Przepis na ryba pieczona

Dziś na talerzu miałam zdrowy i kolorowy obiad – na dodatek był pyszny. Takie kolorowe i pełne witamin obiady polecam głównie na zimowe dni. Ulubioną rybę można przełożyć warzywami surowymi (tak jak Zobacz więcej
eintopf
eintopf Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
eintopf
pieczona ryba z pieczarkami

pieczona ryba z pieczarkami 3374

jak ryba, to najlepiej z pieca :) potrzebujecie: 3-4 filety z ryby (u nas gościł mintaj, może być dorsz, panga czy tilapia) 100-150g pokrojonych pieczarek 100ml śmietany do sosów 2-3 łyżki masła Zobacz więcej
Składniki: filet ryby w płatach (np. pangi) 1 ziemniaki 3-6 por masło sól, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra, majeranek, pieprz koperek Wykonanie: Umyć rybę, osuszyć, podzielić na 3 Zobacz więcej
annaz
annaz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia domowa Ani
Ryba z koperkiem pieczona w folii

Ryba z koperkiem pieczona w folii 2258

To danie to bardzo udany eksperyment z rybą i koperkiem. Polecam serdecznie dla wszystkich miłośników ryby. Składniki: filety ryby - u mnie dorsz podzielony na 4 porcje 1 pęczek koperku 2 ząbki Zobacz więcej
Dzisiaj króluje ryba i to nie byle jaka - KARAŚ. Mam to szczęście, że dostałam piękny, duży okaz od znajomych i to jeszcze świeżo złowioną. Tak sobie pomyślałam, że nie będę jej dzielić na części i Zobacz więcej
Jedzą rybę, jedzą rybę... może nie makreli smak, ale innej ulubionej rybki smak na pewno będzie wydobyty w tym prostym zestawieniu. Mrożona czy świeża nie ma aż takiego znaczenia (chociaż my polecamy Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Ryba pieczona z warzywami

Ryba pieczona z warzywami 4580

Tak przyrządzona ryba jest doskonałym obiadem na piątek ale też będzie smakowała w każdy inny dzień. Do tego jest to bardzo szybki obiad bo wystarczy wszystko zapakować do piekarnika i gotowe. Mnie Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Ryba pieczona z warzywami

Ryba pieczona z warzywami 3737

Przepis znalazłam na bardzo smacznym blogu tureckim. Chociaż u jegoautorkispędziłam 2 tygodnie kilka miesięcy temu to niepoczęstowałamnie tym daniem. Uwielbiam rybę i warzywa. Moje dziecię uwielbia Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I love cooking
Ryba pieczona w folii

Ryba pieczona w folii 30656

Smaczne, zdrowe i dietetyczne danie. Najlepiej wybierać świeża rybę, bo zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Pieczenie w folii lub gotowanie na parze jest najzdrowszym przygotowaniem ryby. Ryba Zobacz więcej
Zdrowe Odżywianie
Zdrowe Odżywianie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zdrowe Odżywianie
Pieczona ryba

Pieczona ryba 3232

Kolejna prosta i smaczna wersja ryby. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, doprawić, wrzucić do naczynia żaroodpornego i piec ok 30 min w 200 C. Jako dodatek proponuję pieczone ziemniaki z koperkiem Zobacz więcej
baaaraneeek
baaaraneeek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ALBA
Ryba pieczona

Ryba pieczona 1578

Ryba pieczona ALBA - BLOG KULINARNY Ostatnie wpisy Ryba pieczona Paluszki grissini w szynce ... Kanapeczki z łososiem Sałatka z kabanosem Sałatka z łososiem wędzonym Szaszłyki z kurczakiem Sałatka z Zobacz więcej
Rybka która była u mnie wczoraj na obiad. Staram się jeść ryby jak najczęściej. Dziś przygotowuję pstrągi pieczone z cukinią i warzywami. Zapewne przepis niedługo pojawi się na blogu. Tymczasem Zobacz więcej
edzia1301
edzia1301 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
U Edytki w kuchni
Ryba pieczona w piekarniku

