risotto barolo

tapenda
tapenda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
TAPENDA
Risotto z Barolo

Risotto z Barolo 42

0
Rubinowe risotto, dlaczego nie ! Składniki: · 100 g ryżu Arbrorio * · 2-3 ząbki czosnku · szklanki czerowonego wina Barolo lub innego czerwonego wina · 5 sztuk szparagów świeżych lub mrożonych · 4-5 Zobacz więcej
Postanowiliśmy przygotować nasze pierwsze risotto. Po pomoc udaliśmy się do specjalistów, Włochów i ich kulinarnej biblii, "The silver spoon". Składniki: 100 g suszonych grzybów, użyliśmy borowików i Zobacz więcej
Postanowiliśmy przygotować nasze pierwsze risotto. Po pomoc udaliśmy się do specjalistów, Włochów i ich kulinarnej biblii, "The silver spoon". Składniki: 100 g suszonych grzybów, użyliśmy borowików i Zobacz więcej
choćby Santa Maria delle Grazie ze słynnym freskiem Leonarda da Vinci " Ostatnia wieczerza ". Piękne miasto. Dzisiaj jedno z najsłynniejszych dań włoskich. Pochodzące właśnie z Mediolanu ossobuco Zobacz więcej
Jesień to czas, gdy natura dzieli się swymi darami z człowiekiem. 10 września 2012 w Hotelu Bristol w Warszawie pod patronatem Magazynu Wino odbyło się spotkanie Barolo & Frieds, gdzie mogliśmy Zobacz więcej
Gościom Szafy wigilia św. Marcina pozostanie w pamięci na długo. Na stołach gęsina, w kieliszkach wino a w powietrzu oczekiwanie na otwarcie jedynej w swoim rodzaju butelki. Ha, ale cóż to za butelka! Zobacz więcej
nadzieję, że to się szybko zmieni. Do poszczególnych win szef kuchni proponował dania MANICARDI – “Vigna Ca’ del Fiore” DOC Lambrusco Gasparossa 2012 Crostino Toscano z kremem truflowym COLLE SANTA Zobacz więcej
Biały Piemont w dobrej odsłonie Pozwól Czytelniku, że zadam Ci proste pytanie: masz przed sobą Mercedesa i Ferrari, co wybierasz? Odpowiedź ciśnie się sama na usta. A teraz drugie proste pytanie: Zobacz więcej
ogrzewam się ich wspomnieniami. A jak to jest u Was? Porządki już zrobione czy nadal chowacie jeszcze kawałki lata? W takie dni, jak dziś, gdy pada, jest zimno, szaro i ponuro, potrzebuję ocieplacza. Zobacz więcej
mikkac8504
mikkac8504 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Italianizzato
Panissa vercellese

Panissa vercellese 41

1
Risotto z mięsem i fasolą Skoro ostatnio opisałem stolicę ryżu, to nie pozostaje mi nic innego jak pokusić się o ugotowanie risotto. Nie będzie to jednak jeden z tzw. grandi classici (wielkich Zobacz więcej
podkręcania i „ubrytyjszczania” prostych, włoskich przepisów. Takie podejście do gotowania, wprost nawiązujące do włoskiej tradycji, widać tu na każdym kroku. Jak pizza, to pizza, w tym pizza z Zobacz więcej
Wczorajsze słowa o Barolo & Friends Event są już tylko poprzednim postem, należącym do przeszłości. Dzisiaj natomiast opiszę to, co zasługuje na miano dobrego i lepszego elementu wieczoru, czyli Zobacz więcej
Europejska stolica ryżu Risotto to potrawa włoska, bez dwóch zdań… zastanawialiście się jednak, jak to się ma do tego, że ryż rośnie w Azji? Wydarzenia historyczne? Może jakiś Włoch dopłynął do Chin i Zobacz więcej
, mizernym okonkiem, ościstym leszczykiem kaleczącym podniebienie jak taniny w biedronkowym Barolo. Ale jest to leszczyk upolowany własnoręcznie, wyselekcjonowany z pachnącego bagnem jeziora pełnego Zobacz więcej
Jak już podkreślałam wiele razy, risotto to zdecydowanie moja ulubiona potrawa, jeśli chodzi o proces przygotowania. Mieszanie wolno pyrkającego ryżu niezwykle mnie uspokaja i odstresowuje, a finalny Zobacz więcej