rogaliki drożdżowe z makiem

Muszę przyznać, że nie lubię robić rogalików - bo każdy wychodzi inny. A ja muszę mieć wszystkie jednakowe, więc zawsze jestem z nich niezadowolona. Ale musiałam wykorzystać do czegoś masę makową, Zobacz więcej
Dziś zapraszam Was na pyszne i mięciutkie drożdżowe rogaliki. Moje wypełnione były masą makową, ale równie dobrze można je zrobić dżemem, powidłami czy nutellą. Choć najlepiej smakują zaraz po wyjęciu Zobacz więcej
mc_cichy
mc_cichy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
lavanna
Drożdżowe rogaliki z makiem

Drożdżowe rogaliki z makiem 220

0
. Chociaż równie pyszną jak bym zrobiła sama Drożdżowe rogaliki z makiem Składniki na 32 sztuki: 600 g mąki pszennej 300 ml mleka w temperaturze pokojowej 40 g świeżych drożdży 100 g cukru pół Zobacz więcej
Po moich tłustoczwartkowych pączkach z makiem zostało mi pół puszki masy makowej, a że nie lubię, by jedzenie się marnowało, to upiekłam z nią rogaliki drożdżowe. Mój przepis na rogaliki drożdżowe Zobacz więcej
okruszków. Ja nie mam do tego nerwów Aaaa i została mi miska maku – tutaj nie wiem co się stało i jakim cudem ugotowałam ponad 1 kg maku? Zrobiłam z tego dwa makowce drożdżowe, jeden makowiec z Zobacz więcej
Tydzień temu po raz pierwszy robiłam rogale marcińskie (przepis u Dorotki: klik) Nie powiem, napracowałam się, bo ciasto półfrancuskie jest praco i czasochłonne. Rogale wyszły przepyszne: delikatne i Zobacz więcej
Kto ma ochotę na pysznego rogalika do niedzielnej kawy lub herbatki, niech przygotuje moje krucho- drożdżowe rogaliki z makiem. Wspaniale smakują i wyglądają. SKŁADNIKI: Ciasto: 2,5 szklanki mąki, Zobacz więcej
Z całą pewnością są to najlepsze rogaliki drożdżowe jakie kiedykolwiek jadłam. Delikatne, pulchne, puszyste, idealne. Na 4 dzień jeszcze świeżutkie i to bez chemii! A do tego to ciasto przy Zobacz więcej
Oto zapowiedziane we wpisie o moich smakach dzieciństwa rogaliki krucho-drożdżowe, które od zawsze piekłam z Mamą. Najczęściej nadziewałyśmy je domowymi powidłami lub gęstą konfiturą z czarnej Zobacz więcej
Przepyszne rogaliki z makiem i serem na cieście drożdżowym, pyszne od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe jak i następnego dnia. Z podanej porcji wychodzą dwie blaszki, polecam je również na Święta Zobacz więcej
, bo ten mak mnie intrygował. Nigdy jeszcze go nie jadłam i chciałam sprawdzić, czy rzeczywiście jest o co robić tyle szumu. Moje nadzienie jest też prostsze, bez orzechów i biszkoptów. Jednak w końcu Zobacz więcej
się Marcin. Na każdym trójkącie układamy sporą łyżeczkę marmolady, lub smarujemy masą makową. A następnie zwijamy układamy na blasze wyłożonej wytłuszczonym papierem do pieczenia i smarujemy resztą Zobacz więcej
Rogaliki drożdżowe z dodatkiem dynii są żółciutkie, mięciutkie i pyszne. Nadziewane dżemem pigwowym i powidłami śliwkowymi z własnej spiżarni, choć można je nadziać właściwie wszystkim. Bez nadzienia, Zobacz więcej
miejsce do wyrośnięcia (na około dwie godziny). Ciasto należy rozwałkować, na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. Pokroić w trójkąty.Na środku każdego trójkąta położyć łyżeczkęmasymakowej, Zobacz więcej
Słodkie i delikatne w smaku rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego, obficie nadziane masą makową. Nikt się im nie oprze! Ich wielkość sprawia, że na jednej sztuceniepoprzestaniecie :) Może i u Was Zobacz więcej
się uzupełniać bloga również starymi przepisami, więc zdjęcia są takie, jakie są :). Dzisiaj w klimacie Bożego Narodzenia, bo makowo (właśnie uświadomiłam sobie, że nigdy nie piekłam z tym Zobacz więcej
Witam i zapraszam na rogaliki, które są pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam przepis na to ciasto szczególnie. SKŁADNIKI 70 dkg mąki 1 kostka roztopionej margaryny (250 g) 5 dkg drożdży 0,5 Zobacz więcej
Nic dodać, nic ująć - po prostu - DOSKONAŁE! ;)Dość łatwo i ''bezboleśnie'' się je robi :) Ja bym je nazwała ''rogaliki w kąpieli wodnej'' :)Nie ma obaw do niepewności i strachu, że nie wyjdą, nie ma Zobacz więcej
Składniki: 250 ml mleka 40 g świeżych drożdży 70 g masła 50 dkg maki pszennej 3 żółtka 5 łyżek cukru gotowa masa makowa jajko do posmarowania Mleko podgrzewamy, aby stało się lekko ciepłe, dodajemy Zobacz więcej
alaaa
alaaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ala piecze i gotuje
Pieczywo

Pieczywo 151

0
z parówką Chleb orkiszowo żytni na zakwasie Zakwas żytni Chleb z rodzynkami i orzechami Bułki greckie Tiropsomo Krokiety z chleba Bułki śniadaniowe Chleb tygrysi Bułeczki z nadzieniem Rogaliki Zobacz więcej