rogaliki baklava

jaglusia
jaglusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jaglusia
Baklava

Baklava 2

Pewnie nie raz słyszeliście o baklawie. Jest to deser pochodzenia głównie tureckiego, jednak jest on rozpowszechniony we wszystkich krajach bałkańskich. Przygotowuje się go głównie z ciasta filo, Zobacz więcej
jaglusia
jaglusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jaglusia
Baklava

Baklava 46

Pewnie nie raz słyszeliście o baklawie. Jest to deser pochodzenia głównie tureckiego, jednak jest on rozpowszechniony we wszystkich krajach bałkańskich. Przygotowuje się go głównie z ciasta filo, Zobacz więcej
andakos
andakos Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pysznie & Pięknie
Baklava

Baklava 53

Baklava to deser rozpowszechniony w kuchni bałkańskiej miedzy innymi w Turcji i Grecji. Są to bardzo cieniutkie warstwy ciasta filo przełożone mielonymi orzechami lub migdałami. Polane słodkim syropem Zobacz więcej
wojtus781
wojtus781 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kulinarne odsłony pati
Baklava

Baklava 2

Baklava to tradycyjne ciasto w Turcji oraz w Grecji. Zrobione jest z ciasta filo przełożonego orzechami, które po upieczeniu zalewa się syropem. Pierwszy raz jadłam baklavę w Grecji i wtedy się w niej Zobacz więcej
KUKBUK
KUKBUK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KUKBUK
Baklava różana

Baklava różana 10

Baklava różana - KUKBUK Toggle navigation Sklep Prenumerata Kukbuk poleca Newsletter Wydanie mobilne Reklama Kontakt Skip to content Toggle navigation Magazyn Przepisy Wiadomości Miejsca Blogi Zobacz więcej
Stylowa Kuchnia
Stylowa Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stylowa Kuchnia
Rogaliki

Rogaliki 23

To jest ten czas kiedy porzucam na 40 dni czekoladę, słodkie ciasta, ciasteczka i cukiereczki... Z ogromnym bólem piekłam rogaliki, bo wiedziałam, że nie spróbuję tych z nadzieniem czekoladowym. Zobacz więcej
honorata8
honorata8 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ciastaztradycjami
Turecka baklava

Turecka baklava 35

Turecka baklava jest ciastem stosunkowo niedawno przez zemnie odkrytym. Jest to tradycyjny wypiek regionu Turcji i sąsiadujących z nią krajów, również Grecji. Baklavę znajdziemy również w krajach Zobacz więcej
1) 1 kostka (250g) margaryny "Kasia" - rozpuść i ostudź 2) 5 dkg drożdży zasyp łyżką cukru i poczekaj aż się rozpuszczą (możesz podusić widelcem, żeby przyspieszyć) 3) przygotuj: 1/2 kg mąki tortowej Zobacz więcej
Nie to, że uwielbiam baklavę, ale ją lubię Chociaż po tym wypieku, to może zaliczę ją do kategorii uwielbiam. Ta domowa baklawa, z tą kupną ma niewiele wspólnego. Nie jest typową mordoklejką, mega Zobacz więcej
Aleex
Aleex Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W mojej kuchni
Grecka baklava wg Aleex

Grecka baklava wg Aleex 28

Kolejnym niezwykłym miejscem, które mogliśmy zobaczyć podczas pobytu w Grecji, były meteory. Meteory to "zawieszone w powietrzu" klasztory, wzniesione na skalnych ostańcach u podnóża gór Pindos, Zobacz więcej
Baklava jest słodka, tłusta i pyszna, zatem idealnie nadaje się do wzbogacenia pączkowo-faworkowej tradycji Tłustego Czwartku. Alergik, rzecz jasna, bakławą sobie raczej nie dogodzi, bo orzechy, miód Zobacz więcej
Zapraszam na zdrową baklavę! Polecam na zdrowy podwieczorek. Taki deser nie zaszkodzinaszej figurze. Pamiętajmy, że bakalie mają moc! Uwaga! zniżka 5% na produkty Agnexna hasło ZDROWE-BAKALIE w Zobacz więcej
PrzepisyBasi
PrzepisyBasi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy Basi
Rogaliki

Rogaliki 50

Składniki: 0,5 kg mąki 1 łyżka cukru 1 jajko 1 żółtko 0 5 szklanki kwaśnej śmietany 25 dag masła 5 dag drożdży cukier puder do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto i Zobacz więcej
Szybkie, przepyszne i na każdą kieszeń . Rogaliki z marmoladą i czekoladą . Składniki: -6szklanek mąki -1 masło -3 jajka -10 dkg.drożdży -1 szklanka śmietany -2 łyżki cukru -cukier Zobacz więcej
Składniki: 1 kg mąki 5 dkg drożdży 1 szklanka gęstej śmietany lub kwaśnego mleka 2 kostki margaryny rodzynki lub powidła cukier do obtoczenia rogalików Sposób przygotowania: Margarynę posiekać z mąką, Zobacz więcej
misiask
misiask Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog nieco słodzony
Baklava

Baklava 270

Dziś będzie nieco orientalnie, głównie za sprawą namowy paru osób ;] Krótko mówiąc upiekłam baklavę ;p żeby sobie nieco utrudnić życie nie użyłam gotowego ciasta filo. Zamiast tego przygotowałam moje Zobacz więcej
rustykalna kuchnia
rustykalna kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rustykalna Kuchnia
Baklava

Baklava 74

Baklava, obecna w tradycjach wielu narodów, ma swój początek w Turcji. Charakteryzuje się cienkimi warstwami ciasta, orzechowym farszem i wielką słodyczą. Najpopularniejsze są wypieki z pistacjami, Zobacz więcej
liliana77
liliana77 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne życie
Baklava

Baklava 60

Pierwszy raz robiłam Baklave, nie miałam na nią konkretnego przepisu a z tych, które znalazłam na intrenecie nie mogłam sią zdecydować, który wybrać, więc z różnych coś wybrałam, pozmieniałam według Zobacz więcej
mapik27
mapik27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Świat Ciasta
Baklava

Baklava 53

Baklava nazywana również bakława lub baklawa – to deser znany zarówno w kuchni tureckiej, perskiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej jak i innych państwach bałkańskich. Mi Baklava zawsze kojarzyć Zobacz więcej
Raz Się Tyje
Raz Się Tyje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Raz Się Tyje
Baklava

Baklava 53

Baklava DanieCiasta, Desery, Wypieki KuchniaTurecka Składniki 250g pistacjewaga bez łupinek, posiekane 250g orzechy włoskieposiekane 250g cukier puder 2łyżeczki cynamon 1duża szczypta goździkimielone Zobacz więcej