roux

Dla Michel’a Roux to Krem Podstawowy. Dla mnie najlepszy sos waniliowy na świecie! Wykorzystywałam go do nadziewania ptysi i małych babeczek lub jadłam polane nim truskawki, maliny, jagody. Jest Zobacz więcej
« Przepis tygodnia - ... Tarta ze śliwkami i malinami » Gofry wg. Michela Roux Kulinarny aforyzm: Rzeźnicy robią się podobni do surowych befsztyków. James Joyce Tym razem wypróbowałam kolejne gofry. Zobacz więcej
Wspaniały przepis mistrza Michela Roux z książki "Jajka". Gofry pyszne, lekkie, chrupiące, bez zbędnej sody lub proszku do pieczenia. Rosną na sile ubitych białek. Wspaniałe :) Składniki: 160 g mąki Zobacz więcej
mąkę, sól i cukier, mieszamy. Dodajemy jajka, wlewając pierwsze 100 ml mleka mieszamy. Dolewamy, cały czas mieszając resztę mleka i śmietany, odstawiamy na ok. godzinę. Smażymy cienkie naleśniki na Zobacz więcej
famke
famke Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wypiecz Wymaluj
Gofry wg. Michela Roux

Gofry wg. Michela Roux 381

0
z książki Michela Roux`a „Jajka”. W składzie ciasta nie ma ani drożdży ani proszku do pieczenia. Jest ubite białko, które jak sądzę gofry te czyni tak chrupkimi. Najlepiej jeść je świeże – zaraz po Zobacz więcej
Uwielbiam naleśniki. Najbardziej lubię ich francuską odmianę -crêpes - cieniuteńkie, prawie przezroczyste, bez tłuszczu. Niedawno kupiłam książkę JajkaMichela Roux i postanowiłam sprawdzić, jakie Zobacz więcej
Pewnie większość z Was pomyśli, że przepis na naleśniki jest zbędny i zupełnie niepraktyczny. Jednak zmienicie zdanie jeśli choć raz spróbujecie zrobić te z przepisu kulinarnego mistrza Michela Roux. Zobacz więcej
udało...ach who knows? A tymczasem przepis na ciasteczka, bardzo pyszne ciasteczka Michela Roux, który wie co dobre no i jemu się udało. Ciasteczka miliona kombinacji, wg mnie najlepsze jednak z Zobacz więcej
Bardzo lubię naleśniki, ale zawsze robię je "na oko". Nigdy nie zdarzyło się, żebym je przygotowała według przepisu ważąc, odmierzając produkty. I jak to zazwyczaj bywa zawsze musi być pierwszy raz, Zobacz więcej
wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 - 4 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, dżemem lub bitą śmietaną... Smacznego! * u nas z podwójnej porcji wyszło około 12 szt. *przepis Zobacz więcej
Proste, super do herbaty, smaczne, szybkie, chociaż zapomniałam o jednym składniku, inny pominęłam więc nie wiem co by Michel Roux powiedział... Przepis znalazłam na blogu Kalejdoskop Kulinarny. Zobacz więcej
Dzisiaj zapraszam po przepis na wspaniały krem waniliowy według Michela Roux, jednego z bardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni . Krem jest przygotowany na bazie żółtek, jest troszkę podobny Zobacz więcej
Dzisiaj zapraszam po przepis na wspaniały krem waniliowy według Michela Roux, jednego z bardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni . Krem jest przygotowany na bazie żółtek, jest troszkę podobny Zobacz więcej
Postanowiłam napisać krótką recenzję książek, które ostatnio wpadły w moje ręce. Udało mi się je kupić w promocji, razem kosztowały 49 zł. Nie zastanawiałam się ani chwili i od razu włożyłam je do Zobacz więcej
Poniższy przepis pochodzi z książki "Jajka.130 prostych przepisów" Michela Roux - jednegoz najbardziej cenionych i utytułowanych szefówkuchni na świecie. Chyba nie ma osoby, którejnie obiło się o uszy Zobacz więcej
Ciasto cytrynowe "chodzilo" za mna juz od dawna. Dlugo zastanawialam sie z jakiego przepisu je upiec az wreszcie wybor padl na Michela Roux. Troche pozmienialam przepis (zamiast creme double dodalam Zobacz więcej
Pyry na Gaz: Lody waniniliowe wg. Michel'a Roux Pyry na Gaz "Pyry na gaz" to w mojej rodzinie hasło zapowiadające rodzinny posiłek. Zapraszam będzie pysznie! Strony Strona główna Przetwory Obiad Zobacz więcej
"A po nocy przychodzi dzień, A po burzy spokój (...)" W moim sercu też. Kto by pomyślał, że kremówka tak zmienia smak naleśników! Są świetne, takie delikatne. ~czekoladowe naleśniki pełnoziarniste Zobacz więcej
ciasto będzie upieczone, a jabłka złote. Wyjąć ciasto z piekarnika. wystudzić. Przygotować syrop: W małym garnuszku zagotować 40 ml wody, dodać 80 g cukru. Gotować kilka minut. wystudzić. Ciasto Zobacz więcej
To będzie krótka recenzja :) ! Książka mistrza Roux to jeden z moich ostatnich nabytków. Zakup okazał się bardzo udany. Żałuję tylko, że tak późno zdecydowałam się kupić tę książkę. Wahałam się Zobacz więcej