Przepis na risotto barolo

Jesień to czas, gdy natura dzieli się swymi darami z człowiekiem. 10 września 2012 w Hotelu Bristol w Warszawie pod patronatem Magazynu Wino odbyło się spotkanie Barolo & Frieds, gdzie mogliśmy Zobacz więcej
acieslak36
acieslak36 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
włoski garnuszek
Risotto z winem

Risotto z winem 37

To tradycyjna potrawa z uprzemysłowionej północy Włoch, zatem cucina ricca, czyli kuchnia bogata. Szczególnie, że w oryginalnym przepisie zaleca się użyć flagowe wino Piemontu czyli barolo, którego Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Barolo i Przyjaciele

Barolo i Przyjaciele 33

Ktoś kiedyś powiedział, że Barolo to raj dla miłośników wina i nie trudno się z tym stwierdzeniem nie zgodzić. Rokrocznie namiastkę tego raju możemy odkrywać dzięki Magazynowi Wino, które organizuje Zobacz więcej
Risotto al Barolo e Castelmagno. Risotto z Barolo i Castelmagno to klasyczne risotto z dodatkiem wina i sera. Przepis – zgodnie z włoską filozofią gotowania – jest prosty i bazuje na dosłownie kilku Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Barolo & Friends - część I

Barolo & Friends - część I  92

10 września w Warszawie w hotelu Bristol odbyła się degustacja win z Piemontu – Barolo & Friends podczas której oprócz degustacji win odbyło się seminarium kulinarne z włoskimi producentami Zobacz więcej
Mam wielkie ambicje, żeby zacząć pisać więcej o winie. O włoskich Barolo, Brunello, Amarone, Primitivo i winach musujących, o niemieckich Rieslingach i hiszpańskim Toro. Na razie się uczę o tym Zobacz więcej
Mam wielkie ambicje, żeby zacząć pisać więcej o winie. O włoskich Barolo, Brunello, Amarone, Primitivo i winach musujących, o niemieckich Rieslingach i hiszpańskim Toro. Na razie się uczę o tym Zobacz więcej
KrytykKulinarny.pl
KrytykKulinarny.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Krytyk Kulinarny
Gęś, Barolo i Szafa

Gęś, Barolo i Szafa 150

Gościom Szafy wigilia św. Marcina pozostanie w pamięci na długo. Na stołach gęsina, w kieliszkach wino a w powietrzu oczekiwanie na otwarcie jedynej w swoim rodzaju butelki. Ha, ale cóż to za butelka! Zobacz więcej
cosdobrego
cosdobrego Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coś dobrego
Risotto

Risotto 2427

W tym roku w naszym prywatnym rankingu dań mazurskich risotto na które podam niżej przepis pobiło wszystkie inne dania. Prostota i świeże dobrej jakości składniki zawsze wygrywają. Risotto - klasyka Zobacz więcej
eintopf
eintopf Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
eintopf
risotto z grzybami na czerwonym winie

risotto z grzybami na czerwonym winie 79

Postanowiliśmy przygotować nasze pierwsze risotto. Po pomoc udaliśmy się do specjalistów, Włochów i ich kulinarnej biblii, "The silver spoon". Składniki: 100 g suszonych grzybów, użyliśmy borowików i Zobacz więcej
SlodkoSlone
SlodkoSlone Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Slodko Slone
Risotto

Risotto 8100

Znowu dopadło mnie choróbsko:(. Teraz jeszcze poważniejsze... leżę od niedzieli, faszeruję się antybiotykiem... przynajmniej jeden z syropów jest smaczny:). W szkole omija mnie kampania wyborcza Zobacz więcej
Mam wielkie ambicje, żeby zacząć pisać więcej o winie. O włoskich Barolo, Brunello, Amarone, Primitivo i winach musujących, o niemieckich Rieslingach i hiszpańskim Toro. Na razie się uczę o tym Zobacz więcej
Wczorajsze słowa o Barolo & Friends Event są już tylko poprzednim postem, należącym do przeszłości. Dzisiaj natomiast opiszę to, co zasługuje na miano dobrego i lepszego elementu wieczoru, czyli Zobacz więcej
eintopf
eintopf Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
eintopf
risotto z grzybami na czerwonym winie

risotto z grzybami na czerwonym winie 88

Postanowiliśmy przygotować nasze pierwsze risotto. Po pomoc udaliśmy się do specjalistów, Włochów i ich kulinarnej biblii, "The silver spoon". Składniki: 100 g suszonych grzybów, użyliśmy borowików i Zobacz więcej
Paczka botwinki. Dwa woreczki czerwonych winogron. Wielkie pudełko malin. Pojemnik z wiśniami. Torebka rabarbaru. Worek czerwonych porzeczek. Trzy pudełeczka dyni. To nie jest lista moich zakupów. Ani Zobacz więcej
Zetka
Zetka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarni, czyli uczniowie Zetki pichcą.
Risotto

Risotto 6567

Risotto włoska potrawa zryżu, cebuli,czosnku, oliwy z dodatkiem wytrawnego wina, warzyw i mięsa, posypana parmezanem. Nasza wersja jest spolszczona, ale nie mniej smaczna. Składniki: 1 filet z Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Barolo & Friends

Barolo & Friends 51

Włochy to oczywistość – wspaniałe zabytki, zniewalająca przyroda oraz doskonałe jedzenie i dużo wina. W powierzchni upraw, produkcji oraz spożyciu wina na głowę zawsze są w pierwszej światowej trójce. Zobacz więcej
Jak już podkreślałam wiele razy, risotto to zdecydowanie moja ulubiona potrawa, jeśli chodzi o proces przygotowania. Mieszanie wolno pyrkającego ryżu niezwykle mnie uspokaja i odstresowuje, a finalny Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Barolo & Friends

Barolo & Friends 102

Ostatnio próbowaliśmy win Barolo i smakołyków pochodzących z Piemontu. Wina z Barolo są długo dojrzewające, ale i długowieczne. Można łatwo wśród nich znaleźć swoje ulubione smaki.Degustowaliśmy Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
TAPENDA
Risotto z Barolo

Risotto z Barolo 46

Rubinowe risotto, dlaczego nie ! Składniki: · 100 g ryżu Arbrorio * · 2-3 ząbki czosnku · szklanki czerowonego wina Barolo lub innego czerwonego wina · 5 sztuk szparagów świeżych lub mrożonych · 4-5 Zobacz więcej