Hej!, Risotto to temat zaniedbany, przez lata nazywano tym mix ugotowanego wcześniej ryżu i przeróżnych dodatków. Od czasu wejścia wielką stopą do Polski europejskich trendów i standardów kulinarnych,
Zobacz więcej
Polska. Poznań. Miasto liczące ponad pół miliona mieszkańców. I co? Dostać ryż arborio to łatwiej chyba do Rzymu polecieć. Tak czy inaczej, jeśli chcecie pospacerować w poszukiwaniu ryżu do risotto (w
Zobacz więcej
Risotto z kurkami i białym winem oraz dodatkiem parmezanu Składniki: 100g ryżu arborio (dałam zwykły biały) 200g kurek (oczyszczone) 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu grzybowego 125 ml białego wina 3
Zobacz więcej
Risotto z szafranem na białym winie Składniki: ryż do risotto - 1 szklanka (ok. 250 g) bulion warzywny - 2 szklanki (ok. pół litra) białe wino (Chardonnay) - 1 lampka szalotka - 1 szt. czosnek - 1
Zobacz więcej
Panierowane szparagi podane z risotto na białym winie. To danie ma dwie ogromne zalety. Po pierwsze świetnie smakuje. A może jednak po drugie? Bo po pierwsze: przynosi szczęście. Naprawdę! Warto było
Zobacz więcej
Piątkowy, leniwy i jakże smaczny obiad. Inspirowane letnim obiadem w znajomej włoskiej restauracji :) Risotto z grzybami na białym winie potrzebujemy: - garść suszonych grzybów- ryż do risotto - wywar
Zobacz więcej
Odkąd zrobiłam pierwszy raz ryż na patelni, odtąd w moim domu jadamy tylko w takiej postaci. Risotto z łososiem to idealne danie na lekką kolację lub szybki obiad. Odrobina białego wina nadaje daniu
Zobacz więcej
Risotto jest jednym z moich ulubionych dań. Proste, eleganckie, sycące i zaskakujące. Można do woli przerabiać przepis, dodawać nieskończoną ilość składników, a i tak zawsze wyjdzie pyszne. Tym razem
Zobacz więcej
Postanowiliśmy przygotować nasze pierwsze risotto. Po pomoc udaliśmy się do specjalistów, Włochów i ich kulinarnej biblii, "The silver spoon". Składniki: 100 g suszonych grzybów, użyliśmy borowików i
Zobacz więcej
Risotto z kurkami i białym winem Nie ma to jak radość z nowokupionej torby na aparat. Do tego risotto z kurkami i jest super. Składniki na 2 osoby: 3/4 szkl. ryżu ok. 200 g polędwicy wieprzowej ok 200
Zobacz więcej
Kolejny przepis z wykorzystaniem wina w kuchni. Dziś kolejny pomysł na risotto. Tym razem z cukinia i szynka . Do potrawy użyłam wina białego Celebro Wino białe, półwytrawne o złocistożółtej barwie,
Zobacz więcej
Postanowiliśmy przygotować nasze pierwsze risotto. Po pomoc udaliśmy się do specjalistów, Włochów i ich kulinarnej biblii, "The silver spoon". Składniki: 100 g suszonych grzybów, użyliśmy borowików i
Zobacz więcej
100 g ryżu carnaroli (lub arborio) 1/2 litra wody kieliszek czerwonego półsłodkiego wina (tu: Alazani Valley, Marani) suszone daktyle (ok. 10 szt.) suszone morele (ok. 10 szt.) suszone śliwki (ok. 10
Zobacz więcej
W sezonie grzybowym najsmaczniejsze potrawy są ze świeżych grzybów. Moim popisowym daniem jest risotto z borowikami które sama zbieram. RISOTTO Z BOROWIKAMI na białym winie Składniki: 35 dag świeżych
Zobacz więcej
Goszcząc niedawno we Wrocławiu, zostałam poczęstowana przepysznym risotto z brokułami. Nie wiem dlaczego, ale nigdy wcześniej nie robiłam risotto, jakoś nie przemawiało ono do mnie. Zupełnie
Zobacz więcej
Risotto włoska potrawa zryżu, cebuli,czosnku, oliwy z dodatkiem wytrawnego wina, warzyw i mięsa, posypana parmezanem. Nasza wersja jest spolszczona, ale nie mniej smaczna. Składniki: 1 filet z
Zobacz więcej
To risotto zrobiłam już dawno, ale zupełnie o nim zapomniałam. Na szczęście nie na dobre ;) Przepis w końcu znalazł się na blogu. Naprawdę warto go wypróbować, bo takie risotto to prosta, ale ciekawa
Zobacz więcej
Kochani, mój przepis przeszedł do drugiego etapu konkursu, teraz liczy się każdy głos, będę wdzięczna jak zagłosujecie na http://www.frankomaniak.pl/konkursy Kuchnia niewyszukana risotto natchnione
Zobacz więcej
Risotto i buraki chodziły za mną od dawna. Niekoniecznie jako składniki jednego dania, ale czemu nie złapać kilku srok za ogon i połączyć ich?;) Jak pomyślałam, tak zrobiłam, szczególnie, że zupełnie
Zobacz więcej
To tradycyjna potrawa z uprzemysłowionej północy Włoch, zatem cucina ricca, czyli kuchnia bogata. Szczególnie, że w oryginalnym przepisie zaleca się użyć flagowe wino Piemontu czyli barolo, którego
Zobacz więcej