risotto z suszonymi grzybami

Czasu niewiele, terminy gonią, ale jeść coś trzeba. Tym bardziej jeśli w szafce zalegają zimowe zapasy, w moim przypadku suszonych grzybów. Składniki na dwie porcje: - kopiata szklanka ryżu - 2 garści Zobacz więcej
Diety bezglutenowej tak na prawdę cały czas się uczę. Chcę aby dania była smaczne i aby mogla je jeść cala rodzina. Tym razem nie jest to może danie wyjątkowe, ale za to na prawdę bardzo smaczne. Zobacz więcej
garść suszonych prawdziwków 3/4 szkl. ryżu do risotto (np. Arborio) 1/3 szkl. białego wytrawnego wina ok. 2-3 szkl. bulionu 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1łyżkatartego parmezanu natka Zobacz więcej
ze świeżymi byłoby jeszcze lepsze, ale jak się nie maświeżychto i suszone dobre :) 6 porcji Na wywar: 1 skrzydło indycze kawałek pręgi wołowej włoszczyzna 20 g suszonych borowików ziele angielskie sól Zobacz więcej
Risotto z suszonymi grzybami było jedną z pięciu potraw, które przygotowywaliśmy na warsztatach z Kurtem Schellerem. Wyjątkowo zostało ono jednak wykonane w dwóch fazach, gdyż po dolaniu buliony od Zobacz więcej
Gdy jesień w pełni, nie mogę się obyć bez pewnego dania - risotta z grzybami. Uwielbiam je. Niestety na jedynym jak dotąd w tym roku grzybobraniu nie udało mi się zebrać nic prócz jednego Zobacz więcej
Powoli pojawiają się świeże grzyby. To czas aby wykorzystać zapasy tych suszonych. Moje ulubione grzybowe danie to bez wątpienia risotto. Jemy je bardzo często w przeróżnych odsłonach. Nie pojawiały Zobacz więcej
Uwielbiam ryż, zarówno na słodko jak i na słono - w każdej postaci. Ryż jest chyba moim najczęściej wybieranym dodatkiem do posiłków. :) W moje ostatnie wolne wpadłam w szał gotowania z bratem, dwa Zobacz więcej
Cudowne, aksamitne i idealnie kremowe risotto z suszonymi grzybami, natką pietruszki i tymiankiem, z dodatkiem tartego parmezanu dla zaostrzenia smaku. Proste i efektowne danie, które z kieliszkiem Zobacz więcej
Risotto to moje ulubione danie z ryżu, nie licząc oczywiście tradycyjnych gołąbków :) Uwielbiam ten kleisty smak. Tym razem przygotowałam je w wersji grzybowej, oczywiście z naszych grzybów, Zobacz więcej
Kuchnia włoska jest mi bliska, gdyż spędziłam w Italii miesiąc poznawając kulturę i kuchnię tego kraju. Risotto zalicza się do jednych z moich ulubionych dań. Postanowiłam przygotować je z papryką i Zobacz więcej
Z dzieciństwa pamiętam grę grzybobranie, która bawiąc edukowała dzieci, które grzyby są jadalne, a które trujące. W ten sposób uczyłam się rozróżniać grzyby, a potem wykorzystywałam tą wiedzę w Zobacz więcej
Risotto z suszonymi grzybami i chlli Wydaje mi się, że my (Polacy) nie jesteśmy przyzwyczajeni do ryżu w takiej postaci, większość z nas risotto kojarzy z papką, a ryż lubi miękki. Ryż w risotto może Zobacz więcej
słoja zobaczyłam ostatnią garstkę suszonych grzybów stwierdziłam, że świetnie będą się nadawać do risotto ... a później przypomniałam sobie ten ryż z kukurydzą i również postanowiłam ją dodać. Wyszło Zobacz więcej
należy jeść bezpośrednio po przygotowaniu. Zimne lub odgrzewanie jest niesmaczne. 150-200g ryżu 150g mięsa kurczaka (piersi, filetów z udek; wg gustu) 1 duża cebula 2 garstki suszonych grzybów (wg Zobacz więcej
problem - z czym je przygotować? Zaczęłam wertować książkę o risotto, którą kupiłam jakiś czas temu i tam natknęłam się na przepis na risotto z suszonymi grzybami. Tak, to jest to! Pomyślałam i Zobacz więcej
Risotto mediolańskie z przepisu pysiamn.blox.pl jest jednym z moich ulubionych, ale wczoraj postanowiłam je zmodyfikować. W lodówce miałam akurat fenkuła i seler naciowy, a więc zaryzykowałam i nie Zobacz więcej
Postanowiliśmy wrzucić nasze ukochane szparagi do risotto. Do smaku dorzuciliśmy suszone pomidory, grzyby, podsmażoną szynkę parmeńską, pora. Efekt zaskoczył nas bardzo pozytywnie! Danie ląduje na Zobacz więcej
Tęskniłam za zapachem leśnych grzybów. Nie wykorzystałam ani jednego w Święta, z nikim się nie podzieliłam, zapomniałam... Przypomniałam sobie o pełnej, papierowej torbie, dopiero kiedy zanurkowałam Zobacz więcej