rosół z koglem

najpyszniejszy kogel mogel, ucierany zawsze w tym samym kubeczku. W niedziele natomiast od rana pachniało rosołem, jego pięknym aromatem przesiąkał cały dom. Po sąsiedzku, obok dziadków mieszkała Zobacz więcej
. W polskiej kuchni makaron jest powszechnie używany. Znajdziemy go w łazankach, kluskach z makiem, a także zupach (pomidorowej, borowikowej, rosole). Są jednak takie potrawy, których smak i zapach Zobacz więcej
kingaihektor
kingaihektor Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenne Spojrzenie
Mus jabłkowy

Mus jabłkowy 35

0
mus czy raczej kisiel? Piszcie w komentarzach:) Powiązane wpisy: Kisiel jabłkowy Kompot z suszonych owców Kompot z mrożonych wiśni Domowy kogel – mogel Kategorie: Bez kategorii Dodaj komentarz Anuluj Zobacz więcej
(mój ulubiony tatar), tuńczyk(nigdy nie wiadomo czy pochodzi z wolnych od rtęci obszarów), sery pleśniowe, surowe jaja (kogel- mogel), nadmiernej ilości wątróbki oraz najważniejsze z stosowanych w Zobacz więcej
Znałam kiedyś człowieka, który bardzo lubił robić zakupy na targu, któż nie lubi? Nic wyjątkowego. A. jednak zwykł był każdą rozmowę po powrocie z targu zaczynać od słów A baby na rynku gadały... Baby Zobacz więcej
, że dla tych roladek się ze mną ożenił... przez żołądek do serca jak to mówią... Niestety zdjęcia nie są najlepszej jakości, ale chociaż bardzo się Starałam nie potrafię zrobić ładnego zdjęcia dania Zobacz więcej
przystawkę otrzymaliśmy gęsie pipki. Spieszę z wyjaśnieniem. Gęsie pipki to nic innego jak żołądki tych (jak uważam) zapomnianych w dzisiejszej kuchni ptaków. Mięso było bardzo delikatne. Podane w Zobacz więcej
a'la Irlandzkie Hash brown z polskim akcentem (03.05.2015)PULPECIKI (z mięsa z rosołu) (02.05.2015)BIAŁY ANIOŁEK o smaku migdałowym (02.05.2015)Lasagne bez glutenu i bez mleka (20.04.2015)MIGDAŁOWA Zobacz więcej
konsystencji śmietany. Rozgrzewam patelnię, którą smaruję pędzlem namoczonym w oliwie i smażę naleśniki. W drugiej misce ubijam żółtka z cukrem i wanilią jak na kogel mogel. Powoli dodaję ser aby nie Zobacz więcej
rosole, mamine leczo albo placki ziemniaczane). Piątkowe zakupy na targu warzywnym i śliwki skłoniły mnie do zrobienia ciasta, jakie pamiętam z domu rodzinnego. Pomyślałam, że może upiekłabym coś Zobacz więcej
iziona
iziona Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Izioni pyszne smaki
(bez tytułu)

(bez tytułu) 87

0
Christmas fruit cake. Wersja last minute 1 tydzień temu moje pasje Czarny ryż z krewetkami i sosem z sera pleśniowego 1 tydzień temu bistro mama Rosół wołowo-drobiowy. P.S. Sto lat Kochanie! 1 Zobacz więcej
Co na obiad? Żeby było smacznie i tanio. Zupę zawsze gotujemy na dwa dni. Stoi w lodowce i można ją podgrzać, nawet w mikrofalówce. Wyjątek stanowią soboty i niedziele. Poniedziałek I danie: Zupa Zobacz więcej
, posypywałyśmy solą... i wcinałyśmy w letnie dni. Smaku nie da się opisać! Smakołykiem były także placki pieczone na blasze, które robiło się z ciasta na makaron. Takie przyjemności spotykały nas Zobacz więcej
i włoszczyzna z rosołu (i innych zup) wspaniale nadają się na nadzienie do pyz i pierogów; długo leżące w lodówce wędliny lądują w omletach, zapiekankach i jajecznicy; stare bułki odkładam do Zobacz więcej
cukru – uwielbiałam to w dzieciństwie), robię sobie rosół. Najlepszy jest ten, który długo pyrka na małym ogniu, bo taki dostarcza najwięcej energii i najlepiej rozgrzewa (ten krócej gotowany nie Zobacz więcej
dania kuchni polskiej. Dla dzieci godny polecenia jest smaczny, domowy rosół, który również miałam okazję spróbować. W menu znajdziemy też inne polskie potrawy, m.in.: żurek z jajkiem, pierś kaczki Zobacz więcej
zen.ona
zen.ona Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowe gotowanie
Creme brulee

Creme brulee 334

0
z cukrem (i ekstraktem z wanilii, jeśli nie mamy laski) na jednolitą konsystencję, by nabrały jaśniejszego koloru i stały się troszkę puszyste, ale nie tak bardzo jak na kogel-mogel. Gorącą śmietankę Zobacz więcej
jak najwięcej, każdy wziął inne danie. Każdy członek rodziny stał się w ten sposób recenzentem kulinarnym - także na potrzeby bloga. Na początek wybraliśmy kołduny: mąż w barszczu, ja w rosole. Obie Zobacz więcej
. W zasadzie nic zaskakującego, w końcu jedzenie obecne jest każdym aspekcie ludzkiego życia. Smaki i zapachy pozwalają obudzić dawno zagrzebane historie. Kultura jedzenia to coś głęboko w nas Zobacz więcej
autorka: Mirabelka | blog: Mirabelkowy blog Zupa grzybowa z kurek na rosole autorka: Restauracja Domowa | blog: Restauracja Domowa Zupa grzybowa autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Zobacz więcej