risotto z bakłażanem i pieczarkami

Szakszuka (Shakshouka) to danie kuchni tunezyjskiej, dosłownie oznacza „bałagan”, w praktyce są to gotowane jajka w sosie pomidorowym z różnymi dodatkami, takimi jak papryka, bakłażany, cukinia, Zobacz więcej
Dania jednogarnkowe? Jako zadeklarowany leniuszek nienawidzący zmywać, uwielbiam takie! A moim ulubionym jest zdecydowanie risotto. Sekret włoskiego risotto tkwi przede wszystkim w ryżu. Najlepszy Zobacz więcej
Makaron z pieczarkami, pomidorami i bakłażanem. Całość posypana parmezanem i świeżą bazylią. Z przepisu wychodzą 3 porcje obiadowe. 400 g pieczarek 120 g pomidorów 100 g bakłażana 1 mała cebula 3 Zobacz więcej
Risotto z pieczarkami | Przepisane.pl - przepisy kuchni polskiej, śląskiej i świata Risotto z pieczarkami – Przepisane.pl – przepisy kuchni polskiej, śląskiej i świata O stronie Wszystkie przepisy Zobacz więcej
Pogoda póki co nie rozpieszcza, więc przygotowałam risotto z jednym z naszych ulubionych połączeń smakowych. Pieczarki po prostu lubią się z boczkiem. Postanowiłam poeksperymentować i tak powstało Zobacz więcej
Danie dla cierpliwych kucharzy. Jego przygotowanie zajmuje sporo czasu i jest dość monotonne. Warto jednak pomęczyć się przy mieszaniu ryżu, gdyż efekty końcowe są wyśmienite. Taki obiad szczególnie Zobacz więcej
Przepyszne i proste risotto które zrobimy w niecałą godzinkę. Jest kremowe i delikatne że na pewno zjemy większą porcję ;) Składniki na 2 osoby: 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio 1 pojedynczy filet z Zobacz więcej
Zastanawiałam się jak nazwać to danie – risotto czy może pilaf? Oba dania są z ryżem, to dość oczywiste, ale okazuje się, że do risotto używamy krótkoziarnistego i owalnego ryżu typu arborio, do Zobacz więcej
Bardzo syte risotto z grillowaną karkówką i pieczarkami. Kurkuma oraz pieprz cayeński nadają potrawie ostrości i charakteru. Mięso jest idealnie mięciutki a ryż rozpływa się w ustach. 2 cebule 2 łyżki Zobacz więcej
Dzielę się z Wami przepisem na pyszne risotto, które ostatnio jest świetnym sposobem na przemycenie wartości odżywczych mojemu małemu niejadkowi. Ryż dusi się w wywarze, a nieświadomy wybredny maluch Zobacz więcej
Cześć! Dopiero co był poniedziałek, a już mamy piątek- ależ ten czas szybko leci... Niedawno (bo w tym poscie- KLIK) pisałam, że makaron na moim talerzu to rzadkość. Jednak ostatnio kupiłam piękne Zobacz więcej
Nie było mnie tu dłuższą chwilę ostatnio, bo intensywnie pracowałam nad materiałem do kolejnej, już trzeciej książki. Prawie dwumiesięczny maraton kuchenno – fotograficzny, podczas którego gotowałam Zobacz więcej
Dynia to super sprawa tym bardziej w styczniu gdy brakuje nam już witamin. Mam jeszcze zapas z jesieni a i w sklepach do kupienia. Risotto to jedno z moich ulubionych dań włoskich i robię je często bo Zobacz więcej
Niedawno dostałam butelkę wytrawnego, białego wina i od razu zatęskniłam za risotto. Lubię je jeść, gdy jest zimno na dworze. Świetnie rozgrzewa, niemal jak gorący rosół. Jest jednak bardziej sycące Zobacz więcej
Kochani! Bardzo lubię przeglądać internet pod kątem inspiracji kulinarnych, potrafię to robić godzinami. Już nie raz, zarówno na polskich jak i zagranicznych stronach widziałam przepis na cannelloni z Zobacz więcej
Pyszne,pełne aromatu danie z kurczaka. Główną jego zaletą jest to,że możemy podać je jako danie obiadowe z ryżem i zestawem surówek lub jako danie jednogarnkowe ( tą wersję uwielbiam). Składniki: Zobacz więcej
Podstawą prawdziwego risotto jest odpowiedni ryż - arborio. Ta odmiana ryżu o zaokrąglonych ziarnach jest idealna do przyrządzenia tej włoskiej potrawy. Dzięki szerokim, pękatym ziarnom doskonale Zobacz więcej
Risotto to jedyna forma ryżu którą przyjmuję z niekwestionowaną przyjemnością. Bo tak generalnie to nie przepadam za ryżem. Ale taki gotowany na bulionie, z masłem, serem i pysznymi dodatkami - tak, Zobacz więcej
Jesień to... sezon na dynię! A jest to warzywo jedne z najbardziej uniwersalnych - przygotujesz z niej babeczki, pierogi, placuszki, zupę, risotto i wiele, wiele innych wspaniałych potraw. Dziś Zobacz więcej
Risotto z pieczarkami i bakłażanem to pyszne i aromatyczne danie, które można w dowolny sposób modyfikować. Ważne aby użyć odpowiedniego gatunku ryżu – ja zawsze używam arborio. Do swojego risotto Zobacz więcej