ryba pieczona w piekarniku

Ryba pieczona w piekarniku jest znacznie zdrowsza niż ta smażona, a dużo łatwiej ją przyrządzić. Przygotowanie ryby w ten sposób nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych – wystarczy jedynie uważać, aby nie przetrzymać ryby zbyt długo w piekarniku – długo pieczona staje się za sucha. Do pieczenia nadają się praktycznie wszystkie gatunki ryb, lecz najpopularniejsze to: łosoś, pstrąg oraz dorsz.

\ \

Ryba pieczona w piekarniku smakuje najlepiej, gdy do pieczenia użyjemy kawałka folii aluminiowej lub pergaminu. Tak zwana „ryba w papilotach” jest znacznie bardziej wilgotna i soczystsza. Filet wystarczy przyprawić solą, pieprzem , sokiem z cytryny i ziołami, a następnie szczelnie zawinąć w pergamin lub folię aluminiową. Pieczemy go nie dłużej niż 15 minut. Tak przygotowaną porcję każdy sam może rozwijać na talerzu, czując cały aromat jaki się wytworzył podczas pieczenia. Rybę można także piec bez folii – używając do jej marynowania ziół, pesto lub marynaty orientalnej na bazie sosu sojowego. Do pieczenia w piekarniku świetnie nadają się także ryby w całości – np. pstrągi czy makrele. Z dodatkiem masła czosnkowego lub ziołowego smakują wybornie. Warto w ich środek wsadzić tylko aromatyczne zioło, na przykład koperek.

Przepis na pyszną rybę zapiekaną w folii. Składniki: 2 filety rybne ( u mnie z miruny) ocet winny pół pęczka koperku łyżeczka masła ząbek czosnku sól, pieprz przyprawa do ryby Przygotowanie Filety Zobacz więcej
edzia1301
edzia1301 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
U Edytki w kuchni
Ryba pieczona w piekarniku

Ryba pieczona w piekarniku 23304

Składniki: 2 pstrągi 3 łyżki masła 3 ząbki czosnku kilka gałązek koperku pół łyżeczki ziół prowansalskich sól sok z cytryny Wykonanie: Wypatroszone ryby czyścimy z łusek. Dokładnie myjemy i osuszamy. Zobacz więcej
Bardzo lubię ryby, jednak ze względu na to, że moja młodsza córka ich nie jada robię je rzadko. A szkoda, bo taki pstrąg czy łosoś upieczony w piekarniku i podany w ulubionymi dodatkami to prawdziwa Zobacz więcej
Mam dzisiaj dla Was propozycję pysznych i szybkich mielonych bo pieczonych w piekarniku. Na pewno znajdzie się jakaś osoba która po całym dniu w pracy wraca do domu i musi jeszcze przygotować obiad, Zobacz więcej
Składniki: Ćwiartki z kurczaka, Sól, Papryka, Czosnek granulowany, Oliwa z oliwek Jak przygotować udka z kurczaka w piekarniku? Ćwiartki z kurczaka myjemy. Obtaczamy w odrobinie oliwy i przyprawiamy Zobacz więcej
Babeczka35
Babeczka35 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Izabela w kuchni
Pieczona szynka w piekarniku.

Pieczona szynka w piekarniku. 1437

Domowe wędliny są najlepsze. Warto poświęcić trochę czasu i je przygotować. Ja od czasu do czasu tak robię. Przynajmniej wiem co jem. Taką szynkę polecam. Wychodzi krucha, soczysta i bardzo Zobacz więcej
SmakoWirówka
SmakoWirówka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowirówka
Szynka pieczona w piekarniku

Szynka pieczona w piekarniku 32905

Na pomysł upieczenia szynki wpadłam podczas robienia zakupów. Spoglądałam na witrynę sklepową z zamiarem wyboru wędliny na kanapki i żadna z tam obecnych nie zachęcała do kupna. Postanowiłam zatem Zobacz więcej
lucy
lucy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lucywniebie.blogspot.com
Ziemniaki pieczone w piekarniku

