rogaliki drożdżowe z ciasta topionego

Rogaliki krucho - drożdżowe z ciasta topionego z marmoladą Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą różaną z ciasta topionego Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki, u której zajadałam się tymi Zobacz więcej
dziś prezentuję pieczone są z różnych rodzajów ciast: są rogaliki drożdżowe, krucho- drożdżowe, z ciasta z dodatkiem twarogu, z ciasta półfrancuskiego, z ciasta topionego itp. Zachęcam do wypieku Zobacz więcej
gałką muszkatołową. Mąkę pszenną, mąkę krupczatkę oraz sól wsypujemy do miski. Margarynę topimy. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże oraz cukier i mieszamy. Do mąki dodajemy szpinak, jajko, margarynę Zobacz więcej
Znam kilka przepisów na rogaliki i nie wiem, które są najlepsze: kruche, topione czy drożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe- są pyszne i najlepiej przygotować od razu dwie Zobacz więcej
Kruche rogaliki z marmoladą różaną Przy przygotowywaniu rożków nie ma zbyt dużo pracy, a smakują wybornie, więc warto skusić się i samemu przyrządzić je w domu. Ja piekę różne rodzaje rogalików: Zobacz więcej
słodkosłona
słodkosłona Obserwuj blogaObserwujesz bloga
słodkosłona
Z czekoladą.

Z czekoladą. 168

0
Dziś krótko i klarownie. Nareszcie piątek. W zasadzie planowałam zrobić drożdżowe rogaliki z czekoladą. Wiadomo, przepis klasyczny, jaki lubicie na ciasto drożdżowe. Do środka parę kostek ulubionej Zobacz więcej
Pin It Ani drożdżówka ani mak nie są na mojej top liście RZECZY, KTÓRE MUSZĘ UPIEC PRZED ŚMIERCIĄ. narzędzia pracy: mikser z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego, pędzelek do smarowania ciasta Zobacz więcej
Rogale te z pewnością ucieszą oko i podniebienie podczas śniadań i nie tylko! Uwielbiam je wprost do popołudniowych herbatek ;) Pyszne jabłuszka i karmel zawinięte w drożdżowy rogalik umilą nie jedno Zobacz więcej
Uwielbiam jeść rogaliki. Zarówno kruche, jak i te całkiem miękkie - drożdżowe. Dawno, dawno temu, będzie już ze dwa lata odkryłam przepis na zupełnie inne, miękko-kruche rożki babci Rózi. Niestety to Zobacz więcej
Nie napiszę, że świętomarcińskie, bo do oryginalnej poznańskiej receptury im daleko. Może w przyszłym roku odważę się na próby z farszem z białego maku? Mam wrażenie, że trzeba do nich dojrzeć ;) Zobacz więcej
Zbliża się jedenasty listopada, pora na rogale. Dzisiejsze są krucho-drożdżowe, pysznie nadziane- marcepanem, czekoladą mleczną, czekoladą białą i dżemem jabłkowym z konfiturą z płatków róży. I to te Zobacz więcej
Mieliśmy ochotę na ciasto drożdżowe. Mięciutkie, rozpływające się w ustach. I takie, które nasz alergik będzie mógł zjeść. Postawiłam więc na rogaliki na wodzie i z dżemem. Wyszły miękkie i pyszne i Zobacz więcej
Do ciasto drożdżowego, chyba nie trzeba nikogo namawiać :) Wszyscy wiedzą, że najlepiej smakuje jeszcze ciepłe w towarzystwie szklanki mleka. Może niektórzy z Was, nie mają odwagi się za nie Zobacz więcej
, a je rozwałkowywałam na koła, ale można tez pozostawiać krążki, spłaszczać je ręką, a następnie wałkować na cienkie okrągłe placki. Zapraszam do skorzystania też z innych przepisów na rogaliki: Zobacz więcej
zależy od piekarnika i przy takich drobnych wypiekach trzeba mieć je stale na oku, i uchwycić moment, kiedy będą gotowe Polecam też inne rogaliki, które piekę: Rogaliki z dżemem wg przepisu siostry Zobacz więcej
i wyglądało strasznie, to rogaliki po upieczeniu i tak będą ładne i smaczne. Po drugie, pomimo, że jest to ciasto półfrancuskie drożdżowe, zachowuje długo swoją świeżość. Po trzecie są po prostu Zobacz więcej
Są takie chwile i wydarzenia w naszym życiu, które wymagają od nas, żebyśmy zachowali się dorośle i odpowiedzialnie. Nie wiem, jak Wam, ale mi wówczas pomaga czekolada. Dużo czekolady... Dlatego dziś Zobacz więcej
Rogaliki krucho - drożdżowe z makiem Rogaliki goszczą na naszym stole regularnie. Bardzo je lubimy, a mała słodka przekąska zawsze jest mile widziana np. do kawy. Tym razem upiekłam rogaliki krucho - Zobacz więcej
Koleżanka zachwycała się ostatnio swoim nowym nabytkiem, czyli rogalomanią z firmy, której nazwy Wam nie zdradzę. Pożyczyłam owe cudo i zabrałam się za pieczenie. Padło na nasze ulubione czyli topione Zobacz więcej
, bo ten mak mnie intrygował. Nigdy jeszcze go nie jadłam i chciałam sprawdzić, czy rzeczywiście jest o co robić tyle szumu. Moje nadzienie jest też prostsze, bez orzechów i biszkoptów. Jednak w końcu Zobacz więcej