Ryba pieczona w piekarniku 25852

Składniki: 2 pstrągi 3 łyżki masła 3 ząbki czosnku kilka gałązek koperku pół łyżeczki ziół prowansalskich sól sok z cytryny Wykonanie: Wypatroszone ryby czyścimy z łusek. Dokładnie myjemy i osuszamy. Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
topika.pl
Pieczona ryba

Pieczona ryba 8259

Składniki: 2 ryby (około 1 kg każda), sok z cytryny, 6-8 ząbków czosnku, 6 łyżek posiekanej natki pietruszki, 10 dag wędzonej słoniny, 2 łyżki oliwy, pół kieliszka białego wytrawnego wina, sól. Zobacz więcej
czosnekwpomidorach
czosnekwpomidorach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czosnekwpomidorach
Pieczona ryba

Pieczona ryba 5429

Uwielbiam ryby, smakuje mi chyba każda. Lubię je też przyrządzać, bo szybko i łatwo się je przygotowuje. Podam przepis na pieczoną rybę - dzisiaj był to okoń morski, ale może to być również pstrąg, Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Ryba pieczona z pomidorami

Ryba pieczona z pomidorami 3236

Kolejna odsłona ryby w moim domu to wersja pieczona z pomidorami. Użyłam dorsza ale polecam każdą inną rybkę, którą lubicie. Składniki: 2 filety z dorsza 3 pomidory 2 ząbki czosnku posiekana natka Zobacz więcej
Magiczny Garnek
Magiczny Garnek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magiczny Garnek
Ryba pieczona

Ryba pieczona 1380

Ryba pieczona O Nas Przepisy Śniadanie Dla dzieci Koktajle, napoje Przystawki, przekąski Sałatki Surówki warzywne Zupy i kremy Makarony Dania mięsne Dania obiadowe Ryby pod każdą postacią Zobacz więcej
siłasmaku
siłasmaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Siłasmaku
Ryba pieczona w folii

Ryba pieczona w folii 15700

Pieczenie ryby, zamiast jej smażenie, to dla mnie idealny sposób na pozbycie się uciążliwego zapachu, który wydobywa się podczas przygotowań. Poza tym jest ona o wiele lepsza niż ta w ciężkich Zobacz więcej
Przepis na pyszną rybę zapiekaną w folii. Składniki: 2 filety rybne ( u mnie z miruny) ocet winny pół pęczka koperku łyżeczka masła ząbek czosnku sól, pieprz przyprawa do ryby Przygotowanie Filety Zobacz więcej
Anicjusz
Anicjusz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z mojej kuchni
Ryba pieczona w folii

Ryba pieczona w folii 16855

Ryby umyć i osuszyć. (Jeżeli korzystamy z mrożonych - najpierw rozmrozić :)). Rybę skropić sokiem z cytryny z obu stron. Każdy z filetów oprószyć solą i pieprzem i ewentualnie przyprawą do ryb (jak Zobacz więcej

Ryba pieczona to doskonała propozycja dla tych, którzy chcieliby zdrowo jeść, nie przepadają za ciężkim zapachem w kuchni i dbają o linię. W przeciwieństwie do smażenia, pieczenie ryby jest nieinwazyjne pod względem aromatu, a i uniknięcie kontaktu z tłuszczem do smażenia to kilkadziesiąt kalorii (jeśli nie kilkaset) na minusie.

By dodatkowo podnieść walory smakowe i odżywcze ryby, warto zapiekać ją w folii aluminiowej lub żaroodpornym naczyniu. Dzięki temu ryba nie wysycha, wydziela własny sos, który przy niej zostaje, a co za tym idzie, jest smaczniejsza i nie traci cennych składników. Ci, którym ryby wydawały się zawsze mdłe, dzięki tej metodzie mogą odkryć, że w gruncie rzeczy mają one swój charakterystyczny smak.


Pieczoną rybę warto faszerować dla podbicia smaku. Nadają się do tego świeże zioła, warzywa, grzyby, czy… masa rybna. Do piekarnika możemy włożyć zarówno całą, wypatroszoną tuszkę jak i filety. Warto wypróbować pieczoną rybę z wyrazistymi w smaku sosami: czosnkowym, kaparowym, czy ziołowym masłem.