rustykalne ciastko

Rustykalne ciastka orzechowe to połączenie 3 dobroci: płatków owsianych, miodu i orzechów. Kompozycja tych 3 składników jest obłędna w smaku. Głównym składnikiem w tych ciasteczkach są nie tyle Zobacz więcej
Powieje PRL-em :)) Ale jakiż smaczny to będzie powiew. Pamiętacie maślane ciastka przez maszynkę? Piekło się je chyba w każdym domu. Na blogu jest już przepis naCiastka przez maszynkę mojej Mamy, a Zobacz więcej
Te ciastka, to prawdziwie rustykalne herbatniki, bardzo chrupiące. Są mało słodkie, z dodatkiem mąki kasztanowej oraz orkiszowej razowej, bez dodatku proszku do pieczenia i jajek. Zyskują po kilku Zobacz więcej
Dzisiaj mam dla Was przepis na błyskawiczne tarteletki jabłkowe. Jeśli macie w zamrażalniku awaryjną paczkę ciasta francuskiego i kilka jabłek, w kuchni nie spędzicie więcej niż 10 minut, aciastka Zobacz więcej
Od dawna jestem zafascynowana galette i tartami rustykalnymi. Nazwa brzmi bardzo ładnie, a sama tarta wygląda jakby była zrobiona w pośpiechu. To dodaje jej swojskiego, rodzinnego, a nawet wiejskiego Zobacz więcej
Galette, czyli rustykalna tarta pieczona bez formy. Tu w wersji mini, z truskawkami i ciasteczkami maślanymi. Kruchy i chrupiący spód, nie za słodki, maślany do którego możemy dobrać wszystko co tylko Zobacz więcej
Nie są to zajączki, które wyglądają jak Marcin Prokop w reklamie T-Mobile i Paweł Małaszyński w reklamie Playa ;) Kiedy nie jest się doskonale wygładzonym, równym i idealnym (a przecież nie o to Zobacz więcej
W końcu udało mi się dostać do komputera z internetem i mogę wrzucić obiecane ciasteczka :) To moja tegoroczna propozycja dla tych, którzy obchodzą walentynki lub po prostu lubią obdarowywać bliskich Zobacz więcej
Ciastka z kleikiem ryżowym koniecznie muszą znaleźć się tutaj w mojej wirtualnej książce kucharskiej. Delikatne, chrupiące z zewnątrz, lekko ciągnące w środku. Są wręcz doskonałe. Nie wymagają pracy Zobacz więcej
« Spaetzle ze szpinakiem Korzenna herbata jabłkowa » Tarta: migdały, miód i cytryna Znów krótko i znów wariacja na znany temat, który brzmi treacle tart. Na koniec wpisu sprzed kilku lat wspomniałam o Zobacz więcej
Pod koniec roku 2013, a dokładnie 30 grudnia miało miejsce przemiłe spotkanie Blogerów kulinarnych i Pasjonatów słodkich wypieków. Tak jak pierwsze nasze spotkanie to również odbyło się w Public Cafe Zobacz więcej
Ciacha zachwyciły mnie już dawno temu i dość długo zbierałem się do ich zrobienia. Te ich rustykalne pęknięcia są wprost przepiękne, a do tego ukazują megaczekoladowe, miękkie, wilgotne i ciągnące się Zobacz więcej
Te chlebki można by nazwać ciastkami wytrawnymi, jeśli wykroimy je foremkami. Jednak od wszelkich ciastek różni je to, że podobnie jak chleb, składają się głównie z mąki i wody i zostały upieczone bez Zobacz więcej
będzie kusiło ;-). Stolnicę suto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nią ciasto, znowu oprószyć mąką. Rozwałkować na grubość około 1,7 cm. Okrągłą metalową foremką do ciastek o średnicy 5 cm i o Zobacz więcej
Clafoutis to bez cienia wątpliwości najlepsze ciasto czereśniowe jakie kiedykolwiek jadłam. Z jego jedzeniem wiążą się zawsze przyjemne emocje ponieważ jest to ciastkowybitnie sezonowe i jego Zobacz więcej
Kiedy zaczynałam dietę bezpszenną rozpaczliwie szukałam przepisów na ciastka owsiane. Myślałam w swojej naiwności, że jeśli coś się nazywa owsiane to najprawdopodobniej będzie zrobione z owsa. Nic Zobacz więcej
do "rustykalnego" stylu przyjęcia weselnego, to były całkowicie bezpieczne dla naszej rozbrykanej wesołej gromadki. I faktycznie cieszyły się powodzeniem, co jest kolejnym dowodem na to, że przekąski Zobacz więcej
Tarta rustykalna, zwana też galette, to po prostu kruche, delikatne ciasto, celowo niedbale zawinięte wokół owocowego, sezonowego nadzienia. Urzeka mnie jej wygląd i prostota wykonania - żadnego Zobacz więcej
Świetny pomysł na wykorzystanie jabłek, jeśli nie chcemy piec szarlotki ani niczego, co należałoby kroić. Koperty są rozmiaru średniej wielkości drożdżówek i szybko znikają (sprawdzone na rodzinie i Zobacz więcej
Lubię te ciastka ze względu na ich migałowy aromat i rustykalny wygląd. Mam wrażenie, że im staranniej próbuję je formować, tym więcej uroku tracą. Kilka przepisów, które widziałam zawiera takie oto Zobacz więcej