Ziemniaki pieczone w piekarniku 107006

Ziemniaki mogę jeść pod każdą postacią, młode, stare, gotowane, smażone, puree. To pewnie dlatego, że kiedyś mi się przejadły i długi czas ich nie jadłam, teraz czuję ciągle niedosyt. Ostatnio często Zobacz więcej
Mada
Mada Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MadaWKuchni
Ziemniaki pieczone w piekarniku

Ziemniaki pieczone w piekarniku 27465

Przedstawiam zdecydowanie najlepszy sposób na pieczone ziemniaczki. Pomimo tego, że przygotowane są w piekarniku, smakują jak te z grilla czy ogniska. Obłędnie pachną, stosunkowo szybko się pieką. Ja Zobacz więcej
Gołąbki z młodej kapusty, z mięsem i ryżem, apetycznie podrumienione, dzięki pieczeniu w piekarniku. Lubicie? Składniki gołąbków: 1 średnia młoda kapusta 200 g ryżu białego 1 kg mielonej karkówki 4 Zobacz więcej
krysek76
krysek76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UgotujmyCos.pl
golonka  pieczona  w piekarniku

golonka pieczona w piekarniku 15944

Polecam golonkę pieczoną w piekarniku .. Zobacz więcej
Fritata pieczona w piekarniku jest moim pomysłem na niedzielne, leniwe śniadanie, kiedy to nie musimy jeść w biegu kanapek przed wyjściem do pracy:). Nie do końca wyobrażałam sobie efekt końcowy i jej Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I love cooking
Ryba pieczona w folii

Ryba pieczona w folii 28511

Smaczne, zdrowe i dietetyczne danie. Najlepiej wybierać świeża rybę, bo zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Pieczenie w folii lub gotowanie na parze jest najzdrowszym przygotowaniem ryby. Ryba Zobacz więcej
Tołpyga pieczona w piekarniku z pomidorami • Programista w kuchni Programista w kuchni Toggle navigation Programista w kuchni Strona główna Przepisy Na wynos Blog Programista w kuchni / Przepisy / Zobacz więcej
Zawsze mówiłam, że nigdy ich nie zrobię, że pewnie są niedobre, że nie warto. Jednak postanowiłam spróbować. Smak nie jest ten sam co smażonych, ale też są bardzo dobre! Ich plusem jest na pewno Zobacz więcej
Mgotuje
Mgotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Marta gotuje
Gołąbki pieczone w piekarniku

Gołąbki pieczone w piekarniku 674

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne tradycyjne gołąbki, które wszyscy bardzo lubimy. Umnie wwersji pieczonej wpiekarniku, które upiekłam wdużym żeliwnym naczyniu. Przygotowane wtaki sposób smakują Zobacz więcej
Aga w kuchni
Aga w kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Aga w kuchni
Pieczona perliczka w piekarniku

Pieczona perliczka w piekarniku 148

Perliczka- pyszne ptaszysko :) Muszę się Wam przyznać, że pierwszy raz jedliśmy perliczkę i była przepyszna. Zupełnie inny smak jeśli miałabym ją porównać do kurczaka, na pewno ten ptak będzie częstym Zobacz więcej
Anicjusz
Anicjusz Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z mojej kuchni
Ryba pieczona w folii

Ryba pieczona w folii 14570

Ryby umyć i osuszyć. (Jeżeli korzystamy z mrożonych - najpierw rozmrozić :)). Rybę skropić sokiem z cytryny z obu stron. Każdy z filetów oprószyć solą i pieprzem i ewentualnie przyprawą do ryb (jak Zobacz więcej
Jeśli myślimy o podaniu wina do ryby, pierwszy nasuwający się pomysł to pyszne, aromatyczne chardonnay. Proponuję nowozelandzkie Saint Clair James Sinclair Chardonnay. Ale co jeśli typowe połączenia Zobacz więcej
Witam serdecznie Kolejne mało dietetyczne danie tym razem żeberka w marynacie miodowej ale już nie długo umieszczę coś lżejszego:). Żeberka są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i powinny smakować Zobacz więcej