ropa vieja

ZOBACZ TAKŻE:

Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Ropa vieja

Ropa vieja 272

1
Ropa vieja to potrawa wywodząca się z kuchni Wysp Kanaryjskich, ale popularna jest również w Meksyku, na Kubie i Dominikanie, oczywiście z pewnymi różnicami. Bez względu jednak na kraj, w którym jest Zobacz więcej
Przyznać należy, że dla niewtajemniczonych nazwa ropa vieja może wydawać się wyjątkowo nieapetyczna. Znaczy to bowiem po hiszpańsku dokładnie "stare ciuchy" i pewnie można doszukać się w wyglądzie Zobacz więcej
MojeŁowy
MojeŁowy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Łowy
Ropa Vieja z dzika

Ropa Vieja z dzika 205

1
najlepiej. Dlatego, będę tutaj umieszczał przepisy na dania raczej mniej znane, czasem egzotyczne, a przede wszystkim pyszne. Wypatruj zatem wpisów w Gospodyni Kniei, próbuj, udoskonalaj i dziel się Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nina w kuchni
Rwana wołowina, ropa vieja

Rwana wołowina, ropa vieja 494

0
. Zresztą i tak po rozerwaniu mięsa i w czasie redukowania sosu może ono zupełnie ostygnąć. Nigdy nie jadłam oryginalnej kubańskiej rwanej wołowiny ropa vieja - w dosłownym tłumaczeniu "stare ciuchy". Zobacz więcej
Ropa vieja, czyli...stare ciuchy! Mojapropozycjadla osób znających język hiszpański, może okazać się szokująca. "Ropa vieja" w tłumaczeniu oznacza bowiem "stare ciuchy"... Skąd tak dziwna nazwa? Zobacz więcej
Ropa vieja (czyt. ropa wiecha) to danie kuchni kubańskiej. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „stare szmaty” :)Niech nazwa Was nie zniechęca, ponieważ poniższe danie jest niesamowite w smaku! Zobacz więcej
W tytule nie ma pomyłki ropa vieja to po hiszpańsku stara szmata bo tak właśnie wygląda kawałek udźca wołowego po 8 godzinach w wolnowarze z dodatkami. Danie pochodzi od sefardyjskich Żydów z Zobacz więcej
Dziś razem z Electroluxem przenosimy się na Kubę! Po przepis na pyszny, kubański gulasz wołowy zapraszam tutaj - klik. Zobacz więcej
Koniec roku to czas na przemyślenia i uporządkowanie swojego życia. Sprzątamy, segregujemy, przebieramy. Trzeba podjąć decyzje, czasami bardzo trudne, co jest już w naszym życiu zbędne, zaśmieca Zobacz więcej
Ten ryż był świetnym dodatkiem do pieczonej rwanej wołowiny po kubańsku, ropa vieja (spróbuj jej, na pewno nie pożałujesz!). Taki obiad od razu powoduje, że chce Ci się tańczyć salsę i pić mojito :) Zobacz więcej
viqui7
viqui7 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Aromatico
Wakacje 2013 - Gran Canaria

Wakacje 2013 - Gran Canaria 114

0
mnie w przekonaniu, że warto się było przyznać do pomyłki. Gran Canaria okazała się piękna. To, oczywiście, ocena subiektywna - ja po prostu kocham klimat gorących chodników i czarnego piasku, który Zobacz więcej
mango. Jakie to było pyszne! Z moją przyjaciółką postanowiłyśmy, że warto spróbować jak najwięcej dań tej kuchni, dlatego zdecydowałyśmy się na Ensalada Mixta Espesial (sałatka warzywna z wołowiną i Zobacz więcej
nie powinni go nigdy wpuścić na Kubę. Spróbowaliśmy dwóch dań z kubańskiej części karty i nie mogliśmy sobie przypomnieć, kiedy ostatnio podano nam tak słabe potrawy.Enchilada ropa vieja-tortilla z Zobacz więcej
na imprezie kanaryjskiej. Jak to smakuje? Trochę jak masło orzechowo kukurydziane. Dosyć „zalepia” buzię więc wskazane jest podać pellę de gofio osobie, która zbyt dużo mówi. Na pewno należy Zobacz więcej
, że po prostu musi spróbować. „ROPA VIEJA, tradycyjna kubańska potrawa mięsna” – widniało w menu. Być w kubańskiej knajpie i nie spróbować dania, za którym stoi tradycja? No i zaryzykowałam. Ropa Zobacz więcej
KŁD
KŁD Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jak cień
Kulinarnie o Kubie

Kulinarnie o Kubie 208

0
smaczne i urozmaicone. Osobliwością gastronomiczną na Kubie są paladary, czyli prywatne, rodzinne restauracje. Działają zwykle w większych miastach albo tam gdzie pojawiają się turyści. Menu w takich Zobacz więcej
przeszkadza i zmniejsza czytelność, ale do przeżycia. Ceviche z "Reisen. Surfen. Kochen"W obu książkach dostajemy zarówno klasykę jak i trochę szaleństwa lub pomysłowych interpretacji znanych i Zobacz więcej
z kolorowych rybek pływających raptem godzinę temu w oceanie, a teraz leży na Waszym talerzu w towarzystwie gotowanych ziemniaczków i mojo. Pychota. W jednej z tutejszych knajpek spróbowałam też inny Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: