Ciasto biszkoptowe uformowane w rulon i nadziane masą, to nic innego jak rolada. Tak, jak różne mogą być biszkopty – białe, kakaowe, czekoladowe, różnokolorowe, tak różne mogą być masy i nadzienia.
Zobacz więcej
Dalsze eksperymenty z roladami biszkoptowymi Czas : 30 minut Składniki : 2 jajka 3,5 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder wiórki kokosowe sok z
Zobacz więcej
Od pewnego czasu w spory zachwyt wprowadzają mnie ciasta cytrynowe - nigdy nie podejrzewałam, że one są takie pyszne. Teraz wszelkie torty, rolady i babki cytrynowe stały się moimi ulubionymi ciachami
Zobacz więcej
Rolada jest mocno cytrynowa, mimo sporej ilości cukru w masie i słodyczy ciasta to cytryna jest smakiem przewodnim. I to właśnie jest jej ogromna zaletą. Jest sycąca a równocześnie przyjemnie
Zobacz więcej
Puszysty biszkopt, kwaskowaty krem na bazie bitej śmietany z mascarpone i Lemom Curd, a to wszystko zawinięte w smakowitą roladę, obsypaną dookoła startą, białą czekoladą. Rolada nie jest trudna w
Zobacz więcej
Przepis powstał w głowie mojej mamy. Został przeze mnie udoskonalony i tak powstało dość proste, ale za razem wykwintne ciasto. Składniki: na ciasto: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki pszennej, 6
Zobacz więcej
Cześć! To dokładnie druga rolada zrobiona w moim krótkim życiu. Pierwsza była również na jasnym biszkopcie, ale z kremem truskawkowym. Niestety, przy pierwszej próbie zaliczyłam wpadkę. Krem był
Zobacz więcej
Składniki:3 jajka (180g)2 łyżki mąki kukurydzianej (30g)1 paczka cukru waniliowego (15g)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 galaretka cytrynowawoda (350ml)jogurt naturalny (100g) Przygotowanie:Białka
Zobacz więcej
Dziś coś podwójnie słodkiego.. Po pierwsze, że ciasto a po drugie, że w kropeczki.. W dodatku udział kiwi i cytryny sprawia, że jest nasz słodki deser jest orzeźwiający i nie ma mowy o mdłym smaku,
Zobacz więcej
Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Rolada makowa zkremem cytrynowym Rolada makowa zkremem cytrynowym, moja dzisiejsza propozycja świątecznego wypieku torolada zmakiem ikremem cytrynowym. Puszysty
Zobacz więcej
Pierwsza propozycja na święta wielkanocne. Żółciutka, puszysta, przyjemnie cytrynowa rolada, myślę, że posmakuje każdemu. Nie wymaga wiele pracy. Podczas jej przygotowania przytrafiła mi się mała
Zobacz więcej
Rolada biszkoptowa to efektowne ciasto, które w przygotowaniu jest banalnie proste. Wystarczy upiec biszkopt, przełożyć go kremem, udekorować i gotowe! Składniki: na biszkopt 3 jajka (m) niepełna
Zobacz więcej
Tym razem coś dla wielbicieli kwaśniejszych smaków. Mój ulubiony lemon curd świetnie sprawdził się jako składnik nadzienia, w połączeniu z mascarpone stworzył lekkie i orzeźwiające nadzienie. Taka
Zobacz więcej
Nigdy wcześniej nie robiłam rolady. Wydawało mi się zawsze, że to coś mega trudnego a wręcz awykonalnego. A tu miła niespodzianka, nie jest ani trochę trudno :) Dziś przepis na biszkoptową roladę z
Zobacz więcej
Dziś coś podwójnie słodkiego.. Po pierwsze, że ciasto a po drugie, że w kropeczki.. W dodatku udział kiwi i cytryny sprawia, że jest nasz słodki deser jest orzeźwiający i nie ma mowy o mdłym smaku,
Zobacz więcej
Rolada biszkoptowa jest naprawdę prosta do zrobienia. Dawno, dawno temu zdarzało mi się kupić taką gotową z dłuuuuuugim terminem przydatności do spożycia. Wzdrygam się na samo wspomnienie wyżej
Zobacz więcej
Jak zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w książce C.Bretherton „Baking”, to od razu się zakochałam! Bo czyż można przejść obojętnie obok bezowej rolady ze śmietankowo-cytrynowym kremem? Ja nie mogłam…
Zobacz więcej
Od pewnego czasu w spory zachwyt wprowadzają mnie ciasta cytrynowe - nigdy nie podejrzewałam, że one są takie pyszne. Teraz wszelkie torty, rolady i babki cytrynowe stały się moimi ulubionymi ciachami
Zobacz więcej
Rolada na bazie maku i białek, przełożona pysznym, maślanym kremem cytrynowym i owocami jeżyn, pozostałymi po przygotowaniu likieru jeżynowego, udekorowana plasterkami cytryn o waniliowym aromacie. Do
Zobacz więcej
W tym roku u mnie na Boże Narodzenie jest rolada biszkoptowa o smaku cytrynowym z masą śliwkowo-orzechową. Bardzo ciekawe zestawienie smakowe, więc warto spróbować. Równocześnie wpis bierze udział w
Zobacz więcej