Składniki (dla 3-4 osób): 330 ml kefiru (użyłam kefiru 0%), 120 g mąki ryżowej, 60 g mąki kukurydzianej, 60 g mąki owsianej, 50 g cukru pudru, 3łyżki cukru trzcinowego, 1/2 laski wanilii, 1 budyń
Zobacz więcej
Od bardzo dawna nie piekłam domowego chleba. Stęskniłam się za jego smakiem i zapachem, aż w końcu musiałam go zrobić! Zapach rozchodził się po całym mieszkaniu, a domownicy nie mogli go nachwalić. :)
Zobacz więcej
BUŁKI GRAHAMKI Co jakiś czas biorę udział w wydarzeniu Wypiekanie na śniadanie. Dzisiaj będą to bułeczki grahamki , które możemy samemu upiec i
Zobacz więcej
Ciecierzyca (cieciorka, groch włoski) ma same zalety: niska zawartość tłuszczów, rewelacyjne źródło cynku, kwasu foliowego i białka oraz niesamowita dawka błonnika. Są idealne dla cukrzyków ze względu
Zobacz więcej
Sprawą oczywistą jest fakt, że do upieczenia drożdżowego pieczywa potrzebne są drożdże. Mogą to być drożdże świeże lub suszone. Ich wybór zależy głównie od nas, bowiem na ma większej różnicy w
Zobacz więcej
Po raz kolejny zaprezentuję Wam mój własny, domowy, przepyszny, chrupiący wypiek. Tym razem będzie to chleb z 3 rodzajów mąk. Mam nadzieję, że przepis Was zaciekawi i go wypróbujecie:) Zatem zapraszam
Zobacz więcej
Mąka – czyli, jak podaje definicja jest to produkt powstały w wyniku silnego rozdrobnienia ziarna zbóż. Cechuje się drobną granulacją i sypką konsystencją. W zależności od rodzaju zboża z którego
Zobacz więcej
Od jakiegoś czasu chodzi za mną do mowy chlebek . Taki na drożdżach z mnóstwem ziaren różnych . Zrobiłam go i jest mega apetyczny . 500 gmąki krupczatki 300 g mąka żytnia typ 720 Młyn Kopytowa 200 g
Zobacz więcej
Lavaş to bardzo popularne tureckie pieczywo. Można je kupić w sklepie, przypomina wtedy tortillę. Pieczone w domu wygląda nieco inaczej i jest o wiele lepsze w smaku.Lavaş używany jest przede
Zobacz więcej
Czy jest coś bardziej smakowitego niż świeżo upieczony, pachnący chleb, z odrobiną masła??? Przepis ten zaczerpnęłam z blogu Komarki. Ja upiekłam wersję na drożdżach i szczerze wszystkim polecam, bo
Zobacz więcej
Chleby piekę już od dwóch lat. Regularnie, co drugi, trzeci dzień, wyciągam z piekarnika piękne, parujące bochny. Początkowo przerabiałam wszelkie przepisy jak leci. Część chwaliłam, jednakże
Zobacz więcej
pełnoziarniste drożdżowe gofry, podane ze smażoną gruszką*, podprażonym słonecznikiem *w maśle i miodzie, z kardamonem i gałką muszkatołową Tradycji sobotnich gofrów musiało stać się za dość. Także są
Zobacz więcej
Do przygotowania domowego ciasta drożdżowego, ciasta na pizzę lub innych drożdżowych wypieków potrzebujemy zrobić rozczyn ze świeżych drożdży. Poniżej wskazówki jak to zrobić: Składniki: - świeże
Zobacz więcej
Świeże drożdże jak to każdy ze świeżych i naturalnych produktów mają to do siebie, że z biegiem czasu się psują. Często tak mam, że kupuję drożdże na zapas, ale zapominam o nich czy nie mam czasu aby
Zobacz więcej
Wczoraj postanowiłam upiec chleb, wybór padł na drożdżowe, nieskomplikowane pieczywo mieszane. Chleby drożdżowe nie są wyrobem bardziej skomplikowanym, niż inne drożdżowe wyroby. Mieszając różne
Zobacz więcej
Jest to drugi z cyklu postów, które w ogólnym zarysie odkrywają tajniki pieczenia chleba. Moje pierwsze chleby to były spektakularne porażki. O ile nigdy nie miałam problemów z przygotowaniem zakwasu
Zobacz więcej
Bajgle to bardzo smaczne bułki śniadaniowe, swoim wyglądem przypominają oponki bądź też amerykańskie policyjne pączki. Ja swoje zrobiłam z kilku rodzajów mąki, bo jak zwykle w kulminacyjnym momencie
Zobacz więcej
Przepis może się przydać jeśli w amoku sylwestrowych przygotowań nie pomyśleliście o… pieczywie na dzisiejszy dzień. Świetne, domowe bułeczki były już na moim blogu – jednak do ich zrobienia potrzebne
Zobacz więcej
Gdzie kupić drożdże gorzelnicze w Anglii – jak pisałem w poprzednim poście sprowadzanie drożdży z Polski było mało opłacalne i długotrwałe. Postanowiłem poszukać jakiejś alternatywy na tutejszym
Zobacz więcej
Moja kolejna propozycja na chlebowe wypieki, pachnący ziołami chleb. Zachęcam do pieczenia. Składniki: ( 2 formy keksowe ) 1 kg maki żytniej T 850 100 g otrębów pszennych 1 szklanka siemienia
Zobacz więcej