rogaliki ziemniaczane

Miękkie, ziemniaczane rogaliki z nadzieniem z sera fety i natki pietruszki. Idealne na ciepło, ale również smaczne jako przekąska na zimno. Składniki na 24 sztuki: 3 średniej wielkości ziemniaki jajko Zobacz więcej
Nie pałam jakąś przesadną miłością do pączków. Nie pamiętam kiedy je jadłam. W Tłusty Czwartek wybieram zawsze coś innego. Przeważnie są to drożdżowe rogaliki z marmoladą. W tym roku nie miałam jednak Zobacz więcej
Jadłam już pączki z ziemniaczanego ciasta, więc rogaliki nie zdziwiły mnie, choć byłam bardzo ciekawa jak wyjdą. Wyszły i spodobały się domownikom. Ludziątko wspiął się nawet na krzesło, a z niego na Zobacz więcej
. Czekoladę rozpuszczamy dopiero gdy nasze rogaliki są już upieczone i przestudzone. Wykonanie: Do miski wkładamy zmiażdżone ziemniaki i dodajemy do nich cukier puder oraz wbijamy jajka. Za pomocą Zobacz więcej
. Czekoladę rozpuszczamy dopiero gdy nasze rogaliki są już upieczone i przestudzone. Wykonanie: Do miski wkładamy zmiażdżone ziemniaki i dodajemy do nich cukier puder oraz wbijamy jajka. Za pomocą Zobacz więcej
Natalio, nie wiem czy pamiętasz mój urodzinowy konkurs :) Zapraszam po szczególy na fb: https://www.facebook.com/pages/Zielona-Kuchnia/1855619744577272?ref=hl i serdecznie gratuluję! Jeżeli nie Zobacz więcej
Do przygotowania tych rogalików potrzeba nie tylko mąki i cukru, ale też kilka ugotowanych ziemniaków: może się to wydać dziwnym pomysłem, ale warto zaryzykować:) Ja trzymałam się wiernie przepisu i Zobacz więcej
, resztę cukru, ziemniaki oraz rozpuszczone letnie masło.Zagnieść ciasto. Przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Gdy tak się stanie ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę Zobacz więcej
wykorzystać do drożdżowego ciasta na rogaliki. Wyszły pulchne, mięciutkie, pyszne jak zawsze i rzeczywiście nawet na drugi dzień wciąż były prawie jak świeże. Ziemniaków potrzeba naprawdę niedużo, Zobacz więcej
Pulchniutkie rogaliki, które zaraz po upieczeniu przypominają ciasto drożdżowe by na drugi dzień stać się kruchutkie. Zamknięte w pojemniku długo utrzymają świeżość. 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej Zobacz więcej
zaczynając od najszerszej długości. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . 5. Pieczemy ok. 30 minut w 170 C. Rogaliki są naprawdę świetne rozpływają się w ustach , a na dodatek te Zobacz więcej
… Taki noworoczny, nieco zwariowany, bogaty w smaku i dekoracjach. Zrobię… Ale póki co, mam rogaliki – półkruche, lekko wilgotne w środku i kruche z zewnątrz. Z makowym nadzieniem, z orzechami, Zobacz więcej
Dziś zapraszam Was na rogaliki drożdżowe. Co je wyróżnia z mnogości przepisów?- otóż to, że do ciasta dodaje się ziemniaki... tak ziemniaki. Dzięki nim ciasto jest bardziej wilgotne, niż zazwyczaj Zobacz więcej
Przepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego Zobacz więcej
Składniki: 80 g masła Chaława (65g) 1 jajko 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek mąki Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Ciastem wylepiać foremki do Zobacz więcej
Sezon jagodowy czas zacząć :) CIASTO: 200g sera białego 7 łyżek mleka 6 łyżek oleju 4 łyżki cukru 1 jajko 400g mąki 30g drożdży NADZIENIE: 500g borówek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru Zobacz więcej
Składniki: 50 dag mąki pszennej 1 margaryna 2 jajka cukier waniliowy szczypta soli 6 dag drożdży 1 szklanka śmietany 18% 2 łyżeczki cukru Budyń: 0,5 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki Zobacz więcej
Pluskotka
Pluskotka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka od kuchni
Biała Pavlova

Biała Pavlova 325

0
Rogaliki z marmoladą różaną » Biała Pavlova Zawsze był problem z tym, co zrobić z białkami, które pozostają po innych ciastach. Biała Pavlova potrzebuje ich aż sześć. Dlatego ucieszyłam się gdy mama Zobacz więcej
W starej książce kucharskiej babci znalazłam przepis na ziemniaczane słone ciasto. Wymyśliłam farsz z tego co było pod ręką i tak powstały rogaliki na słono 500 g ugotowanych ziemniaków 500 g mąki Zobacz więcej
gosijka
gosijka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
gosiawkuchni.blox.pl
Orange curd

Orange curd 437

0
Już od dawna zastanawiałam się czy zrobić taki orange curd. Przeważnie ludzie robią lemon curd, a ja z kolei chyba nie przepadam za zbyt cytrynowymi smakami. Dlatego postanowiłam zastąpić cytrynę Zobacz więcej