robusta

ZOBACZ TAKŻE:

trzmielka: New Home Sales Have Robust Rebound trzmielka Sonntag, 11. Mai 2014 New Home Sales Have Robust Rebound Substantially recovering from record lows in May, new house sales surged in June, Zobacz więcej
Być może nie zdajesz sobie z tego sprawy, że kawa nie jest jedna. Dzieli się bowiem na dwa gatunki: Arabicę i Robustę. Czym się charakteryzują i jakie są różnice między nimi? Arabica To najczęściej Zobacz więcej
Co do zasady nasze przepisy testujemy na ludziach, od czasu do czasu pojawią się możliwość przetestowania ich na większej grupie. Tym razem gotowałyśmy na scenie Forum Tradycji Kłodzko – fantastyczna Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dieta Eco
PODSTAWOWE GATUNKI KAWY

PODSTAWOWE GATUNKI KAWY 6

0
ARABICA – dobrze rośnie na nawodnionej wulkanicznej glebie. Wymaga 2 godzin słońca dziennie i sporo cienia. Jest uprawiana głównie w Etiopii i na Hawajach, a także w Kolumbii i w Kenii. ROBUSTAZobacz więcej
eintopf
eintopf Obserwuj blogaObserwujesz bloga
eintopf
chlebek bananowy z orzechami

chlebek bananowy z orzechami 185

0
& Nyström. Domieszka robustypowoduje,że otrzymujemybombowe uderzeniekofeiny . W smakuprzyjemna goryczkaz nutą kakaową. Rewelacja. Kawę znajdzieciew sklepiecoffeedesk.plSmacznego! Zobacz więcej
oczywiście musiało znaleźć się coś słodkiego. Kawa ziarnista Cafe Liegeois „Magnifico“ To mieszanka ziaren kawy aż z 7 różnych krajów: Etiopii, Kenii, Meksyku, Kostaryki, Kamerunu, Togo i Brazylii Zobacz więcej
Na te upały, idealnie nadaje się kawa mrożona. Jest przecież taka leciutka, mocno aromatyczna i zimna. I choć jestem pewna, że przepisów na tę idealną kawę jest z milion (bo przecież każdy ma swój), Zobacz więcej
karmazynowy kolor. Owoce arabicy dojrzewają aż 6 / 8 miesięcy co pozwala na tylko jeden zbiór w roku, robusta dojrzewa 3 miesiące dłużej. Owoce są zbierane ręcznie, ponieważ dojrzewają w różnym Zobacz więcej
ze strony www.przyjacielekawy.pl/ : "Na tę mieszankę składa się kawa arabica (80 %) i robusta (20 %), pochodząca tylko z ekologicznie czystych regionów. Wyraźny i bogaty aromat tej kawy zapamiętacie Zobacz więcej
minut. Czarnuszkę i sól mielimy (ja dodałam jeszcze 2 ziarna mocno palonej robusty). Połową łyżeczki mieszanki doprawiamy zupę, dodajemy pieprz i liść kafiru. Zawartość większej saszetki „Pomysłu…” Zobacz więcej
młotkowany ocet balsamiczny oliwa z oliwek Przyprawa do gruszek: 1 łyżeczka goździków 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 0,5 łyżeczki kolendry 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego szczypta chilli Zobacz więcej
plastry wołowiny 6 śliwek (twardych, ale dojrzałych) ser pleśniowy Camembert z zielonym pieprzem 4 plastry szynki prosciutto sól pieprz zielony ocet balsamiczny oliwa z oliwek 1 łyżeczka cynamonu 1 Zobacz więcej
;). Uganda jest największym eksporterem ziarna w Afryce, drugim po Etiopii afrykańskim producentem kawy i siódmym na świecie. Uganda produkuje arabikę i robustę. Kawa rośnie w doskonałych warunkach Zobacz więcej
Szampan i Truskawki
Szampan i Truskawki Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szampan i truskawki
4M

4M 110

0
twoje espresso było wyjątkowe i miało aksamitną, orzechową "crema" ( jedwabista pianka, będąca znakiem dobrego espresso) musisz poznać i nauczyć się pewnych sekretów. 1M - Miscela Jeżeli lubisz Zobacz więcej
, gdzie jest bardzo popularna – Tiziano Bristot. To średnio palona mieszanka arabiki (80%) i robusty (20%) o mocnym aromacie. Bardzo dobrze smakuje także jako kawa mrożona. Najpopularniejszy teraz Zobacz więcej
by mleko nabrało jogurtowej konsystencji,co ułatwi formowanie wzorów na powierzchni kawy. Spienione mleko wlewamy do wysokiej szklanki i dolewamy do niego porcję kawy espresso, trzeba zrobić to Zobacz więcej
lady.aga
lady.aga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nieco Dziennik
EuroGastro 2011

EuroGastro 2011 165

0
to, co zobaczyłam. Kilka impresji, na gorąco: Na targach prezntują się setki firm wyspecjalizowanych w drobnych wycinkach gastronomicznego biznesu Pyszności do obejrzenia, dotknięcia i spróbowania Zobacz więcej
kawowych krzewów obsypanych czerwonymi ziarenkaminie wyobrażałam sobie z jaką precyzją są one zbierane. Kawowe ziarna poddaje się jedynieprocesowi fermentacji i wypalania, które nadają im ciemnego Zobacz więcej
uwagę na jakość. Czasem warto wypić mniej, ale dobrą kawę. Zawsze też kupuję kawę ziarnistą i zaparzam napar ze świeżo zmielonych ziaren. Uwielbiam ten aromat roznoszący się po domu. W sprzedaży Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: