rogaliki z ciemnego maku

Małe chrupiące rogaliki z nadzieniem makowym. Delikatny aromat migdałów i słodki lukier na wierzchu. Nie są to typowe rogale Marcińskie, bo są przygotowane z ciemnego maku, ale według mnie niewiele Zobacz więcej
z białym makiem, one w ogóle nie mają w sobie maku! :) Jest to przepis mojej mamy i tak naprawdę to ona je upiekła, ja tylko zrobiłam zdjęcia. ROGALIKI 'NIEMARCIŃSKIE'. Składniki na 60 małych Zobacz więcej
Tak mnie naszło dziś na ciemne pieczywo ,przeszukałam przepisy na necie, z każdego coś tam zaczerpnęłam i upiekłam :) Mimo mąki żytniej rogaliki są pulchne i smaczne a różne ziarna dodają ciekawego Zobacz więcej
chlebek pita... Chrupiące bułki, np. paluchy kminkowe, bułki śniadaniowe, plecionki z makiem... Słodkie chleby i bułki,np. rogaliki z orzechami arachidowymi, bułeczki czekoladowe, chleb owocowy... Zobacz więcej
i goździkami. Na uwagę zasługują jednak takżerogaliki barcińskie– z ciastem drożdżowym o wyraźnym maślanym posmaku, nadziewanym masą migdałową, orazkujawska legumina makowaz migdałami, miodem, Zobacz więcej
Rogale które co roku jak tradycja nakazuje są pieczone w moim domu. W tym roku udało mi się kupić mak biały i są takie jak powinny być. Ale osobiście wolę z makiem ciemnym. Rogale są niestety Zobacz więcej
Na Facebooku na profilu Dan Cake poszukiwano blogerów do przetestowania ich produktów. W paczce znalazłam: - 2x ciemne spody biszkoptowe - bezy - ciasto makowe - 2x spody do babeczek (z ciasta Zobacz więcej
slyvvia
slyvvia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Makaron i rodzynka
Babka Tulipan.

Babka Tulipan. 330

0
Makarony makaronami, ale zaraz Święta. W zeszłym roku piekłam sernik, marmurkową babkę piaskową i puszyste, drożdżowe rogaliki z marmoladą. Było też ciasto z białym maślanym kremem i kokosem. Od Zobacz więcej
betty
betty Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bettycook
Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą 114

0
Postanowiłam trochę ulepszyć swój warsztat jeśli chodzi o rogaliki i tym razem padło na rogaliki z marmoladą. Tą ostatnią wybierzcie trochę bardziej kwaskową, mąż wybrał owocową, więc były bardzo Zobacz więcej
żytniego, razowe zakwasu i pełnoziarnistej mąki orkiszowej (na torebce brak opisu, ale stawiam na typ 1200). Pieczywo wyszło ciemne i cięższe niż tradycyjne, białe rogaliki, ale było poważnie pysznie Zobacz więcej
Tym razem coś z ciemniejszej mąki,rogaliki,w których sądwie warstwy jedna serowa a druga razowa ,w środku jest pyszna szynka ,która nadaje lekko słony smak rogalikom :) nie wiem jakie będą na drugi Zobacz więcej
Pastelle
Pastelle Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ósmy kolor tęczy
Domowe bajaderki

Domowe bajaderki 107

1
czekoladowej dodaj powidła, namoczone rodzynki, posiekane orzechy oraz okruchy ciast. Dokładnie wymieszaj całość aż do uzyskania w miarę jednolitej, gęstej masy. Formuj kulki dowolnej wielkości i Zobacz więcej
6niebo
6niebo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
szóste niebo
rogale marcińskie

rogale marcińskie 34

0
Inne niż te, ubiegłoroczne. Nadziane po same brzegi, nadzieniem z maku (ciemnego maku) i bakalii. Tak pyszne, aż strach! Roboty przy nich mnóstwo, ale efekt - WOW, wart każdej poświęconej im minutki. Zobacz więcej
ciemnego maku zamiast jasnego. Chociaż tutaj można podmienić zawartość na dowolną. Dobre są nie tylko z makiem ale też dżemem, jabłkami z cynamonem itp. Wszystko zależy od waszych upodobań smakowych. Zobacz więcej
) Domowa piekarnia (3) Halloween/Wszystkich Świętych (1) Inne (9) Lody i coś dla ochłody (2) Makowce i ciasta z makiem (2) Pierniki i pierniczki (4) Psie smakołyki (2) Serniki i serniczki (7) Zobacz więcej
Z okazji 11go listopada mamy marsze narodowców w Warszawie, a w Poznaniu inwazję kalorii w postaci rogali. Z dwóch tradycji wolę tę poznańską (wcale nie dlatego, że urodziłem się w Gnieźnie). Rogale Zobacz więcej
płyny, ale ciasto jest sprężyste i zachowuje nadany mu kształt. Drobnoziarnista, biała mąka o lekko żółtawym odcieniu. Zawiera ok. 20% glutenu. Najbardziej pupularny typ mąki – ma szerokie Zobacz więcej
Mieszkam w Wielkopolsce, w miejscowości pod Poznaniem, dlatego zwyczaj jedzenia rogali na świętego Marcina jest mi dobrze znany. W mojej rodzinie nigdy nie piekło się typowych Marcińskich rogali. Zobacz więcej
francuskiej cukierni i piekarni w jednym. Uwielbiałam tamtejsze bagietki z makiem, maleńkie makaroniki, tarty, financiers i oczywiście croissanty. Oprócz zwykłych maślanych mieli tam w repertuarze Zobacz więcej
Kruche rogaliki z konfiturą / powidłami / dżemem / żurawiną | Gry Kuchenne - blog bardzo kucharski Przekąski Zupy i kremy Na obiad Na słodko Magazyn kuchenny Od kuchni Kruche rogaliki z konfiturą / Zobacz więcej