rosół z koglem

{{headerMessage}}
najpyszniejszy kogel mogel, ucierany zawsze w tym samym kubeczku. W niedziele natomiast od rana pachniało rosołem, jego pięknym aromatem przesiąkał cały dom. Po sąsiedzku, obok dziadków mieszkała Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. W polskiej kuchni makaron jest powszechnie używany. Znajdziemy go w łazankach, kluskach z makiem, a także zupach (pomidorowej, borowikowej, rosole). Są jednak takie potrawy, których smak i zapach Zobacz więcej
kingaihektor
kingaihektor Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne Spojrzenie
Mus jabłkowy

Mus jabłkowy 37

0
{{headerMessage}}
mus czy raczej kisiel? Piszcie w komentarzach:) Powiązane wpisy: Kisiel jabłkowy Kompot z suszonych owców Kompot z mrożonych wiśni Domowy kogel – mogel Kategorie: Bez kategorii Dodaj komentarz Anuluj Zobacz więcej
justyna
justyna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
sosweetsospicy
Domowa „Eko” przyprawa

Domowa „Eko” przyprawa 176

1
{{headerMessage}}
(mój ulubiony tatar), tuńczyk(nigdy nie wiadomo czy pochodzi z wolnych od rtęci obszarów), sery pleśniowe, surowe jaja (kogel- mogel), nadmiernej ilości wątróbki oraz najważniejsze z stosowanych w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Znałam kiedyś człowieka, który bardzo lubił robić zakupy na targu, któż nie lubi? Nic wyjątkowego. A. jednak zwykł był każdą rozmowę po powrocie z targu zaczynać od słów A baby na rynku gadały... Baby Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, że dla tych roladek się ze mną ożenił... przez żołądek do serca jak to mówią... Niestety zdjęcia nie są najlepszej jakości, ale chociaż bardzo się Starałam nie potrafię zrobić ładnego zdjęcia dania Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przystawkę otrzymaliśmy gęsie pipki. Spieszę z wyjaśnieniem. Gęsie pipki to nic innego jak żołądki tych (jak uważam) zapomnianych w dzisiejszej kuchni ptaków. Mięso było bardzo delikatne. Podane w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
a'la Irlandzkie Hash brown z polskim akcentem (03.05.2015)PULPECIKI (z mięsa z rosołu) (02.05.2015)BIAŁY ANIOŁEK o smaku migdałowym (02.05.2015)Lasagne bez glutenu i bez mleka (20.04.2015)MIGDAŁOWA Zobacz więcej
{{headerMessage}}
rosole, mamine leczo albo placki ziemniaczane). Piątkowe zakupy na targu warzywnym i śliwki skłoniły mnie do zrobienia ciasta, jakie pamiętam z domu rodzinnego. Pomyślałam, że może upiekłabym coś Zobacz więcej
iziona
iziona Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Izioni pyszne smaki
(bez tytułu)

(bez tytułu) 114

0
{{headerMessage}}
) dodatki do ciast i deserów(1) Drożdżowe(36) Gofry(4) Halloween(3) Karnawałowe słodkości(19) Kruche ciasta z owocami(25) Mięso(19) Murzynki i pierniki(24) Napoje(10) Pasty do pieczywa(5) Pieczywo(29) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, posypywałyśmy solą... i wcinałyśmy w letnie dni. Smaku nie da się opisać! Smakołykiem były także placki pieczone na blasze, które robiło się z ciasta na makaron. Takie przyjemności spotykały nas Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ugotowanej • 2 szkl bulionu warzywnego/rosołu/zupy pomidorowej/(wody)* LUB 1/2 szkl w wersji ekspresowej • przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 słodkiej papryki, 1/3 kurkumy, 1/3 pieprzu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i włoszczyzna z rosołu (i innych zup) wspaniale nadają się na nadzienie do pyz i pierogów; długo leżące w lodówce wędliny lądują w omletach, zapiekankach i jajecznicy; stare bułki odkładam do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
cukru – uwielbiałam to w dzieciństwie), robię sobie rosół. Najlepszy jest ten, który długo pyrka na małym ogniu, bo taki dostarcza najwięcej energii i najlepiej rozgrzewa (ten krócej gotowany nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dania kuchni polskiej. Dla dzieci godny polecenia jest smaczny, domowy rosół, który również miałam okazję spróbować. W menu znajdziemy też inne polskie potrawy, m.in.: żurek z jajkiem, pierś kaczki Zobacz więcej
zen.ona
zen.ona Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowe gotowanie
Creme brulee

Creme brulee 359

1
{{headerMessage}}
zgęstnieć. Następnie rozlać ją ( warto przez sitko) do 6 kokilek (idealna ilość składników na 6 porcji), umieścić je na blaszce, którą wsunąć do piekarnika na tyle, by można było wlać gorącą wodę do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jak najwięcej, każdy wziął inne danie. Każdy członek rodziny stał się w ten sposób recenzentem kulinarnym - także na potrzeby bloga. Na początek wybraliśmy kołduny: mąż w barszczu, ja w rosole. Obie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. W zasadzie nic zaskakującego, w końcu jedzenie obecne jest każdym aspekcie ludzkiego życia. Smaki i zapachy pozwalają obudzić dawno zagrzebane historie. Kultura jedzenia to coś głęboko w nas Zobacz więcej