rolada po śląsku

cebulę, boczek, ogórki kiszone. Zawijać rolady i spiąć szpikulcami lub tradycyjnie obwiązać nićmi. Na patelni rozgrzać margarynę i podpiekać rolady z każdej strony. Dolać wody i dusić mięso do Zobacz więcej
Poczuj się jak na śląsku i zrób sobie roladę pyszna. Składniki 4 Plastry mięsa wołowego ( można zastąpić karczkiem tak ja to zrobiłem) 3 ogórki kiszone 1 cebula boczek wędzony kiełbasa sól pieprz Zobacz więcej
Rolady śląskie | Home O nas Kontakt Przystawki Zupy Dania główne Makarony Sałatki Przetwory Napoje i drinki Porady Rolady śląskie Wrzesień 26th, 2014 Damian Ilość porcji: 6 Stopień trudności: Czas Zobacz więcej
jawdomu_pl
jawdomu_pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
jawdomu.pl
Rolady śląskie

Rolady śląskie 141

1
Rolady śląskie to na śląsku typowe niedzielne lub świąteczne danie. Z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzą niezwykle zgrane połączenie! Rolady śląskie to zrazy z mięsa wołowego. Jak wiele śląskich Zobacz więcej
Agatka
Agatka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowo i ze smakiem
Rolady śląskie

Rolady śląskie 268

0
Widząc w sklepie piękny kawałek wołowiny od razu wiem, że na niedzielny obiad będą rolady śląskie... Mój zachwyt nad tym mięsem jest już w domu tematem do żartów :) Zawsze byłam wielkim żarłokiem... Zobacz więcej
zgotowany
zgotowany Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zgotowany
Rolady Śląskie

Rolady Śląskie 39

0
Od lat mieszkam na Górnym Śląsku. Wiele osób nie wybaczyłby mi, gdyby na tym blogu nie pojawił się klasyk kuchni śląskiej.Warto wspomnieć, że tradycyjny obiad śląski to nie tylko rolada, ale też Zobacz więcej
Ponieważ pochodzę ze Śląska, postanowiłam przerobić na wersję dietetyczną najbardziej znane u nas danie – rolady śląskie. Przygotowałam je bez boczku i tłustego sosu, i przekonajcie się sami jak Zobacz więcej
W poniedziałek postanowiłyśmy zrobić w końcu sławne rolady śląskie. Nie jest to danie bardzo pracochłonne ( znamy bardziej wymagające). Przepis pochodzi z książkiPolska kuchnia regionalna i został Zobacz więcej
Zauważyliście pewnie,że w mojej kuchni rzadko jest dietetyczne... Dziś też nie będzie. Proponuję solidny kawał mięcha z pysznym nadzieniem i sosikiem :) potrzebne składniki: 5 plastrów wołowiny, może Zobacz więcej
De-Serek
De-Serek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
De-Serek
Śląski obiad - rolady

Śląski obiad - rolady 162

0
Postanowiłam zamieścić na blogu krótki cykl poświęcony śląskiemu obiadowi, czyli roladom, kluskom i modrej kapuście. Zaczynamy od rolad. Oryginalne powinny być koniecznie wołowe, jednak warto Zobacz więcej
Znane równieżjako rolady z nadzieniem wegetariańskim hehehe Śląskie rolady nie są częścią rodzinnej tradycji. Poznałam je najpierw ze słyszenia. Sąsiedzi co niedzielę tłukli mięso, godzinami, z Zobacz więcej
Trafiłam ostatnio w jednym ze sklepów na wołowinę w dobrej cenie. Była już pokrojona na plastry w sam raz na rolady. Jak wiecie, mój Mąż pochodzi ze Śląska, więc postanowiłam zrobić moje pierwsze Zobacz więcej
Tak jak obiecałam jakiś czas temu, podaję przepis na ostatni składnik tradycyjnego obiadu śląskiego - Rolady Wołowe. Na blogu znajdziecie również przepisy na kluski śląskiei kapustę śląską. Smacznego Zobacz więcej
Opis: Śląskie rolady występują przeważnie w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. Rolady najczęściej robi się z mięsa wołowego i takie też są najsmaczniejsze. Ja częściej robię je w wersji Zobacz więcej
Na moim blogu pojawił się już kiedyś przepis na zrazy po estońsku, ale żeby nie było, że cudze chwalę, a swojego nie znam – teraz zamieszczam przepis na tradycyjne śląskie rolady wołowe, czyli Zobacz więcej
Autorem Wpisu jest Aneta Stolarz Ponieważ pochodzę ze Śląska, postanowiłam przerobić na wersję dietetyczną najbardziej znane u nas danie – rolady śląskie. Przygotowałam je bez boczku i tłustego sosu, Zobacz więcej
Autorem Wpisu jest Aneta Stolarz Ponieważ pochodzę ze Śląska, postanowiłam przerobić na wersję dietetyczną najbardziej znane u nas danie – rolady śląskie. Przygotowałam je bez boczku i tłustego sosu, Zobacz więcej
Zaczynamy od rozbicia mięsa na jak najcieńsze plastry, właśnie od tego zależy jak uda nam się rolada. Najlepiej plaster wołowiny przykryć kawałkiem folii spożywczej i wtedy bić. Dzięki temu zabiegowi Zobacz więcej