• 8
  • 5
  • 2
  • 7
  • 1
  • 8
przepisów z 6071 blogów

rogaliki marcińskie

Rogale marcińskie to wyjątkowe wypieki. Mają niepowtarzalny smak, którego nadaje im puszyste, lekkie (ale nie lekkostrawne ;) ciasto półfrancuskie i oryginalne nadzienie z białego maku, masy Zobacz więcej
Rogale prawie jak marcińskie... a że prawie robi różnice.... z resztą zobaczcie sami.... Rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym. Składniki: Ciasto: 500 g mąki; 2 jajka; 8 łyżek mleka; 4 łyżki Zobacz więcej
. Zmielić dwukrotnie z migdałami (ja z uwagi na brak maszynki do mielenia, użyłam rozdrabniacza z blendera). Wyjąć na 20min. przed robieniem rogalików. Masę marcepanową rozetrzeć z cukrem pudrem, Zobacz więcej
7 listopada 2012 Ciasta Rogale marcińskie Zbliża się dzień Św. Marcina, wszędzie jest już w sprzedaży pełno rogalików marcińskich. Ja postanowiłam dziś rano upiec. Teraz rozkoszuję się pyszną Zobacz więcej
mlodagotuje
mlodagotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Młoda Gotuje
Rogale Marcińskie

Rogale Marcińskie 86

0
Rogaliki Marcińskie podaje się w święto Marcina. Składniki : * 1 kg mąki+ mąka do podsypania * 300 g tłuszczu ( masło lub margaryna) * 4 jajka * 1 cukier waniliowy * 0,5 l mleka * 1 kostka drożdży * 3 Zobacz więcej
Olala
Olala Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ulubione Smaki
Rogale Marcińskie

Rogale Marcińskie 125

0
No cóż... niewątpliwie jutro 11 listopada... niewątpliwie jutro imieniny Marcina ;)... niewątpliwie jutro w Poznaniu wieeeelka impreza i wieeeelkie objadanie się smakołykiem pieczonym specjalnie na tą Zobacz więcej
Ależ długo mnie nie było... a mam Wam tyle do opowiedzenia :) Tak czy inaczej w tym roku udało mi się nabyć biały mak i prezentuje przepis! Rogale Marcińskie - tym, którzy chcieli by poznać historię - Zobacz więcej
trójkątów ( ja kroiłam na więcej, przez co wyszły mi mniejsze rogaliki). Gdy rogale leżakują w chłodzie przygotowuję nadzienie. Mak i orzechy sparzam gorącą wodą, po pół godzinie przesypuje na sito i Zobacz więcej
Rogale Marcińskie, to tradycja poznańska. Jako, że do Poznania mam daleko, a biały mak mnie skusił, postanowiłam je przygotować w domu. Są pracochłonne, ale warte poświęconego im czasu. Nadzienie z Zobacz więcej
Tradycyjne rogale marcińskie domowej roboty! Pyszne, chrupiące ciasto półfrancuskie połączone z przecudnie słodkim bakaliowym farszem… Ideał! Przepis na pierwszy rzut oka może wydawać się Zobacz więcej
Paulinka_K
Paulinka_K Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne przepisy
Rogale marcińskie

Rogale marcińskie 46

1
Rogale marcińskie swoim smakiem osłodzą każdy dzień. Składniki : 1 szkl. mleka (użyłam firmy Alpro) 40g drożdży 3 żółtka 4 szkl. mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 250g masła Nadzienie : 300g białego Zobacz więcej
lenarti
lenarti Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kociołek Iwony
Rogale marcińskie

Rogale marcińskie 83

0
ciasto i delikatnie wałkujemy na kształt prostokąta. Ciasto obracamy o 90 stopni i ponownie składamy na 3 części. Wkładamy znów na godzinę do lodówki. Proces chłodzenia i wałkowania powtarzamy Zobacz więcej
mąki do podsypywania. Schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 17x26 cm, tak jak poprzednio złożyć na 3 części. Wstawić ciasto na 1 godzinę do Zobacz więcej
Podjęłam się próby wykonania rogalików trochę inspirowanych marcińskimi. Moje niestety są (były) z makiem czarnym, nie białym. Na to jednak jakoś nikt nie narzeka(ł). Ciasto półfrancuskie nie jest Zobacz więcej
echelon
echelon Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne pomyłki
Rogale marcińskie

Rogale marcińskie 62

2
, dokładnie wymieszać. Jeżeli masa okaże się zbyt zwarta dodać 1 - 2 łyżki śmietany. Wykonanie lukru: Cukier puder przesiać, wlać sok z cytryny i wodę. Za pomocą łyżki rozetrzeć na gładką i jednolitą Zobacz więcej
Te rogale Marcińskie robiłam w zeszłym roku, ale nie zdążyłam wrzucić przepisu. Jedno jest pewne przygotowanie rogalików od postaw jest wyzwaniem, ale smakują wybornie. Polecam wykonie ciasta na masie Zobacz więcej
mayas
mayas Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mancia w kuchni
Rogale marcińskie

Rogale marcińskie 55

1
11 listopada obchodzimy św. Marcina. Jak przystało na poznańską tradycję, wypieka się tam wtedy pyszne rogale z półfrancuskiego ciasta z masą z białego maku i marcepanu. W moim rejonie (małopolska) Zobacz więcej
Mariola88
Mariola88 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowe ciasta
Rogale Marcińskie

Rogale Marcińskie 17

1
Dzisiejsze słodkie co nieco nikogo chyba nie zdziwi. Te pyszne rogaliki pojawiały się ostatnio masowo na cukierniczych blogach, więc skusiły i mnie. Słodkie pyszności zwane rogalami Marcińskimi to Zobacz więcej
folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto wyjmujemy z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Ciasto na rogaliki rozwałkowujemy na prostokąt o Zobacz więcej
. Ciasto zawijać w rogaliki zaczynając od podstawy(najszerszego boku) ku wierzchołkowi. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Rogale przed Zobacz więcej