rue de paris

Wnętrze warszawskiej kawiarni Rue de Paris na Powiślu czaruje tym specyficznym klimatem i nietuzinkowym połączeniem wystroju z ogólną atmosferą francuskiej knajpki. Czerwona cegła, ciągnące się Zobacz więcej
Z pewnością nie tylko ja mam takie miejsca na mapie Warszawy, do których wracam regularnie od kilku lat, pomimo zmian, które nieuchronnie mają miejsce. Nie mogłam się jednak powstrzymać aby nie Zobacz więcej
w cieniutkie plasterki. Pomidory pokroić w drobną kosteczkę, nie trzeba obierać ze skórki, ale można wyrzucić pestki. W dużej misce połączyć natkę z miętą, cebulką, pomidorami i surową kaszką kuskus. Zobacz więcej
. Jednym z nich była restauracja Fontaine de Mars. Pierwszy raz natknęłam się na nią rok wcześniej spacerując rue Saint Dominique w stronę wieży Eiffla. Moją uwagę przyciągnęły na początku czerwone Zobacz więcej
Mags
Mags Obserwuj blogaObserwujesz bloga
The Gateau
Patisserie des reves

Patisserie des reves 69

0
eclairs Le mille feuille de dimanche Tarte au citron Tarte Tatin Tarte aux fruits de saison Origami - confiserie des reves Kontakt: 93, rue du Bac 75007 PARIS +33 (0)1 42 84 00 82 lub 111, rue de Zobacz więcej
. Zawsze siadam przy barze (choć trzeba mieć szczęście z miejscem). Rezerwacja na kolację obowiązkowa. Chez Janou 2 Rue Roger Verlomme, 75003 Paris +33 1 42 72 28 41 Le Marais tętni życiem przede Zobacz więcej
w sztuce, który ukaże się niedługo w Magazynie Małopolskich Blogerów Kulinarnych: Apetyt. Café Rue de Paris, Warszawa - zdjęcie zrobione ziemniakiem (czyli moją komórką) Przy okazji pobytu w Zobacz więcej
- coś niesamowitego. Zdecydowanie mój faworyt. A co do innych smaków to już wiem, że następnym razem spróbuję caramel beurre salé (karmel i solone masło). Sklep ma w swojej ofercie też inne słodkości Zobacz więcej
na miejscu do waszych domowych ekspresów - kilkanaście różnych rodzai, więc jest w czym wybierać. Myślę, że jest to bardzo fajne i klimatyczne miejsce! La Caféothèque 52, rue de l’Hôtel-de-Ville Zobacz więcej
Inka.T
Inka.T Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Notes From Eating
Dzień francuski

Dzień francuski 32

0
wyglądać nocą ;) widziałam już podobne dekoracje w restauracjach na fotografiach... ale na żywo robi to wrażenie Ulica jest ... jak ulica... ale dekoracje w lokalach dodają jej niesamowitego uroku :) Zobacz więcej
ze starej apteki. Dużo osób pewnie stwierdziłoby, że to miejsce hipsterskie, ale sama już nie wiem co to słowo w ogóle znaczy. Ja w każdym bądź razie byłam zadowolona i myślę, że na pewno wrócę tam Zobacz więcej
serdecznością. Ostatnio w Paryżu zatrzymałam się w hotelu w okolicach rue Montorgueil i kilka razy dziennie przechodziłam uliczką rue Tiquetonne. Pierwszego dnia pobytu zaintrygował mnie maleńki Zobacz więcej
hamburgery. Dobrego burgera możemy zjeść z małych burgerowniach i lokalnych knajpach. Wyśmienite burgery znajdziemy również w restauracjach, które często prezentują znane smaki w nowych, czasami Zobacz więcej
kolejną kromką chleba i smarujemy masłem i znowu posypujemy serem...ufff, czyli: - chleb, - ser, - szynka, - ser, - chleb + masło - ser... Całość do piekarnika na 180 stopni ok 10-15 minut.... et Zobacz więcej
daszkiem i podajemy. Kulinarne adresy rekomendacji Tomasza Michalca: Sklepy z utensyliami kuchennymi : 1. Delhillerin (Ustensilles et livres de cuisine) 18-20 rue Coquillère, 75001, Paris. 2. Detou Zobacz więcej
były obowiązkowym punktem wycieczki. Nie mogłam również wyjechać bez obejrzenia katedry Notre-Dame.. i zapięcia kłódki na Pont des Arts. Dni we Francji oczywiście minęły mi za szybko! Nie zabrakło Zobacz więcej
Blue Monday- według wyliczeń naukowców na dzisiaj przypada najbardziej przygnębiający dzień w roku. Na przekór nauce, proponuję przenieść się w czasie i przestrzeni do Paryża. Stolicy dobrego Zobacz więcej
głównego cukiernika(Chef Pâtissier) Gâté – Sebastien’a Lenglet. Sebastien nie ma alergii na gluten; jest za to dyplomowanym mistrzem cukiernictwa po l’Ecole de Paris des Métiers de la Table du Zobacz więcej
Sometime I find a recipe which I would like to cook right away, but for some reasons it must “wait”, like a good wine. More than one year ago, when I was in Paris, my husband was awaiting surgery. We Zobacz więcej
torby i....poza zgniecionym przez książkę croissantem nie ma w niej nic, cóż za ironia losu - ja w samym środku kulinarnej mekki, w stolicy croissantów o głodzie z zeschniętym croissantem w torbie! W Zobacz więcej