillettes wieprzowy To chyba pierwsza propozycja kuchni francuskiej nie wliczając quiche. Długo trwało żeby zdecydować się w ogóle na zakup książki z tej dziedziny, ponieważ nie widziałam sensu by w Zobacz więcej
borgia
borgia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Świat od kuchni
Rillettes wieprzowe

Rillettes wieprzowe 393

0
Cóż to takiego tajemniczego owe rillettes? No cóż... prawdę powiedziawszy to ciężko mi przetłumaczyć dosłownie, bo to coś pośredniego pomiędzy smalcem a pasztetem. Bardzo mięsne wydanie smarowidła. I Zobacz więcej
Rillettes do smarowania pieczywa, to rozgotowane i rozgniecione mięso zatopione w tłuszczu. Mięso do rillettes nie powinno być zmielone tylko rozgniecione, aby zachowały się włókna.Dzięki długiemu Zobacz więcej
Pasta idealnie sprawdza się zarówno do kanapek jak i faszerowania świeżych warzyw lub jajek. Tradycyjne rillettes przygotowuje się „na tłusto” czyli z użyciem masła i śmietanki 30%, ale to nie dla Zobacz więcej
Dzisiaj proponuje wam coś z kuchni francuskiej. Danie które Francuzi potrafią przygotować z każdego mięsa, klasycznie z wieprzowiny, ale także z kaczki, gęsi, królika, zająca, a nawet z łososia. Zobacz więcej
ze śmietaną, musztardą, skórką z cytryny, sokiem z cytryny, koperkiem szalotką i masłem. Masę chłodzimy w lodówce ok. 2 godziny, podajemy z ogórkami małosolnymi, grzankami i cząstkami cytryny. 17 Zobacz więcej
« Tagliolini z Polędwicą ... Rillettes ze Szprotek Nie wiem kiedy nazwa: "pasta" wyszła z mody, ale najwyraźniej tak się stało. Bardzo smaczny i prosty dodatek do pieczywa, chipsów czy krakersów. Zobacz więcej
Sezon wędkarski właśnie się rozpoczął... Nie, nie...mnie to nie dotyczy...ja tylko degustuje to, co złowił nasz kochany miłośnik ryb :) Z rybki, którą dostałam zrobiłam między innymi pyszne rillettes Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Rillettes z gęsi

Rillettes z gęsi 1203

0
„Ten wyśmienity specjał francuskiej kuchni to doskonałe smarowidło do chleba, coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa: wieprzowiny, królika, gęsi lub kaczki a Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Rillettes z łososia

Rillettes z łososia 121

0
Rillettes z łososia Rillettes do rodzaj pasty do smarowania chleba z francuskim rodowodem. Dzisiaj przygotowałam wersję rybną. Jest pyszna i świetnie będzie się prezentować na malutkich kromkach Zobacz więcej