ryba pieczona w piekarniku

Ryba pieczona w piekarniku jest znacznie zdrowsza niż ta smażona, a dużo łatwiej ją przyrządzić. Przygotowanie ryby w ten sposób nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych – wystarczy jedynie uważać, aby nie przetrzymać ryby zbyt długo w piekarniku – długo pieczona staje się za sucha. Do pieczenia nadają się praktycznie wszystkie gatunki ryb, lecz najpopularniejsze to: łosoś, pstrąg oraz dorsz.

\ \

Ryba pieczona w piekarniku smakuje najlepiej, gdy do pieczenia użyjemy kawałka folii aluminiowej lub pergaminu. Tak zwana „ryba w papilotach” jest znacznie bardziej wilgotna i soczystsza. Filet wystarczy przyprawić solą, pieprzem , sokiem z cytryny i ziołami, a następnie szczelnie zawinąć w pergamin lub folię aluminiową. Pieczemy go nie dłużej niż 15 minut. Tak przygotowaną porcję każdy sam może rozwijać na talerzu, czując cały aromat jaki się wytworzył podczas pieczenia. Rybę można także piec bez folii – używając do jej marynowania ziół, pesto lub marynaty orientalnej na bazie sosu sojowego. Do pieczenia w piekarniku świetnie nadają się także ryby w całości – np. pstrągi czy makrele. Z dodatkiem masła czosnkowego lub ziołowego smakują wybornie. Warto w ich środek wsadzić tylko aromatyczne zioło, na przykład koperek.

na godzinę do lodówki. Każdy kawałek ryby układamy osobno na folii aluminiowej, dodajemy kawałek masła i posypujemy koperkiem. Folię zawijamy i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku ok 20 min. Zobacz więcej
. z Wierzchu również można natrzeć masłem z czosnkiem. Zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Przed podaniem skropić kroplami soku z cytryny. Ryba jest Zobacz więcej
Ryba z pieca... a raczej z piekarnika - - Zakątek Słodkości - bloog.pl Logowanie OpenID Kliknij zaloguj się Po kliknięciu "Zaloguj" zostaniesz przeniesiony do strony logowania wp.pl. Zaloguj się Wpisz Zobacz więcej
przepyszne. Polecam :) Składniki : - pstrąg wypatroszony ( u mnie bez głowy i ogona ) - olej 2 łyżki - pietruszka suszona 1 łyżka - czosnek suszony 1 łyżeczka - domowa wegeta ( lub sól, pieprz, lub Zobacz więcej
O moim bloogu Zakątek Słodkości to miejsce gdzie znajdziesz inspiracje by stworzyć coś samemu, by zwykłe popołudnie stało się magicznym zakątkiem, gdzie przy kubku kawy, bądź herbaty oddasz się Zobacz więcej
CzujęMiętę
CzujęMiętę Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CzujęMiętę
Łosoś !

Łosoś !  13146

3
Łososia myjemy i kroimy na kawałki. Następnie układamy je w naczyniu, przyprawiając solą i pieprzem cytrynowym. Kropimy rybę cytryną, a następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ( 150 stopni, ok Zobacz więcej
2 filety z pstrąga sos : 2 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy sok z 1 limonki 20 g imbiru sól Oliwę, musztardę, sok z limonki, sól i potarkowany imbir łączymy 2 Sosem nacieramy rybę Pieczemy Zobacz więcej
Smażone sardynki Smażona ryba jest ulubioną formą podawania tego produktu w Turcji. Smaży się ryby małej wielkości, większe piecze się w piekarniku lub griluje. Bardzo popularne są również kanapki ze Zobacz więcej
Emcia pichci
Emcia pichci Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Emcia pichci
Pstrąg z warzywami

Pstrąg z warzywami 587

1
oliwie i przyprawach do ziemniaków, bazylii i oregano itd. Układamy na blaszce w piekarniku (nagrzanym do 180C) i pieczemy ok. 20 minut. W międzyczasie pstrąga myjemy, nacieramy masalą do ryb i Zobacz więcej
Pyszny szczupak z piekarnika pieczony z rodzynkami ,podany z pieczonymi młodymi ziemniakami składniki * 1 filet szczupak, * 1 łyżka rodzynki, * 1 łyżka pestki dyni, * 4 szt ziemniaki młode, * Zobacz więcej
osuszamy i kroimy na paluszki. Do oliwy dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy taką marynatą obtaczamy rybkę i odstawiamy do lodówki na 1 godzine . Po godzinie układamy paluszki na blaszce i Zobacz więcej
figmara
figmara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
figowe smaki
Sola z szałwią

Sola z szałwią 252

2
. . Na jedną porcję: 1 płat soli kilka listków szałwii ząbek czosnku pół czerwonej cebuli sól, pieprz sok z cytryny 2 łyżki śmietanki 30 % . . Solę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Natrzeć Zobacz więcej
Składniki: wypatroszone pstrągi 4-5 łyżek miękkiegomasła 4 ząbki czosnku świeża pietruszka i tymianek sól pieprz Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ryby myjemy, osuszamy i Zobacz więcej
Dorsz w pieczarkach z porem cóż więcej trzeba .. składniki 1/2 kg dorsza, 25 dag pieczarek 2 pory, 1 łyżka masła, 1/4 szklanki białego wina wytrawnego, Sól morska- MŁYNEK, pieprz biały Zobacz więcej
Bardzo delikatny łosoś, zapiekany w folii z porem i cytryna. Smakuje nawet wybrednym:) Składniki dla 3-4 osób: filet z łososia ok. 1/2kg kawałek pora sól, pieprz rozmaryn oliwa 2 plasterki cytryny Zobacz więcej
sól morska ,pieprze paprykę słodką i wyciśnięty czosnek mieszamy . Taką marynatą smarujemy całą rybę na zewnątrz i w środku . Rybę układamy na blasze i pieczemy w piekarniku ok 20 min . zależy od Zobacz więcej
Pan Łosoś nie potrzebuje przecież reklamy, Pana Łososia my dobrze znamy. Choć wędzonemu nic się nie równa, Dziś Łosoś świeży potrawa główna! Zacny różowy kawałek ryby Najpierw solimy i popieprzymy. Z Zobacz więcej
będziemy piec rybę, powinien być nagrzany, tak aby łosoś nabrał złotego koloru, można go również usmażyć na osobnej patelni. Serwujemy posypane zieloną cebulką i liśćmi kolendry. Smacznego. Zobacz więcej
Pstrąg pieczony jest bardzo prosty w wykonaniu :) SKŁADNIKI: patroszony pstrąg (tyle sztuk, ile osób) natka pietruszki sól, pieprz sok z cytryny oliwa Pstrągi umyć, wysuszyć, skropić wewnątrz i na Zobacz więcej
molka
molka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kulinarne pyszności Molki
piątkowy dorsz

piątkowy dorsz 7412

5
Wykonanie Świeżego dorsza oczyściłam, następnie przygotowałam z niego filety które umyłam i osuszyłam. Filety skropiłam sokiem z cytryny posypałam przyprawami i ostawiałam na dwie godziny. Filety Zobacz więcej