rosół z kurzych łapek

{{headerMessage}}
Ideą mojego bloga jest proste jedzenie. Chyba najprostszym daniem obiadowym jest rosół (no może oprócz makaronu z ketchupem :D ), a ten najlepszy jest z wiejskiej kurki. Kurka taka jest znacznie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kurze łapki płuczemy i pozbawiamy pazurków i ewentualnych piórek i skórek. Wkładamy do zimnej wody z jedną piersią z kurczaka, doprowadzamy do wrzenia i ściągamy szumowiny. Wyciągamy pierś z kurczaka Zobacz więcej
Kuchenny Majsterszyk
Kuchenny Majsterszyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenny Majstersztyk
Rosół

Rosół 816

1
{{headerMessage}}
Składniki: kawałek wołowiny z kościa np. szponder 4 skrzydełka 3-4 łapki kurze 4 małe marchewki 2 średnie pietruszki mały seler kawałek pora duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4ziarenka zielaangielskiego 4 Zobacz więcej
Kgw Janczewo
Kgw Janczewo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kgw Janczwo
Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa 404

0
{{headerMessage}}
Bardzo apetycznie wyglądająca, a jeszcze lepiej smakująca galaretka drobiowa, kolorowa, nie skomplikowana, gdyż kurczak nie wymaga długiego gotowania, a rosół umie gotować chyba każdy więc trudność Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Biblia Smaków
Galaretka z kurczaka

Galaretka z kurczaka 443

0
{{headerMessage}}
WWielkopolsce znana podnazwą galart, awśrodkowej Polsce podnazwą zimne nóżki. Zapewne dlatego, żepierwotnie przygotowywało się ją zkurzych łapek, dzięki czemu wywar szybko zastygał. Przygotowanie jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Delikatne mięso z piersi kurczaka zatopione w smacznej galarecie. Fajny pomysł na przekąskę. Podaję bo niedługo Sylwester, więc można wykorzystać szykując dania na tzw. domówkę. Przepis mojej Mamy Zobacz więcej
smakiszczescia
smakiszczescia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakiszczescia
Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa 165

2
{{headerMessage}}
groszku (z puszki), pokrojonych marchewek i ugotowanego drobiu W rosole rozpuszczamy żelatynę- według porad na opakowaniu; np. 1 opakowanie żelatyny na 1 l rosołu. Możemy do gotowania rosołu użyć też Zobacz więcej
{{headerMessage}}
karmić trzeba, jednak siarę odpiło i żyć będzie i już na meblach się rozkłada. Wracając do kuchni ulubioną Mojego Szczęścia potrawą jest zupa cebulowa, w nią to uderzę. Najpierw baza co niezwykle Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mięso z kurczaka) - nałożenie do salaterek zielonego groszku (z puszki), pokrojonych marchewek i pokrojonej w kostkę szynki (u mnie szynka babuni) - dodajemy także szparagi (z zalewy) pokrojone na Zobacz więcej
agapan45
agapan45 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Free-cooking
Rosół

Rosół 107

0
{{headerMessage}}
Przygotowałam rosół. Najpierw kupiłam wiejską kurę, później przyszła ochota na kurze serca i do rosołu obowiązkowo trzeba było dodać kurze łapki. Warzywa dostałam od cioci z ogródka, z własnego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
łapki. Wiedziałam, że na pewno ich nie zjem, więc rozsądnym pomysłem było na nich zrobić wywar warzywny. Obrałam sporą ilość włoszczyzny, dodałam przypaloną cebulę, przyprawy, natkę pietruszki i Zobacz więcej
okurrrka
okurrrka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
O kurrrka!
Rosół

Rosół 80

3
{{headerMessage}}
jak: kura, kaczka, królik, wołowina. Pamiętaj aby mięsa te nie były suche. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dzięki niemu rosół będzie aromatyczny Rosół na mięsie kurzym z dodatkiem wołowego Składniki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
są indyczymi golonkami: 2- 3 indycze golonki ok.60 dag kurzych łapek włoszczyzna sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki octu winnego natka pietruszki 2- 3 jajka ugotowane na twardo Do gara wkładamy / Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(kura, kurczak, indyk...) i wołowe - taki "mieszany" jest najlepszy. Wołowina powinna być z kością np. szponder, rostbef; dobra będzie też pręga bo jest kleista, można dodać kawałek kości szpikowej i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i usuwam wszelkie zgrubienia oraz (jeśli są) pazury, nóżki świnki (także dokładnie wyczyszczone, nie mają co prawda zbyt dużo mięsa, ale zapewniają tak pożądaną kleistość galarety). Jeśli Zobacz więcej
{{headerMessage}}
one wywar, który powinien być idealnie przejrzysty i w słomkowym, ciepłym kolorze. Phở gà Składniki 3 kg oczyszczony kurczak bez piersi (może być kurczak, ale najlepsza będzie kura lub kapłon), Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzień dobry, Jak wiecie, ostatnio maniakalnie przygotowuję przeróżne rosoły. Nie tylko w ramach cyklu Powrót do Korzeni: po prostu staram się raz w tygodniu rosół zrobić i jeść. Od czasu, kiedy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kapustą (Filozofia Smaku) MIĘSA NA ZIMNO Babka mięsna z żurawiną (Asiuuulek) Boczek rolowany (Moje domowe kucharzenie) Domowa pieczona pierś z indyka (Jedz i smakuj) Domowe wędliny wędzone Zobacz więcej