rillettes z królika

{{headerMessage}}
Dzisiaj proponuje wam coś z kuchni francuskiej. Danie które Francuzi potrafią przygotować z każdego mięsa, klasycznie z wieprzowiny, ale także z kaczki, gęsi, królika, zająca, a nawet z łososia. Zobacz więcej
aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Rillettes z gęsi

Rillettes z gęsi 1340

0
{{headerMessage}}
„Ten wyśmienity specjał francuskiej kuchni to doskonałe smarowidło do chleba, coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa: wieprzowiny, królika, gęsi lub kaczki a Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Do chleba. Rillettes wieprzowe

Do chleba. Rillettes wieprzowe 174

6
{{headerMessage}}
Rillettes to rodzaj smarowidła z kawałeczków mięciutkiego mięsa bardzo powoli duszonego w tłuszczu. Pochodzi z kuchni francuskiej i przypomina nieco pasztet. Podaje się do pieczywa, w temperaturze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Rillettes to wywodzące się z kuchni francuskiej smarowidło do pieczywa. Można je przyrządzić z mięsa (wieprzowiny, gęsi, kaczki, kurczaka, królika) lub ryb (łososia, tuńczyka lub anchois). U mnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jako, że powoli zbliżają się święta i że lubię śledzie, i kocham suszone pomidory ( choć kogoś bardziej Sol :* ) chciałem zrobić ową rybę na troszkę inny sposób niż tradycyjny. A że flaszka białego Zobacz więcej
Linkus
Linkus Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczny Świat Ewy
Rillettes z łososia

Rillettes z łososia 120

1
{{headerMessage}}
, ale o bardziej rustykalnej konsystencji czyli z kawałkami mięsa lub ryby. Klasyczne są właśnie z wieprzowiny, ale można je przygotować z kaczki, gęsi, królika lub zająca, a nawet z łososia. Polecam Zobacz więcej
NaKoncuJęzyka
NaKoncuJęzyka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Na Końcu Języka
Rillettes wieprzowe

Rillettes wieprzowe 220

0
{{headerMessage}}
Rillettesto smarowidło do chleba, przypominające pasztet, ale o bardziej rustykalnej konsystencji. Klasyczne są właśnie z wieprzowiny, ale można je przygotować z kaczki, gęsi, królika lub zająca, a Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Co to właściwie jest rillettes ? Nazwa brzmi wykwintnie, zresztą tak mniej więcej większości z nas kojarzy się kuchnia francuska. A za tą wykwintną nazwą kryje się nic innego jak francuski krewny Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wywodzące się z tradycyjnej kuchni francuskiej rillettes to rodzaj pysznego smarowidła do chleba, podobnego do naszego smalczyku. Mięso na rillettes konfituje się przez długie godziny do miękkości, aż Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ryby i past do pieczywa! Przepis pochodzi zKwestii Smaku *cytat z Kwestii smaku rillettes z lososia Sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Filet umyć, osuszyć i ułożyć skórą do dołu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Za nazwą rillettes de porc kryje się francuskie smarowidło na chleb z mięsa wieprzowego (tzw. "brązowa konfitura"), nieco podobne do rodzimego smalcu - można dodać do niego więcej słoniny niż w moim Zobacz więcej
smakiszczescia
smakiszczescia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakiszczescia
Rillettes z kaczki

Rillettes z kaczki 301

0
{{headerMessage}}
Konfitowanie polega na tym, że przygotowujemy mięso piekąc je w tłuszczu bardzo długo w bardzo niskiej temperaturze. Mięso przyrządzone w taki sposób może być przechowywane nawet kilka miesięcy. Tą Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Rillettes z gęsi

Rillettes z gęsi 319

0
{{headerMessage}}
Cześć =) Rillettes, to wyśmienity specjał kuchni francuskiej i wspaniałe smarowidło do pieczywa. Coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa: z gęsi, kaczki, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Francuzi potrafią wyczarowywać cuda z mięsa. Rillettes de porc jadłam wielokrotnie w sklepowej i restauracyjnej wersji, jednak domowe nie mają sobie równych. Słynie z nich Pays de la Loire, czyli Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, ojciec pewnie szykowałby rillettes. Tak jak swojski smalczyk rillettes jest tłuszczową bombą energetyczną, przechowuje się świetnie, łatwo się smaruje i dobrze wchodzi zimą. Pokrojone w paski mięso Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, z którego zostały przygotowane. Ceni ich jednak minimalizm i prostota, albowiem najwięksi szefowie kuchni obecnie starają się nie przytłaczać przyprawami swojego kunsztu. Tutaj można nie tylko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Takiej karty menu nie znajdziecie w całym Krakowie. I nie chodzi tu tylko o same dania, że podroby, że grasica czy policzki. Chodzi o jej kompozycje. Jest idealna niczym "Sonata na kształt Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, w tym skórkę z cytryny. Do drugiej łączymy masło z jajkami, ekstraktem oraz 180 ml ciepłej wody. Łączymy zawartość obu misek. Dodajemy jabłka i mieszamy. Ciasto nakładamy do wyłożonej papilotkami Zobacz więcej