romesco

ZOBACZ TAKŻE:

burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
burczymiwbrzuchu
Sos romesco

Sos romesco 131

1
Gdy dzisiaj planowałam lekki obiad z przyjaciółką, przypomniała mi się potrawa, z którą spotykałam się często w Hiszpanii- grillowane warzywa w sosie romesco. Sos ten jest katalońskim przysmakiem Zobacz więcej
Sos romesco pochodzi z Katalonii i jest właściwie dipem. Nie byłem nigdy w tym zakątku Europy (nie jestem fanem Barcy i nie wiem sam, czy przekonuje mnie Gaudi ;)), ale jeśliby sądzić po tym prostym Zobacz więcej
Wpadł mi w oko wpis na temat sosu romesco. Romesco to sos wywodzący się z Hiszpanii, zrobiony na bazie suszonych pomidorów, grillowanej papryki, migdałów i odrobinę czosnku. Przypomina pesto ale nim Zobacz więcej
Dość prosty przepis na łosiosia, troszkę odmienionego. Będąc w Katalonii odkryłam tamtejszą salsę romesco i postanowiłam przyodziać nią łososia. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu! Mozna kupić Zobacz więcej
Szukając kolejnych inspiracji na sezon szparagowy sięgnęłam do klasyki. Hiszpańskiej, a dokładniej katalońskiej klasyki i zrobiłam sos z pieczonej papryki i migdałów, czyli romesco. Pozwoliam sobie Zobacz więcej
Romesco Tapas Bar na Warszawskich Bielanach - wspaniałe jedzenie. Smakujemy nie tylko jedzenia! Nawigacja główna Pokaż/ ukryj nawigację O nas News Przepisy Wszystkie przepisy Dania azjatyckie Dania Zobacz więcej
Sos Romesco to sos prosto zKatalonii. Jego bazę stanowią pieczone papryki, pomidory oraz orzechy (najczęściej migały). Sos jest naprawdę doskonały, pasuje zarówno do makaronów jak i wszelkiego rodzaju Zobacz więcej
stron oceniających barcelońskie restauracje, miejsca z dobrą kawą, z dobrym ciastem (ostatnio bardzo modnym w Barcelonie ciastem marchewkowym), miejsca na - też ostatnio bardzo modny tutaj - brunch, Zobacz więcej
Kolejna odsłona sosu Romesco. Sos jest idealnym wyborem w sezonie letnim, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Makaron z kurczakiem w sosie Zobacz więcej
Paccheri with romesco sauce. Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą Zobacz więcej
Pamiętacie Sos romesco, który proponowałam jako dodatek do grilla? Zrobiłam go wtedy cały garnek i – oczywiście – nadwyżki zamroziłam. Lubię mieć „coś w zanadrzu” do szybkiego przygotowania, kiedy Zobacz więcej
Sos Romesco – wywodzi się z Katalonii, przygotowywany na bazie pieczonych warzyw, migdałów, zagęszczony chlebem. Pachnie i smakuje obłędnie. Zróbcie podwójną porcję, na pewno się nie zmarnuje. Liczba Zobacz więcej
Sos romesco to typowo kataloński przysmak. Jego podstawę stanowią pieczone lub suszone papryki, pomidory oraz migdały (czasem spotyka się orzechy laskowe). Niekiedy zagęszcza się go również chlebem, Zobacz więcej
i otworzył białe wino. Polewaliśmy ryby oliwą,sypaliśmy sól i zjadaliśmy posiłek z wielkim apetytem. Gospodarz maczał chleb w sosie pozostałym po rybach. Piliśmy dobrze schłodzone wino. Chłonęliśmy Zobacz więcej
cebulkami i ich nieodłącznym partnerem sosem romesco. Wczoraj je zrobiłam i subiektywnie przyznaję, że były smaczne:). W związku z tym, od dziś na blogu pojawi się nowa kategoria, którą nazwałam Zobacz więcej
Ten ból, kiedy okazuje się, że przechowywany w pokojowej temperaturze, aczkolwiek zapasteryzowany, sos romesco zaczyna się psuć... W najbliższym czasie na moim blogu znajdą się więc przepisy Zobacz więcej
Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam sos romesco. Tradycyjny sos kataloński, o orzechowym smaku, będący połączeniem pieczonej papryki, orzechów laskowych, migdałów, pomidorów, oliwy, chleba i czosnku. Zobacz więcej
makaron soba z warzywami i łososiem<klik>. Z mojego stażu w restauracji z kuchnią marokańską przypomniałam sobie piękny zapach kuskusu ze szczyptą cynamonu i wykorzystałam to jako dodatek. Zobacz więcej
siankoo
siankoo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
EVERYDAY FLAVOURS
SOS ROMESCO.

SOS ROMESCO. 55

1
Dzisiaj przepis na świetny sos do grillowanych warzyw lub mięs, który jest składnikiem pewnej sałatki, która niebawem pojawi się na blogu. Do jego przygotowania możecie użyć papryki konserwowanej lub Zobacz więcej
Pierwszy raz miałam przyjemność pracować na polędwicy, a nie filecie z dorsza. Piękną polędwicę z dorsza dostałam oczywiście od Tesoro del Mar. Właście zaczął się najlepszy moment na dorsza, więc Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: