rogale marcińskie półfrancuskie

św. Marcina w Poznaniu poprosił wiernych, by tak jak ich patron zrobili coś dla biednych. Wierni upiekli rogale, biedni dostawali je za darmo. Zaczęto robić tak co roku, aż wypiekanie rogali stało Zobacz więcej
Ostatni dzwonek, by przygotować rogale z nadzieniem orzechowo-makowym na 11 listopada! Myśleliście, że na diecie bezglutenowej musicie ich sobie odmawiać? Nic bardziej mylnego! Niniejszym udowadniam, Zobacz więcej
W kuchni półki z przyprawami powstały dziś tradycyjne rogale marcińskie. No dobra - trochę mniejsze niż tradycyjne. Ciasto półfrancuskie - cudownie maślane i lekkie dzięki warstwom. Nadzienie z Zobacz więcej
11 listopada, z okazji dnia św. Marcina, w Poznaniu królują Rogale marcińskie. Biały mak, delikatne ciasto półfrancuskie i bakalie – połączenie, które oczaruje niejednego łąsucha. Jeśli jednak do Zobacz więcej
ciasta zatopić w zimnej wodzie, rozwałkować cienko i uformować drobne rogaliki nadziewając je cenną konfiturą. ROGALIKI DROŻDŻOWE NADZIEWANE KONFITURĄ Z RÓŻY 1/4 porcji ciasta półfrancuskiego kilka Zobacz więcej
11 LISTOPADA - imieniny MARCINA;) Co się z tym dniem wiąże? - ROGALE MARCIŃSKIE! Mam predylekcję do przygotowanych z ciasta półfrancuskiego z białym makiem i bakaliami (zwłaszcza do orzeszków i skórki Zobacz więcej
Patrycja
Patrycja Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Trufla
Poznań lubi rogale.

Poznań lubi rogale. 247

0
I to nie byle jakie. Rogale świętomarcińskie, mają wspaniały smak i bogatą tradycję. O czym przyjechałam przekonać się do Poznania, gdzie zostałam zaproszona na warsztaty kręcenia tychże rogali. Zanim Zobacz więcej
Tradycyjne rogale marcińskie domowej roboty! Pyszne, chrupiące ciasto półfrancuskie połączone z przecudnie słodkim bakaliowym farszem… Ideał! Przepis na pierwszy rzut oka może wydawać się Zobacz więcej
Tydzień temu po raz pierwszy robiłam rogale marcińskie (przepis u Dorotki: klik) Nie powiem, napracowałam się, bo ciasto półfrancuskie jest praco i czasochłonne. Rogale wyszły przepyszne: delikatne i Zobacz więcej
Nawet nie będę udawać, że piekłam rogale marcińskie. Choć uniknięcie w oryginalnym przepisie jajka to zwykły pikuś, zaś masło nie stanowi żadnego problemu, bo poznańscy cukiernicy i tak nie używają Zobacz więcej
Tradycyjne rogale marcińskie z białym makiem, bakaliami i ciastem półfrancuskim. Dosyć czasochłonne w wykonaniu, ale warto je zrobić. Ciasto listkujące, bardzo delikatne i chrupiące z wierzchu. Zobacz więcej
Tradycyjne rogale marcińskie są przygotowywane z ciasta półfrancuskiego czyli jaja i masło musi być,chociaż w sklepach można spotkać ciasto francuskie bez dodatku jaj. Po prostu pominęłam ten składnik Zobacz więcej
Rogale świętomarcińskie Kilka dni temu odwiedziłam Poznań. Piękne miasto, w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Nie mogłam oczywiście przepuścić okazji do zagłębienia się w poznańskie Zobacz więcej
Idziemy na rogale! Okazuje się, że tylko w Poznaniu 11 listopada można zjeść świętomarcińskiego rogala i tylko tutaj jednej z głównych arterii miasta - ulicy św. Marcin wyprawia się imieniny. Spotkać Zobacz więcej
LeMoniada
LeMoniada Obserwuj blogaObserwujesz bloga
LeMoniada
rogale św. Marcina

rogale św. Marcina 106

1
Tradycyjnie rogale przygotowywane są w Poznaniu z okazji dnia św. Marcina, tj. 11 listopada. Rogale pieczone są z ciasta półfrancuskiego z dodatkiem białego maku i bakalii. W tamtym roku Zobacz więcej
Nies
Nies Obserwuj blogaObserwujesz bloga
niestime
Rogale Marcińskie

Rogale Marcińskie 79

0
koniu, który prowadzi przez miasto piękny, barwny korowód. Rogale Marcińskie pieczone są ponoć na kształt końskiej podkowy, a ich receptura jest ściśle tajna i przekazywana w cukierniczych rodzinach Zobacz więcej
Nie będę dzisiaj gotować. Opowiem wam za to o najsmaczniejszych rogalach na świecie, przy których francuskie croissanty mogą się schować. Nie przedstawię także przepisu na te rogale. Dlaczego? Powodów Zobacz więcej
mayas
mayas Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mancia w kuchni
Rogale marcińskie

Rogale marcińskie 65

1
11 listopada obchodzimy św. Marcina. Jak przystało na poznańską tradycję, wypieka się tam wtedy pyszne rogale z półfrancuskiego ciasta z masą z białego maku i marcepanu. W moim rejonie (małopolska) Zobacz więcej
Rogale prawie marcińskie- prawie, bo użyłam czarnego maku zamiast białego, niestety nie można go kupić za granicą. Cieszy mnie bardzo, że tradycja jedzenia rogali 11 listopada spodobała się też w Zobacz więcej
Rogale prawie marcińskie- prawie, bo użyłam czarnego maku zamiast białego, niestety nie można go kupić za granicą. Cieszy mnie bardzo, że tradycja jedzenia rogali 11 listopada spodobała się też w Zobacz więcej