Przepis na rosół z bażanta

Karkrówka
Karkrówka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Karkrówka
Rosół z bażanta

Rosół z bażanta 10550

Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na mój ulubiony rosół. Tak jak wspominałam wcześniej, dzięki temu, że mam w rodzinie myśliwego (dzięki tato!) mogę delektować się przepysznym smakiem rosołu z Zobacz więcej
Monica
Monica Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wino i oliwki
Rosół z bażanta

Rosół z bażanta 5572

Mała dawka kuchni staropolskiej. Gdy tak pomyślę, to nie takiej "starej" jak mogłoby się wydawać,bo gdy byłam mała to dziadek często polował na bażanty i babcia gotowała z nich rosół. Kto teraz para Zobacz więcej
Rosół to typowo niedzielne danie. Kiedy to cała familia zjedżdżała się do Babci. Wszyscy spotykali się przy stole. Gwar. Ciepło domowego ogniska. FAZA PIERWSZA - ZUPA - 1 bażanta (wcześniej oskubanego Zobacz więcej
Domowy rosół kolejny raz trafia na mój stół. Dzisiaj w niecodziennej odsłonie. Bażant zagościł w mojej kuchni! Tak cudowne ptactwo powinno zyskać odpowiednią oprawę... Rosół delikatny, chudy o Zobacz więcej
Kwiecień plecień bo przelata, trochę zimy, trochę lata. Nigdy to powiedzenie nie miało dla mnie takiej wymowy jaką ma w tym roku, zawsze wiązało się z pewną obawą, tym razem zaś budzi nadzieję, bo Zobacz więcej
Rosół, o którego smaku można by pisać poematy. Rosół, któremu potrzeba dać dużo czasu na spokojne, powolne bulgotanie, pilnując, żeby się nie zagotował i nie zmętniał. Rosół, który efektem końcowym Zobacz więcej
Efekt końcowy to bażant w przepysznym winogronowym sosie, a faza wstępna to bażant w boczkowych papilotach:))- na fotce: Składniki: bażant (ok. 1kg) sól, pieprz (kolorowy świeżo mielony) dwa Zobacz więcej
Bażant jest dość twardym mięsem, ale rosół z niego wyśmienity! W zeszłym roku przed świętami Bożego Narodzenia dostałam bażanta właśnie i zastanawiałam sią co zrobić z mięsem. W końcu wpadłam na Zobacz więcej
Bażant jest bardzo dobrze znany, ale mało popularny i rzadko przyrządzany. Prawdopodobnie wynika to stąd, iż jego populacja jest duża niższa niż przed laty. Na szczęście, dzięki licznym zabiegom ich Zobacz więcej
Miałam ostatnio niewątpliwą przyjemność przyrządzać bażanta. Z wielką radością, bo to kolejny wpis do mojej zakładki z dziczyzną;). Bażant, którego dostałam był już wypatroszony i obrany, więc Zobacz więcej
Cześć =) Bażant, wśród dzikiego ptactwa, od wieków był ulubieńcem wśrod kucharzy oraz koneserów kulinarnych. Od starożytnych czasów zajmował honorowe miejsce na stołach. Jego jasno różowe mięso Zobacz więcej
Prawdopodobnie pierwszy raz w życiu miałam dzisiaj okazję spróbować mięsa z bażanta i to w dodatku w pierogach autorstwa mojej mamy i babci. Pyszne były i szybko się zmyły. Szkoda byłoby, aby przepis Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Bażant pieczony w przyprawach

Bażant pieczony w przyprawach 5891

Zapraszam dziś na pieczonego bażanta, bardzo aromatycznego i soczystego. Bażanta zakupić obecnie można w Lidlu więc z tym nie będzie problemu, aby potem delektować się pysznym mięskiem. Składniki: 1 Zobacz więcej
Jak wspomniałam wcześniej, w naszej kuchni zazwyczaj nic się nie marnuje JUwielbiamy przerabiać tzw. resztki na różnego rodzaju placuszki, omlety czy krokiety. Dzisiaj postanowiłam przedstawić Wam Zobacz więcej
 w sezonie
w sezonie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
w sezonie...
wykwintny bażant na Tokaju

wykwintny bażant na Tokaju 743

Wszystko zaczęło się pewnego ciepłego październikowego popołudnia, kiedy to pojawił się u nas znajomy z darami. Miły gość przybył prosto z polowania, miał na sobie zielone okrycie i maskującą zieloną Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Rosół z perliczki

Rosół z perliczki 146

Cześć =) Mięso z perliczki jest ciemniejsze od kurczaka, aromatyczne i soczyste, a smakiem przypomina nieco bażanta. Perliczki żadko pojawiają się we współczesnej kuchni, chociaż jeszcze kilkadziesiąt Zobacz więcej
Niedawno Koleżanka zapytała mnie, dlaczego na moim blogu tak mało dziczyzny, skoro myślistwo to u mnie tradycja rodzinna. Odpowiedziałam Jej, że dlatego, iż dzikie mięso jest dla mnie zwyczajne i nie Zobacz więcej
Biedronka
Biedronka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Apetyty
Po prostu rosół

Po prostu rosół 344

Dawno mnie tu nie było. Co nie oznacza wcale, że w tym czasie nie gotowałam!:) Oto jeden z przepisów z połowy października. Pierwsze chłodne dni. Sobotni spacer do lasu. Po powrocie do domu naszła Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Bażant

Bażant 1740

2 bażanty, 10 gram suszonych smardzów, 110 gram drobno pokrojonej słoniny ( bardzo drobno), 120 gram posiekanej wątróbki, 2 jajka, 1 bułka kajzerka sucha, gałka muszkatołowa, sól, pieprz z kolendrą, 1 Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
inne ptactwo

inne ptactwo 629

bażant bażant w miodzie pitnym indyk z lawendą indyk pieczony z pomarańczami kapłon na dziko kuropatwa pieczona perliczka faszerowana pęczakiem perliczka nadziewana kaszą gryczaną perliczka pieczona Zobacz więcej