rosół z kostki z gęsi

Gotuję 2 szklanki mocnego wywaru na kośćcu ( mięska jest na nim całkiem sporo) pozostałym po wyluzowaniu połówek piersi z gęsi i podaję z kołdunami ( farsz z mięsa obranego z kostek). Na więcej osób Zobacz więcej
małą żółta brukiew , włoszczyzna, skrzydełka lub inne mięso z gęsi , ziemniaki , liść laurowy ,sól, pieprz i ziarenka smaku Gotujemy rosół z gęsi na skrzydełkach dodajemy pokrojoną w kostkę brukiew i Zobacz więcej
Składniki dla 10 osób. • 1 kg kaszy pęczak, • 1 marchew, • 1 pietruszka, • Garść grzybów suszonych, • 1 liść laurowy, • Sól, • Pieprz, • Szyja i skrzydła z gęsi (lub inne mięso rosołowe). Zobacz więcej
Wszak w dniu dzisiejszym danie z gęsi jest obowiązkowe, czyż nie? Oto przed Państwem: rosół z gąsek. Gąsek zielonek :) Za przepis dziękujemy nieocenionemu Królikowi. Przygotowania rozpoczynamy dzień Zobacz więcej
Pyszny świąteczny obiad - soczysta pierś gęsi, przygotowana tak jak w przepisie na kaczkę, ziemniaczki odsmażane na tłuszczu z gęsi z majerankiem a do tego rukola z żurawiną. Wszystkie elementy pasują Zobacz więcej
jak za pierwszym razem. Najlepiej smakowała mi na drugi dzień. SKŁADNIKI: bulion (u mnie rosół z gęsi, pozostałości z niedzielnego obiadu) 4 duże cebule 5-6 ząbków czosnku 1 serek do smarowania Zobacz więcej
: nie będziemy głodni, nic się nie zmarnujeikieszeń będzie pełniejsza. :) Składniki : szklanka brązowej soczewicy 2 większe cebule łyżka tłuszczu (u mnie tłuszcz z gęsi ze skwarkami) kawałek chudego Zobacz więcej
lucky-girl89
lucky-girl89 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szalona w KuChNi
Rosół

Rosół 58

0
Ostatnio naszła nas ochota na rosół, pan K. chory więc co jak co ale rosołek zawsze pomaga :). A że dużo czasu nie potrzeba na przygotowanie to czemu by nie zrobić. U nas w domu jak rosół to tylko Zobacz więcej
Polacy nie gęsi, swoje zupy mają. Polacy to zupiarze, śmieją się obcokrajowcy. Zupy u nas kochane są i tradycją są. Postanowiliśmy więc z okazji akcji organizowanej przez Gotujemy po polsku! (której Zobacz więcej
g ziemniaków 0,5 wywaru z gęsi (lub innego rosołu) 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: 1. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę i razem wszystko wrzucamy do rozgrzanego garnka, następnie smażymy na Zobacz więcej
gęś i pozostawiła po sobie bardzo miłe wspomnienia oraz ponad litr gęsiego tłuszczu, z którym cuda obecnie wyczyniam... Niby mała rzecz, a cieszy... Tylko czasu brakuje, aby o tym pisać... Kaczka z Zobacz więcej
albo gęsi, oraz z wieprzowiny. Balzac uwielbiał rillettes z dziczyzny. Współczesna kuchnia francuska wprowadziła do menu rillettes z tłustszych ryb jak łosoś, tuńczyk czy pstrąg. Spotkać tez można Zobacz więcej
Zrobiło się trochę zimno. Żegnajcie koktajle z lodówki i domowe lody. Na samą myśl o zimnym śniadaniu mam gęsią skórkę. Ze śniadaniem jest jednak łatwiej, bo owsianka na ciepło załatwia sprawę. Ale co Zobacz więcej
Jak zawsze szybko, prosto i przepysznie!!! Składniki: 450-500 g (świeżych lub mrożonych) – 1 litr rosołu (polecam rosół z gęsi) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 200 g boczku w Zobacz więcej
"Dostałam gęś:) Udka i piersi wkrótce upiekę a kadłub ze skrzydłami, szyją i łapkami przeznaczyłam na rosół (na dwa rosoły, bo sporo tego było:). Rosół wyszedł wyśmienity! Najlepszy jaki jadłam. A z Zobacz więcej
Smak tych pierogów zapamiętam na długo. A były to pierwsze pierogi z mięsem, które przygotowałam. Wykorzystałam mięso z rosołu. Polecam i pierogi i rosół z kaczki i gęsi. Ciasto: 3 szklanki mąki, Zobacz więcej
Cześć =) Po niedzielnej mszy świętej, nie ma lepszej zupy na pierwsze danie niedzielnego obiadu, niż rosół. Na polskich stołach najczęściej spotykany jest rosół z kurczaka, rzadziej z kury czy wołowy, Zobacz więcej
Kolejna potrawa wpisana na listę produktów regionalnych, smak mojego dzieciństwa, nieco przez mnie zmodernizowana – zupa z żółtej brukwi gotowana na rosole z kaczki (w oryginale z gęsi). Zupa jest Zobacz więcej
· 0,300 ziemniaków · 0,5 wywaru z gęsi · 2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: Cebulę i boczek kroimy w drobna kostkę i razem wszystko wrzucamy do rozgrzanego garnka, następnie smażymy na złoto i Zobacz więcej
Sezon na gęsi i kaczki w pełni, warto w tym czasie choć kilka razy przygotować potrawy z tych ptaków. Osobiście wolę raczej piersi niż udka, jednak, jak mówi przysłowie „Darowanemu koniowi (a raczej Zobacz więcej