rozgrzewające curry z jarmużem i serem paneer

Uwielbiam listopad ze względu na pełnię sezonu jarmużowego :) Gdyby nie jarmuż to właściwie listopad w ogóle mógłby nie istnieć... Na pobliskim placyku zawsze udaje mi się kupić piękne świeże całe Zobacz więcej
Jedno z najczęściej przygotowywanych przeze mnie szybkich dań towarzywa z curry i mlekiem kokosowym. Tym razem marchewka, jarmuż i por. Curry z marchewką i jarmużem Wykonanie: Pora kroję na większe Zobacz więcej
Lekko pikantne mi wyszło ale bardzo smaczne, rozgrzewające w ten zimny, grudniowy dzień fot. D.Szymborska Zimno. Nie ma co się dziwić jest zima, to i zimno bywa. Na taki przeszywający chłód świetnie Zobacz więcej
Trwa nasz konkurs (LINK), a my kontynuujemy spotkanie z super zdrową dynią (LINK). Na stronie zrobiło się bardzo pomarańczowo, dlatego pewnym urozmaiceniem będzie ten buraczkowy przepis.Tutaj dynia Zobacz więcej
Kolejne danie, które fajnie wpisuje się w zimowy klimat. Aromatyczne, rozgrzewające. Nadaje się zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację, czy też do zabrania w pudełku do pracy. Można je odgrzewać do Zobacz więcej
Połowa października, coraz chłodniej za oknem i gdy przewiani zimnym wiatrem wracamy do domu, to mamy ochotę na coś rozgrzewającego. Ostatniej soboty tak okropnie wiało, że gdy wyszłam na zakupy od Zobacz więcej
Składniki: 300g dyni 300g fileta z piersi kurczaka 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1 mała cukinia 1 duża czerwona papryka 2 pomidory 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej 1 szklanka mleka Zobacz więcej
Wiosna w kalendarzu, wiosna na talerzu, tylko za oknem jeszcze jej niewiele – ale nie można mieć wszystkiego. Aby umilić sobie okres oczekiwania na ciepłe i słoneczne dni, kolejna kolorowa propozycja Zobacz więcej
kardamonovy
kardamonovy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kardamonovy
Pierogi z serem i jarmużem

Pierogi z serem i jarmużem 39

Jarmuż? Brzyyydal! A jednak i mięsożerca się skusił, zjadł ze smakiem i prosił o więcej. Tak, tak. Więcej jednak nie było, oszukałam i jego i siebie. Przynajmniej teściowie się załapali, aczkolwiek na Zobacz więcej
Nad morzem pogoda nie była zbyt łaskawa. Wiało i padało, co skutecznie zmniejszało sympatię do trwającej od niedawna jesieni. A marzy mi się wyprawa na grzyby, żeby potem móc je zasuszyć albo zamrozić Zobacz więcej
Dziś pokażę Wam potrawę, na którą pomysł „chodził za mną” od dość dawna. Z myślą o niej kupiłam nawet nieduże żaroodporne naczynia do zapiekania. To danie z rodzaju jednogarnkowych i jest w nim Zobacz więcej
Wegańska zupa curry z jarmużem, z czerwoną soczewicą, ziemniakami i dynią. Pyszna, rozgrzewająca, z dużą ilością warzyw, niskokaloryczna.Koniecznie do zrobienia! W wersji niewegańskiej, z dodatkiem Zobacz więcej
SKŁADNIKI 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżeczkiproszku do pieczenia szczypta soli 250 g naturalnego jogurtu 60 ml oliwy z oliwek 2 jajka 150 g fety 100 gjarmużu jużoczyszczonego 2 ząbki Zobacz więcej
Dzień dobry! Ja jak zwykle w tygodniu czasu na gotowanie nie mam dlatego jeśli już gotuję, to potrawy, które można przygotować na zapas w wielkim garnku i zajadać się nimi przynajmniej przez kolejne Zobacz więcej
Jarmużowy ser? Wszystko jest możliwe:-). Lubię takie serowe eksperymenty i często próbuję nowych smaków. Nie zawsze jest to strzał w dziesiątkę, ale ten smak udał się wyjątkowo. Trudno opisać smak, w Zobacz więcej
W chłodne, zimowe dni ratujemy się rozgrzewającymi i sycącymi daniami z dużą ilością przypraw. Jednym z nich jest jednogarnkowe danie z tofu, czerwoną soczewicą, papryką i szpinakiem. Oprócz walorów Zobacz więcej
Poranki zaczynają witać nas lekkim przygruntowym przymrozkiem. Nawet Ozzy, wielbiciel “wojowania” na polu, rankiem nie jest skory do wyjścia, by się załatwić. Ciężko wstać z wygrzanego legowiska. Zobacz więcej
Bułki są przepyszne i to stwierdzenie wystarczyłoby w zupełności. Jak raz je zrobicie wejdą one na stałe do Waszego menu. Mimo iż składników jest sporo, wykonanie wcale nie jest skomplikowane. A ten Zobacz więcej
Witajcie! Mam dzisiaj dlaWas przepis na pyszną i banalną w wykonaniu sezonową sałatkę z jarmużem, pieczonymi burakami i serem feta. Można ją potraktować jako samodzielny posiłek (śniadanie, II Zobacz więcej
Składniki: ciasto: 190g mąki pszennej 110g miękkiego masła (użyłam masła Kerrygold, można użyć masła solonego, wówczas nie dodawaj soli) ok. 2 łyżek wody szczypta soli do wysmarowania formy: 1 Zobacz więcej