ropa vieja

ZOBACZ TAKŻE:

Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Ropa vieja

Ropa vieja 377

1
{{headerMessage}}
Ropa vieja to potrawa wywodząca się z kuchni Wysp Kanaryjskich, ale popularna jest również w Meksyku, na Kubie i Dominikanie, oczywiście z pewnymi różnicami. Bez względu jednak na kraj, w którym jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przyznać należy, że dla niewtajemniczonych nazwa ropa vieja może wydawać się wyjątkowo nieapetyczna. Znaczy to bowiem po hiszpańsku dokładnie "stare ciuchy" i pewnie można doszukać się w wyglądzie Zobacz więcej
MojeŁowy
MojeŁowy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Łowy
Ropa Vieja z dzika

Ropa Vieja z dzika 250

1
{{headerMessage}}
najlepiej. Dlatego, będę tutaj umieszczał przepisy na dania raczej mniej znane, czasem egzotyczne, a przede wszystkim pyszne. Wypatruj zatem wpisów w Gospodyni Kniei, próbuj, udoskonalaj i dziel się Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nina w kuchni
Rwana wołowina, ropa vieja

Rwana wołowina, ropa vieja 577

0
{{headerMessage}}
wołowiny (może być w dwóch kawałkach - nie zawsze w sklepie można dostać jeden duży kawałek) 2 papryki zielone 1-2 papryki czerwone 2 cebule 1 kg przecieru pomidorowego z kartonika 6-8 dużych ząbków Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ropa vieja, czyli...stare ciuchy! Mojapropozycjadla osób znających język hiszpański, może okazać się szokująca. "Ropa vieja" w tłumaczeniu oznacza bowiem "stare ciuchy"... Skąd tak dziwna nazwa? Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ropa vieja (czyt. ropa wiecha) to danie kuchni kubańskiej. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „stare szmaty” :)Niech nazwa Was nie zniechęca, ponieważ poniższe danie jest niesamowite w smaku! Zobacz więcej
{{headerMessage}}
6 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego po pół łyżeczki mielonego kuminu, ziela angielskiego, goździków i tymianku sól i pieprz Caraotas Negras (czarna fasola): 25 dkg Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś razem z Electroluxem przenosimy się na Kubę! Po przepis na pyszny, kubański gulasz wołowy zapraszam tutaj - klik. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Koniec roku to czas na przemyślenia i uporządkowanie swojego życia. Sprzątamy, segregujemy, przebieramy. Trzeba podjąć decyzje, czasami bardzo trudne, co jest już w naszym życiu zbędne, zaśmieca Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ten ryż był świetnym dodatkiem do pieczonej rwanej wołowiny po kubańsku, ropa vieja (spróbuj jej, na pewno nie pożałujesz!). Taki obiad od razu powoduje, że chce Ci się tańczyć salsę i pić mojito :) Zobacz więcej
viqui7
viqui7 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Aromatico
Wakacje 2013 - Gran Canaria

Wakacje 2013 - Gran Canaria 116

0
{{headerMessage}}
mnie w przekonaniu, że warto się było przyznać do pomyłki. Gran Canaria okazała się piękna. To, oczywiście, ocena subiektywna - ja po prostu kocham klimat gorących chodników i czarnego piasku, który Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(tradycyjna kubańska potrawa mięsna), picadillo a la habanera (wołowina po kubańsku), masas de cerdo (pieczona wieprzowina w sosie Mojo), frijol negro (zupa z czarnej fasoli), yuca frita (frytki z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
nie powinni go nigdy wpuścić na Kubę. Spróbowaliśmy dwóch dań z kubańskiej części karty i nie mogliśmy sobie przypomnieć, kiedy ostatnio podano nam tak słabe potrawy.Enchilada ropa vieja-tortilla z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i sposobu przyrządzania dań. Fiesta de tapas canarias Kuchnia wysp to mieszanka Płw. Iberyjskiego, Afryki i Ameryki Południowej, co czyni ją nadzwyczaj egzotyczną i oryginalną. Przy całej swej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Platany, juki,mojo, picadillo, flan de leche…czym są te obcobrzmiącesłowa? To nazwy kubańskich przysmaków, jakich można od niedawna doświadczyć wStolicy. Gdzie? W El Caribe. To świeża miejscówka na Zobacz więcej
KŁD
KŁD Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jak cień
Kulinarnie o Kubie

Kulinarnie o Kubie 233

0
{{headerMessage}}
lokalnych peso w innym kraju nie kupiłabym nawet pudełka zapałek. Ulubionym deserem na Kubie są lody. Najpopularniejsza lodziarnia zwie się Coppelią i ma swoje filie w każdym większym mieście. W Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mojo verde. Pierwszy, czerwony, to sos na bazie oliwy, czosnku i ostrych papryczek z przyprawami, natomiast drugi jest przygotowany na bazie kolendry. Oba są obłędnie smaczne, dostępne w każdym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przeszkadza i zmniejsza czytelność, ale do przeżycia. Ceviche z "Reisen. Surfen. Kochen"W obu książkach dostajemy zarówno klasykę jak i trochę szaleństwa lub pomysłowych interpretacji znanych i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z kolorowych rybek pływających raptem godzinę temu w oceanie, a teraz leży na Waszym talerzu w towarzystwie gotowanych ziemniaczków i mojo. Pychota. W jednej z tutejszych knajpek spróbowałam też inny Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: