rolada z samych białek ze śmietaną i orzechami

rozpuszczonej w kąpieli wodnej Wykonałam następująco BISZKOPT Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do nich cukier z cukrem waniliowym i ubijać do czasu, aż cukry się rozpuszczą. Następnie dodać Zobacz więcej
oregano
oregano Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Oregano & cynamon
Strucla orzechowa

Strucla orzechowa 477

1
450 g mąki 25 g świeżych drożdży (lub opakowanie suchych) szklanka (250ml) ciepłego mleka pół łyżeczki soli pół szklanki cukru 60 g płynnego (wystudzonego masła) jajko 2 żółtka Na nadzienie: 100 g Zobacz więcej
. cukru 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy 2 łyżeczki ciemnego rumu(ja użyłam Malibu ) 90 g. orzechów włoskich drobniutko posiekanych(miksowałam w malakserze)(użyłam migdałów) Piekarnik nagrzewamy na Zobacz więcej
na 1 jajo 4 dag cukru i 4 dag mąki. Przez ubijanie jaj na parze można zwiększyć ilość mąki, gdyż wprowadzenie powietrza do ciasta jest większe niż przy ucieraniu jaj na zimno, co daje równocześnie Zobacz więcej
borgia
borgia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Świat od kuchni
Rolada z truskawkami

Rolada z truskawkami 58

0
śmietan-fix, piękne truskawki, cukier. Przygotować blaszkę do pieczenia, taką z 3 jedynie niskimi bokami. Posmarować ją delikatnie tłuszczem i koniecznie wyłożyć pergaminem. Zagiąć papier z Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poezja-smaku
Tort egipski

Tort egipski 366

2
tortu. Wbrew pozorom tort egipski nie jest bardzo słodki, wszystko w nim współgra idealnie. Niestety jest pracochłonny, dlatego blaty i karmel polecam przygotować dzień wcześniej. Zdecydowanie jednak Zobacz więcej
DODATKOWO : papier do pieczenia Paclan mielone orzechy pistacjowe posypka zielone listki suszona żurawina cukier puder Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej Zobacz więcej
Kats
Kats Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wszedobylskie.blogspot.com
Strucla makowa

Strucla makowa 81

0
do maku. Żółtka utrzeć z cukrem. Z białek ubić pianę. Bakalie pokroić. Wszystkie składniki masy połączyć. Masę zostawiając po 1,5 cm wolnych brzegów, zwinąć tak jak roladę. Każdą struclę owinąć Zobacz więcej
1 łyżki cukru waniliowego oraz do posmarowania: 1 jajka roztrzepanego z 1 łyżką mleka, do nadzienia orzechowo - rumowego: 300 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan, 150 g ciemnego brązowego Zobacz więcej
drożdży lub 14g suchych - 3 łyżki śmietany 18% - 3 czubate łyżki cukru pudru - łyżeczka soli - 2 jajka - 2 żółtka nadzienie: - 500g obranych i zmielonych orzechów/u mnie kilka gatunków/ - 4 białka - Zobacz więcej
Daga
Daga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z piekarnika
Rolada bezowa

Rolada bezowa 412

0
Lanlarda. Składniki ciasta: 4 białka 3/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mielonych migdałów 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka Zobacz więcej
ciasta) masło lub margaryna 10 dkg białka 4 sztuki olejek migdałowy orzechy włoskie 10 dkg dodatkowo: mleko 1 szklanka (do gotowania maku) Sposób przygotowania: Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, cukrem Zobacz więcej
Rolada z białek Ciasto tej rolady wykonane jest z samych białek, masa to pyszna śmietana kremówka z białą czekoladą , pokruszonymi orzechami nerkowca i odrobiną wiórek kokosowych. To ciasto jest Zobacz więcej
masa: 1 1/2 op . masy makowej ( 1350 g) 2 białka 3 łyżki miodu gryczanego 1 szklanka rodzynek 3/4 szklanki orzechów 1/2 olejku rumowego ( możecie być prawdziwy alkohol) Przygotowanie: Ciasto: Zaczyn Zobacz więcej
białek 275 g drobnego cukru 60 g zmielonych orzechów i migdałów Masa: 1 l lodów śmietankowych (mama dała Algidy) 200 ml śmietany kremówki36 % (od razu ubić na bitą śmietanę) 150 g świeżych malin Zobacz więcej
g zimnego masła 50 g cukru Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Nadzienie: 300 g mielonych orzechów (włoskich,pekan lub brazylijskich) 100 ml śmietany Zobacz więcej
na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem do białości, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z Zobacz więcej
że nie zdążyłam już zrobić fotek. Przepis podaję już po zmianach, a po oryginał odsyłam do Pauliny. Polecam :) Biszkopt: 4 jajka 1 1/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie, Zobacz więcej
sól. Wyrabiaj ciasto, po czym odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny, a w tym czasie przygotuj mak. NADZIENIE: 150 g maku niebieskiego suchego 500 ml mleka 50 g masła roztopionego 1/4 Zobacz więcej