Przepis na rogale

Kuchnia Dziecka
Kuchnia Dziecka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Dziecka
Rogale marcińskie

Rogale marcińskie 340

Ależ długo mnie nie było... a mam Wam tyle do opowiedzenia :) Tak czy inaczej w tym roku udało mi się nabyć biały mak i prezentuje przepis! Rogale Marcińskie - tym, którzy chcieli by poznać historię - Zobacz więcej
pyra
pyra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ja w kuchni
Rogale i...

Rogale i... 298

Zapraszam na rogale. Bez białego maku , ale pyszne i świeże. U nas w sklepach uginają sie pólki , pieczone dzień wcześniej do świezych nie należą. Kto trafi na świeżutkiego, sklepowego -gratuluję.Ja i Zobacz więcej
kachna
kachna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wszystko o gotowaniu
ROGALE

ROGALE 169

Składniki na 6 rogali: 20 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 250 ml letniej wody 2 i ok. 1/3 szkl. mąki pszennej 2 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki soli 1 roztrzepane jajo z 1 łyżką mleka do posmarowania Zobacz więcej
aulik
aulik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańczowy Kot w kuchni
rogale zwyczajne

rogale zwyczajne 356

Od jakiegoś czasu wykorzystuję każde rozgrzanie piekarnika na upieczenie kilku bułek lub rogali. Po prostu w czasie pieczenia podrzucam do piekarnika na parę minut blachę - na przykład -z Zobacz więcej
laleczka20
laleczka20 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozowakuchnia
Rogale

Rogale 151

Postanowiłam wziąć udział w pieczeniu rogali na święto Marcina , jednak to nie będą rogalikiMarcińskie , niemiałambiałego maku aniczasu na zrobienie ciasta. Moje rogale są równieżpyszne 5 dag Zobacz więcej
Gotuje w domu
Gotuje w domu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuję w domu
Rogale!

Rogale! 363

Takie mi wyszły te marcińskie. Szczerze powiem jestem zawiedziona. Może to, że trzymałam ciasto całą noc w lodówce sprawiło, że jest bardziej francuskie. Bardzo maślane, ale moje zdanie się nie liczy, Zobacz więcej
mager
mager Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pieczenie chleba i inne potrawy
Rogale

Rogale 178

Madzia wyjechała. W sumie nic nowego, co chwilę gdzieś wyjeżdża. Siedzę sobie zatem sam, dochodzę do siebie po wczorajszym wieczorze z Adkiem i wpadłem na pomysł rogali. W sumie nie jadłem takich od Zobacz więcej
Kokilka
Kokilka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kokilka
Rogal gdański vs Rogal marciński

Rogal gdański vs Rogal marciński 331

Rogal z nadzieniem z białego maku, tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu z okazji dnia św. Marcina - 11 listopada. O tym, że te niepozorne rogale są na stałe zakorzenione w tradycji Poznaniaków Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poezja-smaku
Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie 265

Rogale świętomarcińskie to tradycyjne rogale z nadzieniem z białego maku i bakalii, wypiekane na dzień św. Marcina, który pokrywa się ze Świętem Niepodległości Polski. Najbardziej znane w Poznaniu i Zobacz więcej
buszujacawkuchni.pl
buszujacawkuchni.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Buszująca w kuchni
Rogale

Rogale 377

Puszyste i delikatne rogaliki śniadaniowe. Z ciastem łatwo się pracuje. Musiałam dodać tylko trochę mąki, bo za bardzo się kleiło. Rogale wyszły ogromne i bardzo mięciutkie. Zjedliśmy je na słodko, z Zobacz więcej
amenuplease
amenuplease Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
A menu please!
Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie 176

Idziemy na rogale! Okazuje się, że tylko w Poznaniu 11 listopada można zjeść świętomarcińskiego rogala i tylko tutaj jednej z głównych arterii miasta - ulicy św. Marcin wyprawia się imieniny. Spotkać Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
Rogale

Rogale 20

Wspólne pieczenie Rogali i rogalików..na słodko, na wytrawnie, jak kto woli i lubi ..Ja wybrałam takie bez żadnych dodatków..można było je zjeść z wędlinką lub z dżemem..Pomysł na takie rogale Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Rogale

