rolada z samych białek ze śmietaną i orzechami

: marmolada różana Dodatkowo: białko jaj - 1 szt krokant z orzechów do posypania Przygotowanie : Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie na tarce zetrzeć wafelka Zobacz więcej
rozpuszczonej w kąpieli wodnej Wykonałam następująco BISZKOPT Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do nich cukier z cukrem waniliowym i ubijać do czasu, aż cukry się rozpuszczą. Następnie dodać Zobacz więcej
Mama robiła ostatnio faworki i zostało jej 15 białek. Szkoda je było wyrzucić (a mama nie lubi mrożonych białek) więc postanowiła z części zrobić roladę bezową. Tak więc u nas w Tłusty Czwartek Zobacz więcej
oregano
oregano Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Oregano & cynamon
Strucla orzechowa

Strucla orzechowa 488

1
450 g mąki 25 g świeżych drożdży (lub opakowanie suchych) szklanka (250ml) ciepłego mleka pół łyżeczki soli pół szklanki cukru 60 g płynnego (wystudzonego masła) jajko 2 żółtka Na nadzienie: 100 g Zobacz więcej
. cukru 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy 2 łyżeczki ciemnego rumu(ja użyłam Malibu ) 90 g. orzechów włoskich drobniutko posiekanych(miksowałam w malakserze)(użyłam migdałów) Piekarnik nagrzewamy na Zobacz więcej
na 1 jajo 4 dag cukru i 4 dag mąki. Przez ubijanie jaj na parze można zwiększyć ilość mąki, gdyż wprowadzenie powietrza do ciasta jest większe niż przy ucieraniu jaj na zimno, co daje równocześnie Zobacz więcej
borgia
borgia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Świat od kuchni
Rolada z truskawkami

Rolada z truskawkami 59

0
już szukać nie trzeba. Jeśli ktoś nigdy nie próbował robić rolady, to akurat może spróbować. Nie może nie wyjść. Wydaje się ciastem skomplikowanym, ale tak naprawdę jest bardzo proste i szybkie. Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Poezja-smaku
Tort egipski

Tort egipski 394

2
tortu. Wbrew pozorom tort egipski nie jest bardzo słodki, wszystko w nim współgra idealnie. Niestety jest pracochłonny, dlatego blaty i karmel polecam przygotować dzień wcześniej. Zdecydowanie jednak Zobacz więcej
DODATKOWO : papier do pieczenia Paclan mielone orzechy pistacjowe posypka zielone listki suszona żurawina cukier puder Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej Zobacz więcej
Kats
Kats Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wszedobylskie.blogspot.com
Strucla makowa

Strucla makowa 84

0
do maku. Żółtka utrzeć z cukrem. Z białek ubić pianę. Bakalie pokroić. Wszystkie składniki masy połączyć. Masę zostawiając po 1,5 cm wolnych brzegów, zwinąć tak jak roladę. Każdą struclę owinąć Zobacz więcej
1 łyżki cukru waniliowego oraz do posmarowania: 1 jajka roztrzepanego z 1 łyżką mleka, do nadzienia orzechowo - rumowego: 300 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan, 150 g ciemnego brązowego Zobacz więcej
drożdży lub 14g suchych - 3 łyżki śmietany 18% - 3 czubate łyżki cukru pudru - łyżeczka soli - 2 jajka - 2 żółtka nadzienie: - 500g obranych i zmielonych orzechów/u mnie kilka gatunków/ - 4 białka - Zobacz więcej
Daga
Daga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z piekarnika
Rolada bezowa

Rolada bezowa 413

0
Lanlarda. Składniki ciasta: 4 białka 3/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mielonych migdałów 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka Zobacz więcej
ciasta) masło lub margaryna 10 dkg białka 4 sztuki olejek migdałowy orzechy włoskie 10 dkg dodatkowo: mleko 1 szklanka (do gotowania maku) Sposób przygotowania: Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, cukrem Zobacz więcej
Rolada z białek Ciasto tej rolady wykonane jest z samych białek, masa to pyszna śmietana kremówka z białą czekoladą , pokruszonymi orzechami nerkowca i odrobiną wiórek kokosowych. To ciasto jest Zobacz więcej
masa: 1 1/2 op . masy makowej ( 1350 g) 2 białka 3 łyżki miodu gryczanego 1 szklanka rodzynek 3/4 szklanki orzechów 1/2 olejku rumowego ( możecie być prawdziwy alkohol) Przygotowanie: Ciasto: Zaczyn Zobacz więcej
białek 275 g drobnego cukru 60 g zmielonych orzechów i migdałów Masa: 1 l lodów śmietankowych (mama dała Algidy) 200 ml śmietany kremówki36 % (od razu ubić na bitą śmietanę) 150 g świeżych malin Zobacz więcej
g zimnego masła 50 g cukru Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Nadzienie: 300 g mielonych orzechów (włoskich,pekan lub brazylijskich) 100 ml śmietany Zobacz więcej
Ostatnio wpadła mi w ręce "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", jakoś nigdy wcześniej nie miałam styczności z jej przepisami ale po przeglądnięciu znalazłam kilka ciekawych inspiracji. Jedną z nich Zobacz więcej
wystudzoną żelatynę. Żelatynę również dodajemy powoli, cienkim strumyczkiem, cały czas miksując. Wystudzoną roladę rozwijamy. Rozprowadzamy na biszkopcie bitą śmietanę. Na końcu który zostaje na Zobacz więcej