rosyjskie placki

przygotowania. Sekretem dobrych syrniczków jest prawdziwy twaróg. Nie nadają się tutaj rzadkie wiaderkowe sery. Swoją delikatność placki zawdzięczają niewielkiej ilości mąki. Do ciasta na placki Zobacz więcej
robi się w ekspresowym tempie. Przepis podpatrzyłam u Berniki. Placuszki te powtórzę jeszcze nie raz, myślę, że byłyby również idealnym jesiennym, niedzielnymśniadaniem:) Syrniki, rosyjskie serowe Zobacz więcej
Znowu placki? A czemu nie. Tym razem przepis ze Wschodu: słodko, puszyście, jabłkowo. 500 ml kefiru naturalnego 300 g mąki pszennej 100 g cukru 3 jajka 2 kwaśne, duże jabłka opakowania proszku do Zobacz więcej
Nie wychodź z domu głodny! "Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak". Zapraszam na wspólne śniadanie i życzę smacznej lektury ;) Zobacz więcej
Wszystkie narody mają swoje słodkie placki, znamy przecież racuchy, crepes czy pancakes. Idąc dalej możemy sięgnąć po marokańskie baghrir czy greckie tiganites (może już niedługo zagoszczą na naszym Zobacz więcej
Czyli inna wersja klasycznych placków ziemniaczanych. W oryginale z dodatkiem boczku wędzonego, ale ja użyłam kiełbasy. Składniki: Na placki: 1 kg ziemniaków 2 duże cebule 100g szynki, boczku bądź Zobacz więcej
MilionSmakow
MilionSmakow Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Milion Smaków
Rosyjskie syrniki

Rosyjskie syrniki 313

11
To tradycyjne danie kuchni Rosyjskiej, Ukraińskiej i Białoruskiej. Jak to bywa z daniami z długą historią przepisu jest wiele wersji. Mój pochodzi z książki "Kuchnia Rosyjska", która ma ponad 30 lat. Zobacz więcej
Wszyscy lubią placki. Przynajmniej osobiście nie znam osoby, która by ich nie lubiła ; ) Ich przygotowanie jest błyskawiczne i sprawdzają się idealnie w roli, śniadania, obiadu a nawet deseru : ) Moja Zobacz więcej
Poniżej podaję przepis na szybkie placki zwane blinami. Bliny są bardzo rozpowszechnione w kuchni rosyjskiej, a podawane były na zakończenie zimy w tzw. okresie Maślenicy. Okrągły blin był uważany za Zobacz więcej
Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Istnieje wiele przepisów na te placki. Można je podawać z dowolnymi dodatkami takimi jak , śmiatana, jogurt,łosoś, kawior itp. Zobacz więcej
To placki będące tradycyjną potrawą w kuchni rosyjskiej, robiłam pierwszy raz i odrazu się w nich zakochałam. Zamiast białej mąki, by było zdrowiej użyłam mąki razowej i wszystko udało się z nią Zobacz więcej
Syrniczki, serniczki to po prostu placuszki, których głównym składnikiem jest dobrej jakości twaróg. Nie żaden serek z wiaderka czy homogenizowany, nawet nie miękki twarożek. Takie nadają się do Zobacz więcej
Marta_gotuje
Marta_gotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Marta gotuje
Strogonow

Strogonow 5964

2
Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Strogonow tosycące irozgrzewające danie jednogarnkowe. Pochodzi zkuchni rosyjskiej. Zrobiony jest zwołowiny zdodatkiem pieczarek iogórków konserwowych. Jest bardzo Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Kupterma

Kupterma 70

1
, mąkę i drożdże, dodaję mokre składniki. Wszystko dokładnie mieszam na gładkie ciasto. Przykrywam miskę z ciastem i odstawiam w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia. Na rozgrzanej patelni Zobacz więcej
cienkie paski. Oblewamy sokiem z cytryny. Każdy placek tortilli smarujemy serkiem i układamy na nim cząstki wędzonego łososia, na przemian z awocado. Rolujemy i wstawiamy do lodówki. Ostrym nożem Zobacz więcej
Te placuszki chodziły za mną od pewnego czasu, nigdy ich nie jadłam i nareszcie przyszła na nie pora! Zrobiłam je z przepisu Beaty, która dodała je do Akcji Kolacji. Następnym razem wypróbuję przepis Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Bliny inaczej

Bliny inaczej 219

1
do wyrośnięcia. Rozczyn dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanej patelni (u mnie bez tłuszczu, ale można smarować patelnię Zobacz więcej
Shabbyeat
Shabbyeat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ShabbyEat
Rosyjskie bliny z kawiorem

Rosyjskie bliny z kawiorem 533

1
ilością bąbelków. Na rozgrzaną suchą patelnię do naleśników wylewam porcje ciasta. Smażę 2-3 minuty na średnim ogniu z każdej strony. Na talerzu dekoruję śmietaną i kawiorem. Ten post znajduje się w Zobacz więcej
Moskole to góralskie placki pieczone na blasze, regionalna potrawa kuchni podhalańskiej. Do niedawna placki te były wypiekane na rozgrzanych blachach pieca kuchennego, ale obecnie przygotowuje się je Zobacz więcej
mleko, maślankę, wsypujemy cukier, proszek, sól. Mieszamy, dodajemy jajko oraz miękkie masło i znowu mieszamy. Na rozgrzanej patelni teflonowej smażymy porcjami placuszki. Obieramy rabarbar i kroimy Zobacz więcej