Rogale 159

Kulinarny aforyzm : Kiedy młynarz pobije się z kominiarzem, młynarz wróci czarny, a kominiarz biały. Przysłowie żydowskie Przepis znaleziony na tej stronie. Wpis znajdzie się na liście "Na zakwasie i Zobacz więcej
Domowe Wypieki
Domowe Wypieki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowe Wypieki
Rogale maślane

Rogale maślane 737

"Przygotowując dzisiejszy post sprawdziłam, ile przepisów na rogaliki jest na blogu. Ten dzisiejszy to piąty przepis. Każdy z tych przepisów jest fantastyczny i godny polecenia. Czym wyróżniają się Zobacz więcej
słodkosłona
słodkosłona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
słodkosłona
Rogale.

Rogale. 506

Nie będę udawać - brakuje mi czasu. Dni zlewają mi się w jedną całość, nie pamiętam jaki jest dzień tygodnia, nie pamiętam co zaliczałam poprzedniego dnia na zajęciach i dlaczego znów nie wzięłam z Zobacz więcej
Strawberries&Cream
Strawberries&Cream Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Strawberries&Cream
Drożdżowe rogale

Drożdżowe rogale 618

Drożdżowe rogale Ciasto drożdżowe kiedyś było dla mnie wielkim wyzwaniem. Nie jestem w stanie nawet zliczyć ile składników zmarnowałam ucząc się robić ciasto idealne. Jak już wiele razy pisałam Zobacz więcej
Bardzo się cieszę, że kulinarne tradycje świętomarcińskie są wciążtak żywe w narodzie. W listopadzie pojawia się w sieci zatrzęsienie przepisów na rogaleoraz na gąskę, a w sklepach zatrzęsienie Zobacz więcej
maminek61
maminek61 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Maminek kulinarny
Rogale

Rogale 82

Rogale maślane big z makiem. Dawniej kupowało się takie w drodze do szkoły. Składniki: -60 dkg mąki 405 lub innej tortowej -5 dkg drożdży -5 łyżek cukru -300 ml ciepłego mleka -7 dkg masła -5 jajek - Zobacz więcej
pyra
pyra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ja w kuchni
Rogale

Rogale 408

dodano: 16 listopada 2012 9:16 Muszę koniecznie upiec, tylko nie spotkałam się z białym makiem, gdzie Ty go kupujesz ?, pozdrawiam serdecznie :-) autor anytsujx blog: www.mojeciacho.blox.pl dodano: 14 Zobacz więcej

Podobno w wiekach średnich fantazyjne, rogate nakrycia głowy spotykały się z zaciekłym uporem kleru. Spiczaste kornety miały się niebezpiecznie kojarzyć z diabelskimi rogami. Ciekawe, czy rogale, szczególnie te świętomarcińskie, wzbudzały równie skrajne emocje? Możliwe, że ich twórcy wybrnęli z trudnej sytuacji, tłumacząc kształt wypieków naśladowaniem rogów… krowy. Któż miałby się obrażać na poczciwe zwierzę?

Rogale zaliczane są do tak zwanego delikatnego pieczywa, a wyrabia się je z trójkątnego, zawijanego placka. Cała sztuka prawidłowego upieczenia rogali polega na tym, by były chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.

Tradycja nakazuje, by jedynym nadzieniem rogali było ciasto, z zewnątrz mogą być natomiast posypywane makiem, innego rodzaju ziarnem albo kruszonką.

Powróćmy na chwilę do świętomarcińskich rogali i grzesznych przyjemności. Szczególnie popularne (a przez lata jedynie tam dostępne) są one w Wielkopolsce, z Poznaniem na czele. Legenda głosi, że zostały upieczone na kształt… nie, nie, nie diabelskich rogów lecz podkowy, którą zgubił koń świętego Marcina, odwiedzającego swoich wiernych. Posilić miały one też nie demony, ale potrzebujących. Wszystko to na cześć świętego Marcina, który miał żyć w IV wieku n. e. i został pochowany 11 listopada 387 roku. Od tamtej pory wielkopolskie cukiernie wypiekają z tej okazji rogale z ciasta półfrancuskiego, obsypane białym makiem i bakaliami.