roladki z modrą kapustą

na przełomie 2012 i 2013 - ulubione kluchy Wybranka, kładzione.W tym roku padło na kluski śląskie, obowiązkowo z roladkami wołowymi i modrą kapustą. Skorzystaliśmy ze wskazówek "Księgowej w kuchni", Zobacz więcej
Uwielbiam czerwoną kapustę podaną na ciepło jak i na zimno. Ta wersja bardzo mi odpowiada, a to za sprawą lekkiego aromatu jaki nadają jej goździki. W jej składzie znajdziecie również cebulkę i Zobacz więcej
cebuli, kawałek boczku. Zwinąć mięso ciasno w roladki, ja dodatkowo spięłam wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju podsmażyć zrazy z każdej strony. Następnie wlać bulion, dodać liść laurowy, ziele Zobacz więcej
Roladki ze schabu to szybkie mięso i można przygotowywać je na wiele sposobów. Wczoraj pozostała mi duża część cukinii, więc postanowiłam ją dziś wykorzystać częściowo do roladek. Roladki z modrą Zobacz więcej
W ostatni weekend naszła mnie ochota na prawdziwy śląski obiad. Obowiązkowo musiały więc pojawić się roladki i kluski śląskie. I choć wiele osób od razu łączy je z modrą kapustą, ja podałam do nich Zobacz więcej
Ciaper kapusta, czy też gotowana kapusta kiszona z ziemniakami to tradycyjny śląski dodatek do obiadu. Choć w połączeniu z kluskami śląskimi i roladką wołową podaje się najczęściej modrą kapustę, ja Zobacz więcej
w mące i smażymy z każdej strony na rumiano. Zrazy zdejmujemy z ognia i owijamy folią aluminiową, by nie ostygły. 2. Na tłuszczu ze zrazów smażymy na rumiano pozostałą cebulę pokrojoną w Zobacz więcej
z odłożonymi ziemniakami), następnie formujemy małe kuleczki z wgłębieniem.Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok.3-4 minuty od wypłynięcia klusek. Do tego najlepiej smakuję porcja mięsa lub zrazy Zobacz więcej
Tradycyjny śląski obiad składa się z rolady, klusek i modrej kapusty. Taki sam obiad jest tradycją w Berlinie, a wzięło się to stąd, że dawno temu wielu ślązaków wyemigrowało w okolice Berlina i Zobacz więcej
jawdomu_pl
jawdomu_pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
jawdomu.pl
Rolady śląskie

Rolady śląskie 141

1
Rolady śląskie to na śląsku typowe niedzielne lub świąteczne danie. Z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzą niezwykle zgrane połączenie! Rolady śląskie to zrazy z mięsa wołowego. Jak wiele śląskich Zobacz więcej
Ostatnie 2 tygodnie spędziłam poza kuchnią. Od zeszłej soboty nadrabiam te stracone chwile ze zdwojoną siłą :) Nasze majówkowe kulinarne wspomnienie ze Śląska to zrazy w sosie podane z kluskami Zobacz więcej
Roladki zrobiłam już jakiś czas temu na niedzielny obiad, są bardzo smaczne, mięciutkie i myślę, że na świąteczny obiad będą jak znalazł. Takie roladki to tradycyjne danie kuchni śląskiej podane Zobacz więcej
Nasz niedzielny obiadek. Może nie jest zbyt dietetyczny, ale czasem można sobie pozwolić. Pyszne i delikatne roladki ze schabu, z warzywami i sosem. Uwielbiam. My zrobiliśmy je z młodymi Zobacz więcej
Anyzkowo
Anyzkowo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Anyżkowo
Prawdziwie śląski obiad

Prawdziwie śląski obiad 70

4
Prawdziwie śląski obiad Wołowe rolady z kluskami i modrą kapustą. Składniki : 6 plastrów mięsa wołowego, 200g boczku wędzonego, 200g mięsa mielonego, 1 duża cebula, 3 ogórki kiszone, musztarda, sól, Zobacz więcej
. Były i pampuchy, i kopytka, i kasza, i siwe kluchy. Były kaczki, golonki wieprzowe, roladki drobiowe i ze schabu, i świeżonka. Zupy: jarzynowa, żurek, rumfordzka i czernina. Było też leczo i bigos, Zobacz więcej
Opis: Śląskie rolady występują przeważnie w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. Rolady najczęściej robi się z mięsa wołowego i takie też są najsmaczniejsze. Ja częściej robię je w wersji Zobacz więcej
Czas na kilka potraw z mięsa wołowego. Bitki i roladki wołowe były na porządku dziennym w kuchni mojej Mamy. Podawała je z ziemniaczanymi kluskami z dziurką i modrą kapustą. Pycha. I ja postanowiłam Zobacz więcej
Archiwum bloga 2014(9) styczeń(9) Oliwki w pomarańczach - przekąski na karnawał Ryba zapiekany z krewetkami i avokado Roladka szpinakowa -przekąski na karnawał Przekąski karnawałowe na szybko Zobacz więcej
wkrainiesmaku
wkrainiesmaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W Krainie Smaku
Roladki schabowe

Roladki schabowe 1445

1
i pieprzem. Nałóż nadzienie. Zawiń w roladkę. Ponownie delikatnie dopraw. Podsmaż na rozgrzanym maśle, na złoty kolor z każdej strony. Przykryj i duś do miękkości mięsa, ok. 10 min. Podawaj np. tak Zobacz więcej
Klasyczne danie kuchni polskiej, gdzie nie gdzie zwane zrazami. Na Śląsku podawane z kluskami śląskimi, w Wielkopolsce z kluskami na parze. Doskonale smakuje także z kaszą gryczaną, kopytkami czy Zobacz więcej